Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır İnternet Kafe İşletmeciliği Odası Başkanı Mehmet Albayrak, koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında kafe işletmelerinin kapatılmasıyla mağdur olan esnafın bankalara olan kredilerini ödeyemediğini söyledi. Kafe işletmecilerinin ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu dile getiren Albayrak, kapalı kafe işletmelerinin açılmasını ve yetkililerden destek istedi. Albayrak, “Bugüne kadar sadece 25 bin TL'lik kredi verildi ve onu da faiziyle verdiler. Keza daha taksit gelmeden iş yerlerimiz tekrardan kapatıldı ve esnaf krediyi ödeyemiyor. Bu sebeple de birçok esnafımızın sicili bozuldu.” dedi.

 

“İş yeri kapalı olan 2 bin 761 esnafa 1500 lira ek nakdi destek, bu işyerlerinde çalışan 7 bin 362 kişiye erzak yardımı yapılacak” diyen  diyen Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun açıklamasını hatırlatan Albayrak, “Vali Bey ile yaptığımız görüşmede esnaflara bin beş yüz lira maddi destek sağlanacağı aktarıldı. Ancak esnaflarımız bankaya gittiğinde banka esnaflarımıza, bir gram altın ve bin lira da para yatırın ki biz size hesap açalım, diyorlar. Bizim esnaflarımız ise küçük esnaftır. Onların cebinde zaten para yok. Birçok esnafımız buraya gelip gittiklerinde inanın otobüs paraları bile yok. Çok zor bir durumla karşı karşıya kalınmış olunuyor.” dedi.

 

“25 BİN TL'LİK KREDİ VERİLDİ VE ONU DA FAİZİYLE VERDİLER”

İnternet Cafe İşletmecilerin zor günler geçirdiğini söyleyen Albayrak, “Biz nereden bakarsanız yedi veya sekiz aydır iş yerlerimiz kapalıdır. Bir ara açın dediler ve biz de 15 ya da 1 aya yakın bir süre iş yerlerimizi açtık. Bunu da kapatıp 25 bin lira kredi verileceği söylenerek bütün esnaflara destek olacaklarını belirttiler. Bugüne kadar sadece 25 bin TL'lik kredi verildi ve onu da faiziyle verdiler. Keza daha taksit gelmeden iş yerlerimiz tekrardan kapatıldı. Bu sebeple de birçok esnafımızın sicili bozuldu. Bu esnaflarımız kredi ödeyemediklerinden, iş yerlerinin kapalı olmasından, evine ekmek götürecek durumda bile olmamalarından sorun yaşıyorlar. Biz de ortalama olarak 350 ya da 400 adet faal olan esnafımız bulunmaktadır. Bunların yanında da en aşağı bir veya iki işçi çalışıyor. Onlarda evlerine ekmek götürüyorlar. Bir de bu arkadaşlarımızın aileleri var. Onlar da evlerine ekmek götürüyorlar, okula giden çocuğu var. Bu 400 kişiye 5 ile çarptığımızda ortaya 2000 rakamı çıkıyor. Bütün meslekler içerisinde mağdur olanlar biz esnaflarız.”

 

“DESTEĞİNDEKİ ŞART ESNAFIMIZI ZORLUYOR”

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nun esnaflara yapacağı 1.500 TL’lik yardım da esnafa bankaların şart koşmasının esnafı zorladığını belirten Albayrak, “Vali Bey ile yaptığımız görüşmede esnaflara bin beş yüz lira maddi destek sağlanacağı aktarıldı. Ancak esnaflarımız bankaya gittiğinde banka esnaflarımıza, bir gram altın ve bin lira da para yatırın ki biz size hesap açalım, diyorlar. Bizim esnaflarımız ise küçük esnaftır. Onların cebinde zaten para yok. Birçok esnafımız buraya gelip gittiklerinde inanın otobüs paraları bile yok. Valilik, kendilerinin yanında çalışan esnaflara koli ve gıda yardımı yapacak. O da gündemde var ama bu yardımı yapıp yapmayacakları belli değildir. Bizim esnaflarımız genç kesimlerdir. Bizim esnaflarımızın en düşüğü bilgisayar mezunudur, atamaları yapılmamış insanlardır. Üniversite kazanmış ve bitirmiş insanlardır. Bu sebeple de yıllarca okudukları için bir dükkan açıp 10 ya da 15 bilgisayarla dükkana bırakarak geçimini sağlamaya çalışıyorlar. Çünkü internet kafeler sonradan ortaya çıkan mesleklerdir. Yani bir insan evine ekmek götüremediği zaman, çocuğu okula gittiği zaman, eşi pazara gittiği zaman cepte para yoksa gerçekten çok zor bir durumla karşı karşıya kalınmış olunuyor.”

 

“İŞ YERLERİMİZ AÇILSIN İSTİYORUZ”

İş yerlerinde şimdiye kadar korona vakasının hiç olmadığını ve hijyen konusunda çok dikkat ettiklerini belirten Albayrak, iş yerlerinin açılması gerektiğini söyledi. “Biz zaten mesafelerimizi koruyoruz. Bizim internet kafelerimizde 10 veya 15 insan bir araya gelemiyorlar. Bir de ayrıca bir masayı kapatıp, bir masayı açtırıyoruz. Mesafemiz ise dört metreyi buluyor. Bir de iş yerlerimize gelenlere sunulan ne kadar hijyen benzeri malzeme varsa hepsini hazırlıyoruz. Ancak bugün şehir içindeki dolmuşlara baktığınızda yer yok, yoğun kalabalıklar var. Ancak bizim iş yerlerimizde kahvelerdeki gibi 60 tane,70 tane insan bir araya gelemiyor. En fazla 20 kişi geliyor. Yani bizim işimiz kalabalık işler değildir. Keza hiç koronavirüs tespiti de yaşanmadı. Bu sebeple de herhangi bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.”

 

“FATURA KONUSUNDA DA DESTEK BEKLİYORUZ”

Kapalı olan iş yerlerinin faturalarında destek beklediğini söyleyen Albayrak, “Şu anda bütün internet kafelerimiz kapalıdır. Fakat ADSL'nin internetleri var. Biz bu ADSL ücretlerini de ödemekteyiz. Esnafımızın internet kafe içerisinde buzdolabı var. O buzdolabı içerisinde de DEDAŞ gelip kağıt gönderiyor, bu borcunuzu ödeyin diye. Ya zaten iş yerleri kapalı bir haldedir. En aşağı bu konuda 2 ya da 3 aya kadar bize destek çıksalar çok mutlu oluruz. Bu 7 ve 8 aydır her bir esnafımız ayda 300 ya da 400 TL ADSL parası yatırıyor. E bu internet kafeler kapalıyken ADSL'eri ne yapacaksınız? DEDAŞ'ta aynı şekilde iş yerlinde sadece bir tane buzdolabı var, onun içinde de malzemeler bulunmaktadır. Dolap çalışmazsa o malzemelerin her biri bozulur. Bu esnaflarımıza hemen mektup gidiyor, bu elektrik borcunuz ödenmezse elektriğinizi keseriz, diyorlar. Şimdi elektrikler kesildiğinde esnaflarımız yeniden elektrikleri bağlamaya gidiyorlar. Buradan da bir sürü masraf gidiyor. Biz bu konudan da bir destek beliyoruz.”

 

VALİ KARALOĞLU DESTEK MÜJDESİ VERMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Vali Münir Karaloğlu, pandemi döneminde Diyarbakır’da sosyal destek ve çalışma hayatına dönük yapılan desteğin toplam tutarının 528 milyon 82 bin 102 TL olduğunu söylemişti. Karaloğlu, son tedbirler nedeniyle iş yeri kapalı olan 2 bin 761 esnafa 1500 lira ek nakdi destek, bu işyerlerinde çalışan 7 bin 362 kişiye erzak yardımı yapılacağını açıklamıştı. Diyarbakır’daki ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımların banka kartları aracılığıyla yapılacağını, belirten Karaloğlu, bunun için 4 ilçede 2700 banka kartı dağıtımının tamamlandığını, 17 ilçede bu kartların dağıtılmaya devam edeceğini söylemişti. 

Editör: TE Bilisim