Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Öte yandan altyapı sorununa ilişkin geçen yıl açıklama yapan DİSKİ, Çelikevler Mahallesi'ndeki yapıların ruhsatsız olması ve imar yollarının açılamamasından dolayı İmar Kanunu'na göre bugüne kadar altyapı hizmetlerinin götürülemediğini belirtmişti.  

 

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Çelik Evler Mahallesi’nde uzun zamandır süren alt yapı yetersizliği nedeniyle biriken lağım suyu insan ve çevre sağlığını tehdidi devam ediyor. Söz konusu mahalleyi ziyaret ederek yaşanan sorunu yerinde gören Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, “Diyarbakırlı vatandaşlarımızın sorunlarını dinleme programı çerçevesinde Çelikevler Mahallesine gidip vatandaşlarla bir araya geldik. Tabiri caizse, “bir dokunduk bin ah” işittik. 17 yıldır, altyapı ve kanalizasyon sıkıntısı çeken mahalle sakinleri kendilerine uzanacak bir hizmet eli bekliyorlar. Mahallenin içinde gezerken, yaşadığımız 21. yüzyılda bu manzarayı görmek bizleri hayrette bıraktı. Ve Mahalle sakinleri adına çok üzüldüm” dedi.  

 

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan’ın açıklamaları şöyle; 

 

-Aslında 1700 Haneli olan mahallede, hizmet gitmediği için ancak 800 hane ve 3500 civarından kişi yaşıyor.

 

-Alt yapı kanalizasyon yok. Bazı sokak ve apartman araları lağım suyu, pislik ve çöpten geçilmiyor. Açılmış olan foseptik çukurlar yağmur yağdığında taşımakta ve büyük bir çevre kirliliği oluştururken mahallede yaşayan vatandaşlarımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir.

 

-İçme su yetersiz, tankerlerle taşınıyor

 

-Elektrik yetersiz, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makineleri randımanlı çalışmadığı gib sık sık kesiliyor,

 

-Okul, sağlık ocağı ve park gibi sosyal tesis ve alanları yok.

 

Çelikevler mahalle sakinlerine Covid-19'un bulaşmasına gerek yok, lağam suyu ve çöplükten kaynaklı zaten her taraf mikrop dolu... Çelikevler mahalle sakinleri, herhangi bir salgın hastalıkları başlamadan Valilik ve Büyükşehir Belediyesinin çok acil müdahale etmesini bekliyorlar.

 

BAZI MAHALLERDE ULAŞIM SIKINTISI

Bize ulaşan sıntıntılardan biri de, Bazı Mahallerde vatandaşların yaşadığı ulaşım sıkıntısıdır. Büyükşehir Belediyesi, Tanışıklı Mahallesiyle beraber 12 mahalleye, Covid-19 bahane gösterilerek Belediye Otobüs seferlerini kestiğini, vatandaşlar ulaşımda ciddi sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler. Yetkililerin bu kararı tekrar gözden geçirmelerini ve Belediye Otobüslerinin tekrar seferlerine başlatılmasını bekliyoruz.

 

1- Bahçelievler Mahallesi, 2- Dönümlü Mahallesi, 3-Dökmetaş Mahallesi, 4- Kesikağaç Mahallesi, 5-Güvercinlik Mahallesi, 6- Güzelköy Mahallesi, 7- Başil Mahallesi, 8- Eser Mahallesi, 9-Tanışık Mahallesi, 10- İlbaş Mahallesi, 11- Elidolu Mahallesi, 12-Güvendere Mahallesi, 13- Yüksek Mahallesi.

 

DİYARBAKIR'DA İŞSİZLİK ARTARAK DEVAM EDİYOR

Ziyaretinde Diyarbakır’daki işsizlik sorununa da değinen Başkan Bozan, “Diyarbakırda işsizlik devam ediyor. İşkur TYP kapsamında 1.750 kişilik işe alım için, tam 40 bin kişi müracat etti. Buda ilimizdeki işsiz sayısındaki vehametti gösteriyor. Akp iktidarının, israf ve savurganlığa dönük yanlış yatırımlarının sıkıntısını vatandaşımız çekiyor. Bir an önce borç, faiz, israf, tüketim, yolsuzluk ve savurganlıktan vazgeçip, İlimizde, üretim ve istihdama yönelik yatırımlara dönülmesi ve özel sektörün de yatırım yapması için barış, adalet ve hukuk ortamı sağlanmalıdır” dedi. 

 

DİSKİ’DEN YAPILAN AÇIKLAMA

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesine bağlı Çelikevler Mahallesi'ndeki alt yapı sorununa ilişkin geçen yıl Haziran ayında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DİSKİ) tarafından yapılan açıklamada, yapıların ruhsatsız olması ve imar yollarının açılamamasından dolayı İmar Kanunu'na göre bugüne kadar altyapı hizmetlerinin götürülemediği belirtilerek, imar çalışmaları tamamlandığında altyapı çalışmalarına hızla başlanacağı ifade edilmişti.

 Açıklamada şöyle denilmişti:  

"Ancak 2019'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanan imar barışı nedeni ile Yapı Kayıt Belgesi alma imkanı getirilmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir Belediyesi ve DİSKİ Çevikler Mahallesi'ndeki altyapı sorununu çözmek için gerekli çalışmayı başlatmışlardır. Ancak Yapı Kayıt Belgesi ile ilgili sürecin vatandaşlar tarafından tamamlanmaması nedeniyle imar çalışmaları gecikmektedir. İmar çalışmaları tamamlandığında DİSKİ, altyapı çalışmalarına hızla başlayacaktır. Mahalledeki bireysel fosseptiklerin boşaltılması için vidanjör gibi hizmetleri bedelsiz olarak vermektedir.”

Editör: TE Bilisim