Fatih SURUÇ- ÖZEL HABER

DİYARBAKIR – Merkez Bağlar ilçesindeki Esnaf Çay Evin’de 26 yıldan beri satranç kültürü sürdürülüyor. Bu çay evin’de insanlar sadece çay değil, muhabbet ve satranç için geliyor. İş yeri sahibi Mehmet Ali Boytak, çay evin’de satranç dışında başka oyun oynanmadığını belirterek 2 satranç takımıyla başladığı kültürle, bugün 20 satranç takımına ulaştığını söyledi. Bağlar ilçesinin Hatboyu caddesinde bulunan Esnaf Çay Evi 1992 yıldan bu yana Satranç ve muhabbetin adresi durumda. 55 yaşında ki iş yeri sahibi Mehmet Ali Boytak; “ Bana satrancı Dala Küçükbaş köyünde Seyda Male Yasini Şeme diye bir yaşlı amcamız vardı o bana öğretti. Bende diğer müşterilerime öğrettim. Hafta sonları daha yoğun oluyor. Ayrıca Diyarbakır’da önemli isimlerde buraya geliyor. Dicle Üniversitesi öğretim görevlileri de satranç oynamaya ve sohbet etmeye geliyorlar” diye konuştu.

“DİYARBAKIR DA POTANSİYEL VAR ALAN YOK”

Geçen sene 50-65 yaş arası Türkiye Emektarlar turnuvasında 1. olmuş İbrahim Tofan da buranın müdavimlerinden. ; “Satranç gelişim için gereklidir. Şehrimizin potansiyeli var fakat yeteli alanlarımız yoktur. Daha önce Valiliğin tahsis ettiği bir alan vardı orada oynuyorduk fakat orası inşaata girince kapatıldı bende boş zamanlarımda buraya geliyorum. Bir çok şehri geziyorum yerel yönetimlerin yaptığı çok güzel satranç oynama ve turnuva alanları var. Diyarbakır’da sadece Seyrantepe de bir gençlik merkezin de var oda bize uzak kalıyor daha fazla olmalı. ”dedi.

“SATRANÇ DOĞUNUN KÜLTÜRÜNDE VAR”

Çay evine satranç oynamaya gelen Emekli sınıf öğretmeni Abdulrahim Uyguner, burada samimi ve doğal bir ortam oluğunu belirterek, “Kendim de Satranç öğretmenliği yapıyorum. Oyun teknik anlamda çok iyi olmasa da burada ki insanlar için alışkanlık haline gelmiş durumdadır. Satranç doğunun kültüründe var. Satranç oynarken bir yandan Kur-an okunur, namaz kılıp sonra oyuna devam edenleri gördüm bu beni şaşırtmıştı. Küçük ve doğal bir ortam burayı seviyorum. Kendi emekli öğretmenim zamanımı evde değil dışarı da geçiriyorum. Çalışmak için dışarı çıkmak gerekiyor.”dedi. Uyguner, ayrıca Türkiye birincisi Yaren Dağ ve Türkiye üçüncüsü Yaşar Yılmaz’ı çalıştırmıştır. Türkiye de başarı sağlamış 6 öğrencisi ve sayısını bilmediği kadar öğrencisi vardır. İnşaat Mühendisi Mehmet Veysi Malkoç; “Muhabbet etmek için buraya geliyorum. Yaklaşık 40 yıldır satranç oynuyorum. Muhabbet ve Satrancın buluştuğu yerde bizler de mutlu oluyoruz. Satranç bir zeka beyin geliştiren oyundur.” Şeklinde konuştu.  

Editör: TE Bilisim