MÜCADELE HABER- Koronavirüste vaka sayılarının yeniden artmaya başlamasıyla birlikte yasakların yeniden gelmesi gündemde. 1 Haziran’da başlayan ‘normalleşme’ sürecinde vatandaşların maske, mesafe ve el hijyenine dikkat etmemesi, Türkiye’nin koronavirüs tablosuna yansıdı. Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi artış yaşanırken, vaka sayıları yeniden bin 500’ü geçti. Bilim Kurulu’nun bu hafta, 1 Haziran sonrası dönemin verilerini ayrıntılı olarak ele alması ve buna göre yeni tavsiye kararlarında bulunması beklenirken, günlük yeni vaka sayılarının 2 bini aşması durumunda il bazında hafta sonu yasakları, maske takmayana para cezası, park-piknik kısıtlaması gibi yeni önlemlerin gündeme getirilmesi değerlendiriliyor.

 

Geçtiğimiz günlerde yoğun bakıma ihtiyaç duyan hasta sayısı 717’ye, entübe hasta sayısı 290’a yükselince Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hedeften uzaklaşıyoruz” uyarısı yaptı. Koca’nın da açıkladığı şekilde Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi artış yaşanıyor. Vaka sayıları yeniden binli rakamları gördü. Uzmanlar, 15-16 ve 17 Haziran verilerinin çok kritik olduğu belirtiyor. Bilim Kurulu’nun bu hafta veriler doğrultusunda yeni tavsiye kararlarında bulunması bekleniyor.

 

“YASAKLAR GERİ GELEBİLİR”

Koronavirüste vaka sayılarının yeniden artmaya başlamasıyla birlikte yasakların yeniden gelmesi gündeme geldi.  Hükümetin  1 Haziran’da başlattığı ‘normalleşme’ sürecinde vakalar artış göstermeye devam ediyor.  Günlük yeni vaka sayılarının 2 bini aşması durumunda il bazında hafta sonu yasakları, maske takmayana para cezası, park-piknik kısıtlaması gibi yeni önlemlerin gündeme getirilmesi değerlendiriliyor.   Hükûmet, vaka sayılarındaki artış sürdüğü takdirde Bilim Kurulu üyelerinin önerilerini ele alarak, “bölgesel yeni yasakların” hayata geçirilebileceğini değerlendiriyor.

 

 “ÖNCEKİ KURALLARA GERİ DÖNMEK ZORUNDA KALABİLİRİZ”

Yeni tip koronanavirüs Kovid-19’a karşı İstanbul’un da arasında bulunduğu pek çok kentte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin tüm uyarılarına rağmen vaka sayısındaki artış sürüyor. Bilim insanları ve kent valilikleri artışın devam etmesi halinde yeni önlemlere başvurulacağı konusunda vatandaşları uyardı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, “maske-mesafe-el hijyeni” kurallarına sıkı uyum gerektiğini söyledi. Ünal, şunları dedi:

“Kurallara uyum olmazsa yeni vaka sayısı artabilir ve vaka sayısı artarsa daha önceki kurallara geri dönmek zorunda kalabiliriz. Dışarılarda maskesiz gezen vatandaşlarımız var, mevcut sosyal mesafe kuralı bazen yerine getirilmiyor. Ya dişimizi sıkıp kurallara uyup düzgün gideceğiz ya da uymayacağız, sonuçlarına hep beraber ödeyeceğiz, bu kadar basit. 30 Mayıs’tan bugüne son rakamlarda yüzde 50 artış meydana geldi.”

 

 “YENİ TEDBİRLER GELEBİLİR”

Bilim Kurulu Üyesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, "Son 2- 3 gündür artışlar mevcut. Geçici artışlar olabilir. 2-3 günde çok karar verilemez. Ama 1 haftalık 10 günlük kalıcı artışlar olursa yayılma hızı artmış demektir ve yeni tedbirler almamız gerekebilir. Çok dinamik bir süreç. Sağlık Bakanlığı tarafından yakından takip ediliyor. Her an yeni tedbirler gelebilir. Elimizde çok önemli tedbirler var. Yeni normal dediğimiz. Maske takmak. Sosyal mesafeyi uymak. Hijyene uymak ve kalabalık oluşturmamak. Bu 4 kuralı sıkı şekilde uygulamamız gerekiyor. Ülke bazında tedbirler olabilir. Hem tiyatro ve sinemaların açılmasının geciktirilmesi ve yine kalabalık oluşturabilecek her türlü aktivitenin geciktirilebilmesi gibi hem de il sağlık pandemi kurulları da il bazında değerlendirip çeşitli önlemler alabilir.Sokağa çıkma kısıtlaması dahil her türlü tedbir olabilir. İl pandemi kurulları nasıl bir artış olduğunu gözlemliyorlar. Böylece iller arası geçişlerde bundan etkilenebilir. Bunlarla ilgili yeni kararlar alınabilir. Her zaman söylediğimiz gibi yeni normale alışmamız gerekiyor. “

 

 “RAKAMLAR 2-3 GÜN DAHA YÜKSELİRSE PROBLEM CİDDİ OLACAK”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs (corona virüsü) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da, “Yeni normale dönüşle beraber vaka sayısında bir miktar artış olması bekleniyordu. Bizim de böyle bir öngörümüz vardı. Ama bu rakamlar bizim beklentimiz içerisinde mi diye sorarsan biraz beklentimizin üzerinde” dedi. Önümüzdeki 2-3 gün daha Türkiye’deki rakamların yukarı doğru artması durumunda bu problemin daha ciddi olduğu anlamına geleceğini belirten Kara, “Ona göre önlemleri veya alınabilecek yeni kararları gözden geçirmek gerekecek. Mutlak ve mutlak bireysel olarak önlemler almamız lazım. Bu rakamlar çok yüksek” diye konuştu.

 

 “İKİNCİ BİR PİK NOKTASI YAŞAYABİLİRİZ”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan ise, "Öbek öbek özellikle bazı illerde vaka artışları oldu. Sosyal mesafe, maske takmak ve el hijyeni çok önemli. Eğer böyle yapmazsak, önemsemezsek, 'bana bir şey olmaz, oğlumun düğününü yapayım, gün sırası bendeydi günümü de yapayım' gibi düşüncelere kapılırsak, şu anda rakamlarda bir artış var, tekrar ikinci bir pik noktası yaşayabiliriz. Yöneticilerimizin de kararıyla yeniden bazı önlemleri almamıza neden olabilir. Bu süreçte salgın eğrimiz aşağı doğru gidiyordu; ama son günlerde tekrar bir yükselme var. Böyle önemsiz bir hastalık algısıyla, riskimizin algısını hissedemezsek, maske, mesafe ve el hijyeni kuralına uymazsak, yukarıya doğru yeni bir pik noktasına doğru ilerleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

 

“YENİ ÖNLEM YOK”

Koronavirüs vaka sayılarındaki artışa ilişkin konuşan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, "Şu anda yeni önlem yok, herhangi bir açıklanmış, bize ifade edilmiş bir önlem yok. Yeni kısıtlayıcı bir önlemin ortaya çıkıp çıkmaması normalleşmenin nasıl devam edeceğine bağlı. Biz maskeye mesafeye temizliğe dikkat edersek tabii ki bu normalleşmeyi daha da güçlendiririz. Fakat büyüklerimizi korumaya devam etmemiz lazım. Maske mesafe temizlik, bunu uyguladığımız müddetçe sorun yoktur." yanıtını verdi.

 

42 İLDE MASKE TAKMA ZORUNLU OLDU

Koronavirüsü salgını nedeniyle yapılması gereken en önemli şeyler arasında sosyal mesafeyi korumak ve maske takılmasının gerektiği oluyor. Covid 19 ile mücadele kapsamında bugüne kadar Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu toplam 42 ilde maske takma zorunluluğu getirildi. Diyarbakır’da vaka sayısının bin 500’ü bulduğu iddia edilirken, yetkililer vatandaşların pandemi kurallarına harfiyen uymaları için çağrıda bulunuyor. Maske takma zorunlu olduğu illerde maskesiz olarak dışarı çıkmanın cezası 3 bin 150 liradır. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim