Orhan YALÇIN

 Diyanet İşleri Başkanlığınca koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 16 Mart'ta camilerde ara verilen toplu ibadetler yeniden başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Mayıs Pazartesi günü Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada "29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafından belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre camilerimizde sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecektir" demişti.

 

Kovid-19 tedbirleri kapsamında 16 Mart'ta camilerde cemaatle namaza verilen aranın ardından camiler, belirlenen kurallar kapsamında yarın yeniden toplu ibadete açılacak. Merkez Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami’de Sur Belediyesi ile Sur Müftülüğü tarafından cuma namazı  öncesi temizlik ve dezenfekte çalışması başlatıldı. Bugün birçok camide olduğu gibi Ulu Cami’ni avlusunda da hijyen ve dezenfekte çalışması yapan ekipler, camiyi namaz kılacak duruma getirdiler. Cami avlusunu bol su ile yıkayan ekipler, korona tedbirlerini de elden bırakmadı. Ekiplerin titiz çalışması camiye gelen vatandaşı memnun ederken, camilerin    2,5 ay aradan sonra yeniden ibadete açılması kent halkı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.

 

“Bu çok güzel bir duygu ve mutluluk verici”

Camilerin yeniden tolu ibadete açılmasına sevindiklerini belirten vatandaşlar, “ Salgın önlemleri kapsamında 16 Mart’tan bu yana ülke genelinde camilerde toplu ibadetlere maalesef  ara verilmişti.  dini günler ve dini bayramlarda camilerde ibadetimiz yapamadık. Bu yüzden oldukça hüzünlüydük. Özellikle de cemaatle namaz kılmak İslam dininin bir gereğidir. Allah’a şükürler olsun camilerimiz  yarın açılıyor. Belirlenen kurallar çerçevesinde yeniden cemaatle namazımızı kılabileceğiz. Bu çok güzel bir duygu ve mutluluk verici.   Camilerin manevi bir huzuru var. Camilerde cemaatle ibadet etmenin de apayrı bir hazzı var. Malum günlük salgın verilerinde de bir hayli azalma var. Bu sevindirici bir tablo. İnşallah önümüzdeki günler ülkemiz için daha da güzel olacak ve kapanan yerler de bir bir açılacak.  Artık bu günlerin bitmesini istiyoruz. Bu salgın yüzünden sevdiklerimizden, yakınlarımızdan ayrı kaldık” diyerek  güzel günler ve sğlıklı günler için temennilerde bulundular.

 

Öte yandan  Ulu cami’deki dezenfekte ve temizlik çalışmasını yerinde takip eden Sur İlçe Müftüsü İsmail Fakirullah, cuma namazının belirlenen korovirüs tedbirleri kapsamında kılınacağını anımsatarak,  Tüm yurtta olduğu gibi Diyarbakır’da  yarın camilerin ibadete açılacağını söyledi.

 

Sosyal mesafe uyarısı

Cuma namazı öncesi birçok camide olduğu gibi Ulu Cami’de de dezenfekte ve temizlik çalışmasını başlattıklarını kaydeden Fakirullah, “Salgın öncesi hem içeride hem dışarıda toplamda 8 bin kişi aynı anda namaz kılıyordu yarınki cuma namazı sadece dışarıda kılınacak ve sosyal mesafe kuralları göz önünde bulundurulacağı için bin kişi civarında olacağını tahmin etmekteyiz" dedi.

Cuma namazının 20 dakika gibi kısa sürede sonlanacağına dikkat çeken Fakirullah, "Cuma namazları genelde uzun olur yaklaşık 1 saat gibi bir sürede tamamlanır biz yarın namaz kılınma saatini 20 dakikada kısa sürede tamamlamayı amaçlıyoruz. Vatandaşlardan ricamız, saflar en az 1 buçuk metre olacak, görevli arkadaşlarımız tarafından işaretler konulacak ve o işaretli olan yerlerde namazlar kılınacak" dedi.

Yenişehir Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Murat Beşikci de, ibadete gelen vatandaşların Diyanet İşleri Başkanlığının belirlemiş olduğu 11 maddeye uymalarını istedi. Kaymakam Beşikci, “Belediye ekiplerimiz, korona virüs tedbirleri kapsamında sürdürdükleri dezenfekte ve hijyen çalışmalarını yeniden ibadete açılacak camilerde yoğunlaştırmış bulunmaktadırlar. Hep birlikte sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştireceğimiz” dedi.

 

Cuma namazı genelgesi yayınlandı

Daha önce açıklama yapan Diyanetişleri Başkanı Ali Erbaş, “29 Mayıs’tan itibaren cuma namazlarımızla birlikte tedbirlerimizi alarak başlayacağız. Görüyorum, gerçekten cami için, Cemaat için sabırsızlanmak güzel bir şey, bu sevindiriyor ama yaşadığımız salgın da bizim çok tedbirli olmamızı gerektiriyor” demişti.

İçişleri Bakanlığı tarafından camilere gönderilen genelgede özetle şöyle denildi:

Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacak. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için cami ve mescitler açık tutulacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında olan vatandaşlar ile hastalık belirtileri taşıyanlara evlerinde kalmaları konusunda gerekli uyarı ve bilgilendirmeler yapılacak.

Öncelik cami bahçesi/avlusu, açık alanlar olmak üzere meteorolojik/mevsimsel şartlara göre öğle ve ikindi namazları cami içinde kılınabilecek. Cuma namazları ise cami içerisinde kılınamayacak.

Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak. Abdest ve benzeri ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek cami ve mescitlere gelinmesi konusunda cemaate gerekli bilgilendirmeler ve uyarılar yapılacak.

Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi bez maske kullanması zorunlu olacak. Maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecek.

Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacak.

Cuma namazı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında) yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek.

Cami bahçesi/avlularının yeterli olmadığı yerleşim yerlerinde il/ilçe müftülerinin teklifi ilçelerde kaymakamlar, illerde valilerin onayı ile uygun görülen açık alanlarda, alınacak tedbirler çerçevesinde cuma namazı kılınabilecek.

Öte yandan camilerde cuma namazının dış mekan ile birlikte topluca kılınmaya başlaması 12 Haziran olarak değerlendiriliyor.

Editör: TE Bilisim