MÜCADELE HABER- Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, sosyal medyada bazı çocukların PKK’ya katıldıklarına dair paylaşılan videoya ilişkin açıklama yaptı.  Komisyon açıklamasında, “Hangi sebeple ve kim tarafından uygulanırsa uygulansın, çocukların savaşlarda veya silahlı çatışmalarda kullanılması insanlık değerlerine ve insancıl hukuk ilkelerine aykırıdır” dedi.

 

Çocukların savaşlarda ve çatışmalarda taraf haline getirilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Sonuç olarak, ülkemizin de taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre 18 yaşına kadar her birey çocuktur. Çocukların hangi sebeple olursa olsun savaşların ya da çatışmaların tarafı haline getirilmesini kabul etmiyor ve kınıyoruz” denildi.

 

 

Açıklamada varsa bu çocukların derhal ailelerine, aileleri yoksa eğitim ve bakımlarını sağlayacak kurumlara teslim edilmesi talep edildi   Açıklamada son olarak, “Çatışmalarda yer almaya ve savaşın araçları olmaya zorlanan çocukların barış içinde bir yaşam sürme ve şiddetten korunma hakları ihlal edilmektedir” denildi. Bir açıklamada HAK İnisiyatifi Derneği’nden geldi. Twitter’den açıklama yapan inisiyatif, PKK’ya Cenevre Çağrısı  ile imzaladığı taahhüdün gereğini yerine getirme çağrısı yaptı. "Çocukların çatışma alanlarından uzak tutulmasının devlet-dışı örgütler için de vazgeçilmez bir yükümlülük olduğunu hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Açık kaynaklardan erişilen bilgilere göre, PKK ve bağlı birimleri çocuk yaştaki kişilerin örgütsel yapıya katılımını övgüyle duyurmuştur. Çocukların çatışma alanlarından ve ortamından uzak tutulması devlet-dışı örgütler için de vazgeçilmez bir yükümlülüktür.

 

 

PKK, başta Cenevre Çağrısı ile imzaladığı taahhüdün gereği olmak üzere, “çocuk savaşçı” bulundurmayı yasaklayan insancıl hukukun gereklerini yerine getirmelidir. Çocukları, "savaşçı" olarak kullanmaktan vaz geçmeli ve derhal ailelerine geri göndermelidir." (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim