MÜCADELE HABER- Diyarbakır Barosu, söz konusu operasyonların  sona ermesini ve gözaltına alınların derhal serbest bırakılmasını talep ettiklerini açıkladı. Diyarbakır Barosu yaptığı yazılı açıklamada özetle şu ifadeleri kullandı: “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla çok sayıda ilde sabahın erken saatlerinde evlerine yapılan baskında, HDP yönetici ve üyesi olan çok sayıda kişinin gözaltına alınmıştır. Savcılıkça yapılan açıklamada, 82 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldığı belirtilmekle birlikte, kaç kişini gözaltına alındığı henüz tespit edilememiştir. Ayrıca operasyonun 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında meydana gelen Kobani Olayları gerekçesiyle yapıldığı belirtilmiştir.

 

Kobani olaylarının üzerinden 6 yıl geçmiş, bu 6 yıl zarfında bugün gözaltına alınanların büyük bir kısmı, olay ile ilgili olarak çeşitli tarihlerde savcılığa ifade verdikleri tespit edilmiştir. Bu durumda yasaya göre Savcılığın yapması gereken, dava açmak için yeterli delil varsa dava açmak; yeterli delil yoksa kovuşturmaya yer olmadığına karar vermektir. Ancak savcılık yasanın emredici hükmüne karşın, yasaya aykırı bir şekilde operasyon düzenlemeyi ve ifade veren kişiler hakkında yeniden yakalama ve gözaltı kararı vermiştir. Tek başına bu bilgiler bile operasyonun gerçek amacını ortaya koymaktadır. Bu operasyonun amacı; yasal bir gereklilik değil,  keyfilik ve siyasal bir tercih olarak tezahür etmiştir.

 

Bu bağlamda, kişi güvenliği ve özgürlüğü ile hukuki güvenlik ilkesini ortadan kaldıran, resmen olmasa bile fiilen “parti kapatma” ile aynı sonuçları doğuran bu ve benzeri keyfi operasyonlara son verilmesini, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim