MÜCADELE HABER- Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan gündemi ilişkin açıklamada bulundu. Bölgede yaşanan kuraklıktan kaynaklı çiftçilerin yaşadıkları soruna ilişkin çözüm önerilerinde bulunan Bozan, salgından dolayı iş yerini kapatan esnaf ve işsizlik soruna da değindi. Bozan, “Akp iktidarın açıkladığı taban fiyatlar çiftçimizin beklentisinin altında kalmıştır. Dolayısıyla Devletin acilen çiftçiye el uzatması ve destek paketleri hazırlanmalıdır. Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi ve kuraklık tehlikesine karşı sulamaya ağırlık verilmelidir. Bunun için de Silvan Barajı bir an önce bitirilmelidir.” dedi.

 

“DESTEK PAKETLERİ HAZIRLANMALIDIR”

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan’ın açıklamaları şöyle, “Susuz tarlalarda %80 varan ürün kaybı beklenmektedir. Kuraklıkla beraber elektrik, gübre, kimyevi ilaç ve mazottaki yüksek girdiler çiftçimizin belini bükmüştür. Bunun üstüne Akp iktidarın açıkladığı taban fiyatlar çiftçimizin beklentisinin altında kalmıştır. Dolayısıyla Devletin acilen çiftçiye el uzatması ve destek paketleri hazırlanmalıdır.” söyleminde bulundu.

 

BOZAN ÇİFTÇİLERİN BEKLENTİLERİ ŞÖYLE SIRALADI

-Bölgemiz, afet bölgesi ilan edilmelidir.

-Kuraklık tehlikesine karşı sulamaya ağırlık verilmelidir. Bunun için de Silvan Barajı bir an önce bitirilmelidir.

-Kuraklıktan etkilenen çiftçilerimize dönüm başına 500 TL nakdi yardım yapılmalı ki tarlasını bu sene tekrar ekebilsin.

-Ürünlerin taban fiyatları düşük belirlenmiş. Bu düşük fiyat yüksek primle telafi edilmelidir.

-Yasa ile belirlenmiş olan milli gelirin %1 çiftçiye mutlaka destek olarak verilmelidir.

-Çiftçinin daha önce almış olduğu özel bankalar dahil kredilerin faizleri silinmeli, ana para faizsiz olarak en az 3 yıl ertelenmelidir.

-Sulama birliklerinin elektrik maliyetlerini çiftçiye yansıttığı kısmının %50 si devlet tarafından sulama birliklerine ödenmelidir.

 

“ESNAF PERİŞAN”

Esnafı tam kapanma sürecinde perişan olduğunu belirten Bozan, “Son bir buçuk senedir kapamalar ve yetersiz destekler nedeniyle hem esnaflarımız hem de çalışanları zor durumdadır. Son açıklanan paket olumlu olsa da yine yetersizdir. Bununla beraber, Devlet esnafın vergisini de silmelidir. 20 yıldır iktidara sahip çıkan esnafa iktidar 14 ay sahip çıkamamıştır. Bayram önce 17 günlük tam kapama esnafımızı perişan etmiştir. Bayrama hazırlık yapan esnafın malı elinde kalmıştır. Yeni pakette açıklanan 5000 ve 3000 hibe yoktan iyidir ama esnafın neyine derman olacaktır.” dedi

 

“GERÇEK RAKAMLAR ELBETTE BUNUN ÇOK ÜSTÜNDE”

Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı işsizlik verilierine de değinen Fesih Bozan “Şubat 2021 dönemine ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde  % 13,4 seviyesinde 4 milyon 236 bin kişi oldu. Ama gerçek rakamların 12 milyon civarı olduğu, Diyarbakır’da ise yaklaşık 150-200 bin işsiz olduğu biliniyor.Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 15,3 Genç nüfus olan 15-24 yaş grubunu kapsayan  işsizlik oranı ise yüzde 26,9 lara çıkarak işsizlikte rekor kırmıştır. Ama gerçek rakamlar elbette bunun çok üstünde. Üretim yerine hizmet ve tüketime yönelik yatırım yapan ve gözü beton bürümüş, bir iktidardan işsizliğin çözümünü beklemek elbette hayaldır.”şeklinde ifade etti

 

TÜKETİM EKONOMİSİNDEN ÜRETİM EKONOMİSİNE

İşsizliği çözeceklerini ifade eden Bozan, “Vatandaşlarımız gençlerimiz yapılacak ilk seçimde Saadet Partisini iktidara getirirse iktidarın bugün uyguladığı, torpil rüşvet, beton, israf, savurganlık, saray inşaatları, luks makam araçları, 3-5 maaş alma, saltanatına son verecek, bütün yatırımları üretim ve istihdama yönelik yaparak bütün ülkede süratli ve yaygın fabrika ağlarıyla işsizliği çözecektir. İşe yerleşmelerde rüşvet, torpil ve partizanlık yerine ehliyet, liyakat ve adalet esas alınacaktır.” Dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim