MÜCADELE HABER- Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan,  kadına şiddetin önlenmesi amacıyla oluşturulan ve Türkçe, Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca’nın yer aldığı Kadın Acil Destek uygulaması (KADES) programında Kürtçe’nin olmamasına tepki gösterdi.  İçişleri Bakanlığına çağrıda bulunan Bozan,  “Kürtçe'den başka bir dil bilmeyen ve şiddet gördüğünde Emniyete başvurmak isteyen bir kürt kadını, derdini nasıl anlatacak? Yoksa Kürtçeyi önemsemediğiniz gibi Kürt kadınını da mı önemsemiyorsunuz?” diye sordu. Bozan ayrıca, hava limanlarında Tükçe ve ingilizce yapılan anonsların Kürtçe de yapılmasını  istedi.    Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, Kürtçe’nin doğuştan gelen bir hak olduğunu ve Kürt halkının ana dili olan Kürçe’nin gerekli anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirterek hükümete çağrıdas bulundu.   Bozan,  özetle şöyle konuştu: 

 

KADES, UÇAKTAKİ ANONSLAR ve KÜRTÇE 

Emniyet Genel Müdürlüğü, kadına şiddetin önlenmesi amacıyla, Türkçe, Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dillerinden, Kadın Acil Destek uygulaması (KADES) programını açıkladı.  bu uygulamada, 15-20 Milyon Kürd'ün konuştuğu ve Türkçe'den sonra en çok konuşulan, ikinci dil olan Kürdçe yok. 

 

Şimdi İçişleri Bakanlığına soruyorum? Türkiye’de kaç milyon Fransız, kaç milyon Rus veya kaç milyon İngiliz yaşıyor? Ki Kades Programında onların diline yer veriyorsunuz da, en az 15-20 milyon Kürdün dili olan Kürdçe’ye yer vermiyor sunuz? 

 Neden?, Unutkanlık mı? Görmemezlik mi? Tanımamazlık mı? Tahamülsüzlük mü? 

Kürtçe'den başka bir dil bilmeyen ve şiddet gördüğünde Emniyete başvurmak isteyen bir kürt kadını, derdini nasıl anlatacak? Yoksa Kürtçeyi önemsemediğiniz gibi Kürt kadınını da mı önemsemiyorsunuz? 

 

HAVALİMANLARI ANONSLARI 

Aynı sıkıntı, Havalimanlarında ve uçakların içindeki anonslarda da görüyoruz. Güvenlikle ilgili anonslar Türkçe ve İngilizce yapılıyor. Maksat yolcuların güvenliğidir elbette. Peki, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu seferlerinde yolcuların yüzde doksan beşi Kürt olduğu ve Türkiye’nin her tarafında Kürt Halkı yaşadığı halde, Anonslar neden İngilizce yapılıp duruluyor? En azında Bölge seferleri için Kürdçe anons eklenebilir.  Madem ki yolcuların güvenliği söz konusu o zaman yolcu hangi dili biliyorsa o dilde uyarıları yapmak gerekmez mi?  Lütfen Kürt Halkını bu kadar saf zan etmeyiniz ve bu kadar sırıtan propagandaları yapmayınız. Ve Kürt halkına karşı samimi olunuz. 

 

Bunun göstergesi olarak, 

• Anadilde eğitimin, anayasal güvence altına alınmasını, 

• Kades Programına Kürtçenin de eklenmesini, 

• Havalimanlarında ve Uçakların içindeki anonslara Kürtçenin de eklenmesini bekliyoruz. 

Anayasa eşitlik ilkesi doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerden herkesin eşit bir şekilde istifade etmesi gerekir. Bu anlamda Kürtçe doğuştan gelen bir hak olması sebebiyle, Kürt halkının ana dili olan Kürçe’nin gerekli anayasal güvence altına alınması gerektiğini iktidara hatırlatıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim