Orhan YALÇIN

Türkiye’de de görülen ve şimdiye kadar dünya genelinde 19 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kapsamında başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki tüm belediye, teyakkuza geçmiş durumda.  Kentin her alanında başlattığı dezenfekte çalışmalarını aralıksız sürdüren belediyeler, kentte adeta temizlik seferberliği başlattı.

 

Kentte her alan dezenfekte edildi, denetimler artırıldı

 Şimdiye kadar toplu taşıma, ticari ve servis araçları, otogar, havalanı, camiler, okullar, üniversite hastaneler, aile sağlık merkezleri, eczaneler, cadde, kaldırımlar, çocuk oyun parkları ve parklardaki banklar, çöp alanları, kilise, tarihi ve kültürel yapılar, kamu kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların sıkça kullandığı toplu yaşam alanlarında gece gündüz demeden titiz bir şekilde dezenfekte çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, Bağlar, Sur, Kayapınar ve  Yenişehir Belediyesi, aynı zamanda koronavirüs nedeniyle fahiş fiyat uygulayan işletmelere yönelik de başlattığı denetimlerini gün geçtikçe artırdı. Bu kapsamda fahiş fiyat uygulayan ve tarihi geçmiş ürünleri satmaya çalışan işletmelere hem ceza kesildi hem de vürüs konusunda uyarılarda bulundu.

 

Vatandaşlar virüse  karşı bilgilendirildi

Koronavirüse karşı vatandaşların ne yapması gerektiği konusunda da harekete geçen kentteki belediyeler ev ev, esnaf esnaf gezerek vatandaşları hem bilgilendirdi hem de onlara dezenfektan ürünleri dağıttı. Vatandaşları koronavirüse karşı 14 kuralına uyma noktasında da uyarılarda bulunan belediyeler, ayrıca 14 kuralında yapılması gerekenleri bilboardlara da taşıyarak vatandaşların dikkatli ve duyarlı olmasını sağladı.

 

Yaşlılara evde bakım hizmeti

Kentteki belediyelerin yaptığı bu çalışmalar Diyarbakır halkı tarafından büyük takdir ve beğeni toplarken, koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri ile kronik hastası olan vatandaşlara yönelik sokağa çıkma yasağının ardından sosyal belediyecilik anlayışıyla harekete geçen kentteki belediyeler, söz konusu yasak kapsamına giren vatandaşların mağdur olmaması ve temel ihtiyaçlarını karşılamk  için oluşturdukları “65 yaş ve üstü Vefa Sosyal Destek Grubu” kapsamında evde bakım ve hizmet seferberliği başlattı. Hemen hemen her yaşlı vatandaşı ziyaret etme gayreti içinde olan belediyeler, virüse karşı  bilgilendirme broşürleri dağıtırken, kimsesiz ve hizmete muhtaç aileleri de ziyaret ederek hem yardımda bulundu hem de sağlık konrolünden geçirdi. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kentteki tüm belediyeler imkanlarını halkın sağlığı ve refahı  için seferber ederek, her zaman halkın yanında olduğunun mesajını verdi.

 

Belediyelerin asıl  görevi hizmettir

Sosyal belediyecilik ilkesiyle tüm imkanlarını ekonomi, spor, sosyal ve kültür-sanat alanlarında Diyarbakır halkı için seferber eden Büyükşehir Belediyesi, kaç yıldır hastaneler önünde kurduğu  “İkram Çeşmesi” ile kış aylarında vatandaşlara ücretsiz sıcak çaorba ikramında bulunurken, kış aylarında ihtiyaca muhtaç vatandaşları da ziyaret ederek kışlık giysi yardımında da bulundu. Ziyaret ettikleri her aileye her anlamda destek sözü veren kentteki belediyelerin yaptıkları çalışmalar her zaman alkışlandı. Her alanda ve titiz bir şekilde Diyarbakır halkı için çalışmalşarına aralıksız devam edeceğini her fırsatta dile getiren belediyeler, “Belediyelerein işi siyaset değil, vatandaşa iş, aş ve hizmettir” diyerek asıl görevlerinin bu olduğu mesajını verdiler.

Editör: TE Bilisim