Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Tabip Odası (DTO) ve Amed Sağlık Platformu yaptıkları DİSKİ tarafından yapılan su zammına ilişkin ortak basın açıklması yaptı. Açıklamayı okuyan  Diyarbakır Tabip Odası Geenel Sekreteri Dr. Mustafa Mesut Kaya, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nce 2020 ocak ayından bu yana suya ikinci kez yapılan zamma sert tepki göstererek rutin hale gelen zam kararlarının iptal edilmesini istedi.  Yapılan her iki zammın da, gelen su faturaların parametrelerindeki çelişkili oranlarının tespiti sonucunda fark edildiği, bu yılın ocak ayında suyun metreküp fiyatına ilkin yüzde 35-330, ikincisinde ise yüzde 24,82-112,40 oranlarında zam yapıldığı iddia eden Kaya, “Yapılan bu zamlar sosyal devlet anlayışına uymamaktadır. DİSKİ’nin derhal bu kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmektedir” dedi.

 

Kaya, “Kayyum yönetimindeki Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’nün bu yılın Ocak ayında Diyarbakır merkez ve ilçelerinde suyun metreküp fiyatına yüzde 35-330 oranında yaptığı zammının üzerinden bir yıl geçmeden ikinci defa yüzde 24,82-112,40 oranında değişen zam yaptı. Yapılan iki zam da halkın gelen su fatura parametrelerindeki çelişkili oranları tespit etmesi sonucu fark edilmiştir.  İşsizlik ve yoksulluk oranlarının çok yüksek olduğu, hayat pahalılığının gün geçtikçe arttığı bu kentte ekonomik kaygılar had sayfada iken rutin haline gelen yüksek zamlı elektrik, doğalgaz faturaları yetmezmiş gibi suya yapılan bu haksız zamları vatandaşlar bitmeyen “kayyum zulmü” olarak değerlendiriyor” diye konuştu.

 

Belediyenin ticari bir şirket gibi davranarak insanların suya erişim hakkını yaptığı astronomik zamlarla engellediğini ve zam kararının sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmadığını ileri süren Kaya, şöyle konuştu:

“Bereketli Hilal’de yer alan Mezopotamya’da bu kadar su kaynağı ve son yıllarda sayısı artan barajlar olmasına rağmen hizmet sunumu konumunda olan belediye ticari bir şirket gibi davranarak insanların suya erişim hakkını yaptığı astronomik zamlarla engellemektedir. Yapılan bu zamlar sosyal devlet anlayışına da uymamaktadır. Çünkü suya ulaşımda halkın ekonomik koşulları bazalınarak ücret oranları belirlenmelidir. İnsanların temel ihtiyacı olan suya daha çok gereksinim duyulduğu pandemi sürecinde suya kolay ulaşımın önemi artmıştır. Bilim insanları pandemi sürecinde Covid-19 ile mücadelede sık sık el yıkamanın ve bulunduğumuz çevreyi hijyenik hale getirmenin önemini vurgulamaktadır. Bunun da ön koşulu insanların suya daha kolay ulaşabilmelerinden geçer. Böyle devam ederse ev ve işyerlerinde suya yapılan zamlardan kaynaklı gerekli hijyen koşulları sağlanamayacaktır. Bu sebeple yaygınlaşan Covid-19 virüsü toplum sağlığını daha fazla tehlikeye atacaktır. DİSKİ’nin derhal bu kararı iptal etmesi, ücret indirimine gitmesi ve faturalarını ödeyemeyen vatandaşlara kolaylık sağlaması gerekmektedir. Böyle olağanüstü bir süreçtehijyen için elzem olan şebeke suyu ücretsiz verilmelidir.”

Editör: TE Bilisim