MÜCADELE HABER- Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanlığı,   Diyarbakır’ın Çınar İlçesi sınırları içerisindeki Dilaver Köprüsü’nde yapılacak restorasyon nedeniyle köprünün trafiğe kapatılmasına ilişkin bölge halkı adına açıklama yaptı.  Açıklamada özetle şöyle denildi: 

 

 

“Dilaver (Pıraxane) Köprüsü'nün trafiğe kapatılması sonucunda mağdur olan köylerimiz hakkında basın açıklamasıdır.   Diyarbakır-Viranşehir-Derık karayolunun üzerinde bulunan tarihi  Dilaver Köprüsü,  Diyarbakır’ın güneybatısında, Pamuklu Kuruçay Deresi üzerindeki bu tarihî kervan yolu, Diyarbakır’dan Derik’e, oradan Viranşehir’e ve oradan da bir kolu Ceylanpınar üzerinden Suriye’ye gitmektedir. Diyarbakır’ın Çınar İlçesi sınırları içerisindeki, Dilaver köprüsü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı'nın almış olduğu 01/04/2021 tarihi, 23 sayılı kararıyla trafiğe kapatılmıştır. Ulaştırma daire başkanlığının almış olduğu bu karar köprümüzü korumak ve restore edilmesi adına güzel bir sonuçtur. Tarihi değerlerimizi korumak ve sahip çıkmak hepimizin görevidir. Halkımızın ortak değeri olan geçmişimize sahip çıkmalı, bu konuda yetkililer üzerlerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerine getirmelidirler. Dilaver köprüsü ve ona benzer tarihi özelikler taşıyan yapılar koruma altına alınmalı ve zaman kaybetmeden restore edilmelidir.   Geçmişten bugüne bize miras bırakılan tarihi yapılarımıza sahip çıkmalı, bizlerde geleceğe bu mirası taşıyabilmeliyiz. Bu şiyarla hareket etmeli, değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu bilinç ve sorumlulukla bizi geleceğe taşıyacak olan tarihi yapı ve mekanlarımıza sahip çıkacak, korunmaları için gerekli girişimlerde bulunacağız ve takipçisi olacağız.

 

   Onlarca köyün tek ulaşım yolu olan Dilaver köprüsüne, alternatif köprü yapmadan kapatmak burada bulunan halkı cezalandırmak demektir. Köylülerimize idareten dere üstünden geçici yol yapılmıştır. Sonbaharda  yağışlar başladığında bu yol da kullanılamaz hale gelecektir. Köylülerimiz mağdur edilmektedir. 

 

   Tarihi Dilaver Köprüsü bölge insanına hizmet verirken, sanayinin ve teknolojinin gelişimiyle birlikte artık bölgenin ihtiyacını karşılamaktan çok bölge insanı üzerinde acı hatıraları çoğaltan kara bir buluta dönüşmüştür. Son otuz yıldır onlarca kazanın meydana geldiği Dilaver Köprüsü birçok can almıştır.

 

   Büyükşehir belediyesinin bu hususta halkın beklentilerine herhangi bir cevap vermemiştir. Bizler halk adına soruyoruz.

 

1. Alternatif köprü çalışması bu yıl için meclis gündemine alınmış mı?

2. Bu hususta fizibilite çalışması yapılmış mı?

3. Bununla ilgili nasıl bir yol izlenecek?

 

   Bu mağduriyetin giderilmesi için Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı olarak yetkilileri göreve davet ediyor, kalıcı çözüm bulmalarını istiyoruz.  Halkımızın mağduriyeti giderilene kadar bu konunun takipçisi olacağız.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim