Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Çocukların korona kurallarına uyması için öncelikle ebeveynlerin uyup örnek olması gerektiğini dile getiren Yiğit, “Kendimiz uymadığımız kurallara çocuklarımıza davranış olarak aşılayamayız. Çocuklara süreci korkutarak değil bilgilendirici, gerçekçi aktarımlarla ve olabildiğince sade, basit bir dille anlatmalıyız.  Asla başınızdan salarcasına ucu kapalı, tehditkar ve aşağılayıcı bir üslup kullanmamalıyız” dedi. 

 

 

Uzman Psikolog M. Fatih Yiğit ile gerçekleştirdiğimiz röportaj şöyle:

 

“SABIRLA TEDBİRLE GEÇİLECEK ELBET BU SÜREÇ”

Pandemi de en çok etkilenen 65 yaş ve üstü vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

M. Fatih Yiğit: 65 yaş üstü vatandaşlar dediğiniz annelerimiz, babalarımız, amcalarımız, teyzelerimiz. Bu şekilde isimlendirmek bile farkında olmadan ötekileştirmeye sebep oluyor. Ben teyzelerime amcalarıma şunu söylemek isterim: Evet sizler için çok sıkıcı ve stres verici bir durum bu yaşanılan süreç, kısıtlanıyorsunuz, hareket alanınız daraltılıyor, saygı duyulmadığını, önemsenmediğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat alınan tüm tedbirler sizlere saygı duyulduğu için, önem verildiği için ve sizleri çok sevdiğimiz için. Medyada geçmişte çıkan bazı kendini bilmezlerin hakaret veya aşağılama videoları toplumun çoğunluğunun gerçek duygusu değil elbette, bu tarz yaklaşan birkaç kendini bilmeyenin sizlerin duygusunu bozmasına müsaade etmemeliyiz. Sabırla tedbirle geçilecek elbet bu süreç, unutmayın ki sizler değerlerimizsiniz, varlığımızı sizlere borçluyuz ve sizi seviyoruz.

 

“UNUTMAYIN Kİ BUGÜNÜN GENÇLERİ YARININ YAŞLILARI OLACAK”

65 yaş ve üstü vatandaşlara karşı sizce yeterli duyarlılık gösteriliyor mu?

M. Fatih Yiğit: 65 yaş üstü bireyler belkide bu süreçten psikolojik olarak en çok etkilenen kesim olmuştur. Daha çok ilgiye, sevgiye, şefkate ve saygıya ihtiyaçları varken çocuğu torunu yaşındaki kişilerden ve belkide öz çocuklarından torunlarından azar işitir oldular. Dışarı çıkamaz eve kapanmış dört duvar arasında, temiz havaya yürüyüşe hasret sevdiklerinden uzak temassız kalmış izole edilmiş bir şekilde ötekileştirilmeye maruz kalmış annelerimiz babalarımıza empatik yaklaşabilmeliyiz. Onların bu hassaslıklarını her an zihnimizde tutmalı davranış ve yaklaşımlarımızı bu minvalde organize etmeliyiz. Aynı evde yaşamadığımız büyüklerimizi de sık sık telefonla aramalı onlara değer verdiğimizi ve önemsediğimizi htirmeliyiz. İhtiyaçlarını zamanında karşılamalı ve önem vermeli. Unutmayın ki bugünün gençleri yarının yaşlıları olacak.

 

“KENDİMİZ UYMADIĞIMIZ KURALLARA ÇOCUKLARIMIZA AŞILAYAMAYIZ”

Çocuklara bu süreç nasıl anlatılmalı?

M. Fatih Yiğit: Çocuklara söylediklerimizden ziyade gösterdiklerimiz önemlidir aslında. Sergilediğimiz tutumlar, davranışlarımız, başkalarıyla olan iletişimimiz… Çocuklarımızın uymasını istediğimiz kurallara öncelikle kendimiz uyarak örnek olmalıyız. Kendimiz uymadığımız kurallara çocuklarımıza davranış olarak aşılayamayız. Çocuklara süreci korkutarak değil bilgilendirici gerçekçi aktarımlarla anlatmalıyız. Olabildiğince sade basit bir dille uyulması ve dikkat edilmesi gereken kuralları gerekçeleriyle anlatmalı ve tüm sorularını aynı dille mümkün olduğunca cevaplamalıyız. Asla başınızdan salarcasına ucu kapalı, tehditkar ve aşağılayıcı bir üslup kullanmamalıyız. Kaygılarını anlamalı hak vermeli ve gidermeliyiz.

Editör: TE Bilisim