MÜCADELE HABER- Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan,  önceki gün düzenlenen Yılın ahileri, usta, kalfa ve çıraklarına ödül töreninde konuşan İl Valisi Münir Karaloğlu’nun, “5 aydır Diyarbakır’dayım, en çok talep iş konusunda geliyor. İş talep edene diyorum ki yavrum, oğlum ne iş yaparsın. ‘Efendim her işi yaparım’ diyor. Her işi yaparım diyenadam hiçbir işi yapamaz. Şimdi ne oluyor, bir tarafta iş arayanlar, sanayiye gidiyorsun sanayici dert ediyor, işte ben nitelikli adam bulamıyorum, esnafa gidiyorsun küçük sanayi sitesinde aynı şikayet orada da var. Sokakta işsiz olan arkadaşlar bu nasıl oluyor o zaman. Mesele işsizlik değil, mesele mesleksizliktir, mesele iş beğenmemektir. Onun için mutlaka gençlerimize işsizlerimize bir mesleği öğretmemiz lazım" açıklamasına değerlendirdi.

 

Vali Beyin, ‘işsizlik ve mesleksizlik’ diye iki önemli tespitte bulunduğunu belirten Başkan Bozan, “Sayın Valimiz haklıdır elbette iş beğenmeyen veya bir meslek sahibi olmak için gayret etmeyen, geleceği için bir hedef ve sorumluluk taşımayan birkaç kişi olabilir. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki , "Her işi yaparım" diyenler iş beğenmemekten değil, içinde bulunduğu çaresizliktendir” dedi. 

 

Bozan şöyle konuştu:

“Dolaştığımız ve ziyaret ettiğimiz esnaflarımızdan büyük bir “ah” duyuyoruz.

-  Başta okullara bağlı olan kırtasiye, kantinci ve servisçiler olmak üzere tüm  esnaflarımız ciddi sıkıntı yaşıyorlar. İş yapamdıkları için kira, vergi v.s ödemelerini yapmakta zorlanmaktadırlar.

- Kurumlara Personel  Servisçiliği yapan minibüslerin ciddi bir oranının korsan olduğu ve bunların yeterince denetlenemediğini söylenmektedir.

- Herhangi bir devlet okulunun servis ihalesini veya kantin işletmeciliğini almak için, İl Milli Eğitim Müdürlüğündeki bazı aracı kişilerin,  en az 50 bin TL para istediği duyumunu almaktayız. Hatırlanacağı üzere bu ve benzeri duyumlar sonucu İl Milli Eğitim Müdürü görevden alınmıştı. Bu tür usulsuzlüklerin olmaması için ihaleler açık ve şefaf yapılmalıdır.

- Okulların Öğrenci Servisleri için belirlemiş olduğu üçret, Belediyenin belirlemiş olduğu raişin çok üzerinde.  Öğrenci başı belirlenen ücretlerden belli bir kısmının okul idarelerine veya okul sahiplerine gittiğine dair ciddi duyumlar alıyoruz.

Hatırlanacağı üzere,  Valimiz Sayın Münir Karaloğlu Bey bir toplantıda konuşması arasında  “En çok iş talepleri olduğunu Cuma günü arabasına gidinceye kadar sağından solundan iş isteyen vatandaşlar olduğunu, ne iş yaparsın diye sorduğunda ise her işi yaparım diye cevap aldığını ifade ettiler.   Her işi yaparım diyen adam hiçbir işi yapamaz. Mesele işsizlik değil, mesele mesleksizliktir. Mesele iş beğenmemektir. Onun için mutlaka gençlerimize işsizlerimize bir mesleği öğretmemiz lazım" gibi. ifadelerde bulundu. Vali Bey iki önemli tespitte bulunmuş.

- İşsizlik ve

- Mesleksizlik

Sayın Valimiz haklıdır elbette iş beğenmeyen veya bir meslek sahibi olmak için gayret etmeyen, geleceği için bir hedef ve sorumluluk taşımayan birkaç kişi olabilir. Ama şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki , "Her işi yaparım" diyenler iş beğenmemekten değil, içinde bulunduğu çaresizliktendir.

 

Ayrıca, bu konuşmadan ben şunu da çıkartıyorum.

- İktidarın, üretim odaklı olmayan icraatlarının sebep olduğu işsizliği,

- Diyarbakır'daki işsizliğin, çok yüksek rakamlarda olduğunu,

- iktidarların, ara eleman yetiştiren, mesleki teknik liselere teşvik yerine herkesi düz lise ve üniversitelere teşvik eden ve zorunlu eğitim politikasınin yanlışlığını gösteriyor. Ayrıca;

- Kişinin yetenek ve ilgisine uygun meslek öğretmek devletin görevi değil midir?

Demek ki, iktidarın her il'e üniversite, her ilçeye fakülte açmakla övünmesi maharet değilmiş, marifet eğitim ve öğretimi ihtiyaca göre planlamak ve gençlerimizi yönlendirebilmektir. Diyarbakır’a geldiği günden beri çalışma gayreti içinde olduğunu gördüğümüz, Sayın Valimizden Halk Eğitim Merkezleri bünyesinde, ihtiyaç duyulan alanlarda, en az 6 aylık meslek edindirme kurslarını başlatmasını bekliyoruz.”  (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim