Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Birçok hastanede sertifikasız sağlık personellinin çalıştırıldığını ancak Mart 2020 den sonra yürürlüğe giren yönetmelikle hiçbir yerde sertifikasız sağlık personelinin çalıştırılamayacağını hatırlatan diyaliz teknikerleri mezunları, “Hala hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde 1000’den fazla sertifikasız sağlık personeli çalışmaktadır. 1 Mart 2020’den sonra sertifikasız çalışan sağlık personellerinin yerine kimler çalıştırılacak? Kamu hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını ve bu sorunlarımızın çözülmesini umut ediyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

 

“12.000 KİŞİLİK ALIMDA DA DİYALİZ TEKNİKERİ POZİSYONUNA SADECE 20 KONTENJAN VERİLMİŞTİR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Mart 2019’da 24 bin Diyaliz Teknikerine istihdam sözü verdiğini dile getiren Diyaliz teknikerleri mezunları, “Bizler Diyaliz Ünitelerinde tekniker pozisyonunda çalışmak için 2 yıl boyunca hem teorik hem de staj eğitimi alan, hali hazırda 24 bin mezunu olan Diyaliz Teknikerleriyiz. Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, 1 Mart 2019 tarihinde yeni yönetmelikle Diyaliz Teknikerlerine istihdam sözü vermiştir. 2019 ve 2020 yılında ise Sağlık Bakanlığına 50.000’e yakın sağlık personeli istihdam edilmiştir. Burada Diyaliz Teknikeri pozisyonuna düşen sayı 349’da kalmıştır. En son yapılan 12.000 kişilik alımda da Diyaliz Teknikeri pozisyonuna sadece 20 kontenjan verilmiştir.

 

“MAĞDURİYETİMİZİN TELAFİ EDİLMESİNİ UMUT EDİYORUZ”

1 Mart 2019 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan diyaliz yönetmeliği ile geçmiş yıllarda farklı sağlık branşlarına verilen sertifikasyon uygulaması durdurulmuştur. Yönetmeliğe rağmen hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde 1000’den fazla sertifikasız sağlık personeli çalışmaktadır. Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastaneler de çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadır. Hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesi daha uygun olacaktır. İşin asıl sahibi olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını, hastanelerdeki PDC sayılarımızın da artmasını istiyoruz.  Bakanlığın yönetmenliğimizi tüm hastanelere iletmesini, hastanelerde çalışan sertifikasız personellerin servislere çekilerek yerine Diyaliz Teknikerlerinin talep edilmesini istiyoruz. Sertifikasız sağlık personellerin servislere çekilmesiyle birlikte yeni atama döneminde diyaliz teknikerleri olarak bizlerin mağduriyetinin telafi edilmesini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin daha önce yayınladığı açıklaması şu şekilde: “Diyaliz teknikerlerinin istihdam sorununu çözüyoruz Bakanlık olarak, diyaliz merkezlerinde daha nitelikli ve kesintisiz hizmet vermek amacıyla yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyoruz. Yürürlüğe girecek yeni yönetmelik ile Hemodiyaliz ve Periton Diyaliz Hemşireliği Sertifika Programlarını sonlandırıyoruz. Bu sayede istihdam sorunu yaşayan diyaliz teknikerlerinin önünün açılmasını sağlayacağız. Diyaliz merkezlerinde kademeli geçişle sadece diyaliz teknikerleri ile hizmet vermeyi hedefliyoruz. Öte yandan Yönetmeliğin yayım tarihinden önce sertifika almış hemşirelerimizin tüm hakları korunacaktır. Bu sayede kamuda yeterli diyaliz teknikeri kadrosu oluşuncaya kadar diyaliz hizmetlerinin aksamaması sağlanacaktır. Ayrıca daha önce periton diyalizi alanında görevlendirilmeyen diyaliz teknikerleri için Periton Diyalizi Sertifikalı Eğitim Programı başlatarak bu alanda da görev yapmalan sağlanacaktır. Sağlık hizmetlerinde diğer meslek gruplar için de benzer çalışmalar gündemimizdedir. Her meslek grubunun kendi alanında görevini yapması için gerekli düzenlemeleri yapacağız.”

Editör: TE Bilisim