Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- Gazetemizin dün manşetten verdiği “Kayıtlardakiyle tabeladaki tarihi cami isimleri farklı” haberin içeriğinde;  Sur İlçe Müftülüğü kayıtlarda geçen Lala Kasım Bey Camii isminin tabelada Lalebey  Camii;  Aynî Minare Camii isminin de  Aynalı Minare Camii olarak yanlış yazmasının ardından Sur İlçe Müftülüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü konuya ilişkin gazetemize konuştu.  Müftülük, “Daha önce bu isimler ne şekilde bize bildirilmişse, o şekilde bu isimler muhafaza edilmiştir. İsim değişikliğinde kesinlikle bir tasavvurumuz söz konusu değildir” derken,  Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise,  “Lala Kasım Bey Cami’de bulunan tabelada yazılı olan Lalebey Cami ibaresini biz değil, Diyanet işleri başkanlığı Diyarbakır İl Müftülüğü kendi tasavvuru ile eklemiştir. Keza bu tabela en kısa zamanda kaldırılarak yerine kayıtlardaki ismi olan Lala Kasım Bey Cami ibaresi konulacaktır.” Dedi. Ayn-î Minare Cami ya da diğer adıyla Hoca Ahmed Camii’nin ise özel mülkiyet olması asabiyle ancak mülk sahibi tarafından isim değişikliğine gidilebileceği söyledi.

 

Diyarbakır merkez Sur İlçesi’nde bulunan ve tarihi öneme sahip olan iki caminin kayıtlardaki isminin farklı, tabeladaki isminin farklı olması kent üzerinde aştırma yapan tarihçiler tarafından eleştirilmişti. Gazetemizin dün manşetten yayımladığı “Kayıtlardakiyle Tabeladaki Tarihi Cami İsimleri Farklı” isimli haberden sonra Sur İlçe Müftülüğü ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü gazetemize konuştu. Cami tabelalarında yazılı olan isimlerin daha öncede aynı isimle yazılı olduğunu söyleyen Sur İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Yahya Çelik, “Merkez ilçeler yaklaşık olarak 2008 tarihinden beri kurulmuştur. Bu tarihlerden önce de camilerimizin ismi Lalebey Cami ve Aynalı Minare Cami olarak geçmekteydi. Bu camilerimizin mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğundan dolayı bizim bu konuda ne bakım onarımda, ne de herhangi bir isim değişikliğinde kesinlikle bir tasavvurumuz söz konusu değildir.” Şeklinde konuşurken; Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise, “Lala Kasım Bey Cami’de bulunan tabelada yazılı olan Lalebey Cami ibaresini biz değil, Diyanet işleri başkanlığı Diyarbakır İl Müftülüğü kendi tasavvuru ile eklemiştir. Keza bu tabela en kısa zamanda kaldırılarak yerine kayıtlardaki ismi olan Lala Kasım Bey Cami ibaresi konulacaktır.” Dedi. Ayn-î Minare Cami ya da diğer adıyla Hoca Ahmed Camii’nin ise özel mülkiyet olması asabiyle ancak mülk sahibi tarafından isim değişikliğine gidilebileceği aktarıldı.

 

“BU İSİMLER NE ŞEKİLDE BİZE BİLDİRİLMİŞSE, O ŞEKİLDE MUHAFAZA EDİLMİŞTİR”

Lalebey Cami’si adının Diyanet İşleri Başkanlığı kayıtlarında geçtiğini söyleyen Sur İlçe Müftülüğü Şube Müdürü Yahya Çelik, “Diyarbakır Sur İlçe Müftülüğü, yani merkez ilçeler yaklaşık olarak 2008 tarihinden beri kurulmuştur. Bu tarihlerden önce de camilerimizin ismi Lalebey ve Aynalı Minare Cami olarak geçmektedir. Yani bu camilerin isimleriyle ilgili Sur İlçe Müftülüğü’nün herhangi bir tasavvuru söz konusu değildir. Daha önce bu isimler ne şekilde bize bildirilmişse, o şekilde bu isimler muhafaza edilmiştir. Nitekim halk arasında bilinen cami isimleriyle, kayıtlardaki isimler arasında bazı değişikler veya farklılıklar bulunuyor aslında. Örneğin Safa Parlı Cami halk arasında Palu Cami olarak, Şeyh Mutahhar Cami yine halk arasında Dört Ayaklı Minare olarak bilinmektedir. Bu şekilde bazı farklı isimler halk arasında mevcuttur. Ancak şu anda mevcut olan isimlerin herhangi birinde Sur İlçe Müftülüğü olarak isim değişikliği söz konusu değildir. Dediğimiz gibi bunlar Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından Sur İlçe Müftülüğü kurulduktan sonra olduğu gibi bize devredilmiş ve aynı isimlerle günümüze kadar devam etmektedir.” Dedi.

 

“BUNUNLA ALAKALI BİR KOMİSYON TALEBİNİN OLMASI GEREKİR”

İsim değişiklikleriyle ilgili herhangi bir başvurunun bugüne kadar yaşanmadığını söyleyen Çelik, “Yani bunların mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olduğundan dolayı bizim bu konuda ne bakım onarımda, ne de herhangi bir isim değişikliğinde kesinlikle bir tasavvurumuz söz konusu değildir. Bununla alakalı anca bir komisyon kurulup ya da Vakıflar Bölge Müdürü’nün talebiyle gündeme gelirse Diyanet İşleri Başkanlığı’yla görüşüp gerektiğinde komisyon kurmak şartıyla gerekli değişiklikler yapılabilecektir. Çünkü Müftülük bir köy ismini bile değiştiremez. Bununla alakalı bir komisyon talebinin olması gerekir.” Şeklinde konuştu.

 

“TABELADA YAZILI OLAN LALEBEY CAMİ İBARESİ, İL MÜFTÜLÜĞÜ TARAFINDAN ASILMIŞTIR”

Ayn-î Minare Cami ya da diğer adıyla Hoca Ahmed Camii’nin özel mülkiyet olması hasebiyle ancak mülk sahibi tarafından isim değişikliğine gidilebileceğini belirten Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, “Lala Kasım Bey Cami’de bulunan tabelada yazılı olan Lalebey Cami ibaresini biz değil, Diyanet işleri başkanlığı Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından asılmıştır. Keza bu tabela en kısa zamanda kaldırılarak yerine kayıtlardaki ismi olan Lala Kasım Bey Cami ibaresi konulacaktır. Yani tabelada asılı olan Lalebey Cami ibaresinin eklenmesinin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzce bir bağlantısı bulunmamaktadır.” dedi.

Editör: TE Bilisim