Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında önemli bir adım olan AMATEM ve ÇEMATEM, yeni hizmet binasında 1 ay içerisinde hizmet vermeye başlayacak. Diyarbakır’da ÇEMATEM, 2007 yılından bu yana Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi bünyesinde 10 yataklı olarak hizmet veriyordu. AMATEM ise ilk defa açılacak. Kısa süre içerisinde hazırlıkları tamamlanarak hizmete girmesi planlanan AMATEM ve ÇEMATEM sayesinde alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan hastaların yeniden hayata kazandırılacağı kaydedildi.

 

Dr. Abidin Tüzün

 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Abidin Tüzün,  gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı;

 

“EN GEÇ 1 AY İÇİNDE HASTA KABULÜNE BAŞLAMAYI PLANLAMAKTAYIZ”

Mücadele Haber: Yeni açılacak AMATEM ve ÇEMATEM ne zaman açılacak?

Dr. Abidin Tüzün: 30 Yataklı AMATEM – 20 Yataklı ÇEMATEM Binaları Bakanlığımız tarafından yapılmış ve şu anda geçici kabul aşamasına gelmiştir. Söz konusu binaların Müdürlüğümüze teslimi yapıldıktan sonra TC Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesine Bağlanarak en geç 1 ay içinde hasta kabulüne başlamayı planlamaktayız. Her iki binamız için de tüm tıbbi, rehabilitasyon, mefruşat malzemelerimiz hazır durumda beklemektedir.

 

“10 YATAKLI ÇEMATEM BULUNMAKTADIR”

Mücadele Haber: ÇEMATEM’in Diyarbakır’daki durumu, faaliyeti hakkında?

Dr. Abidin Tüzün: Müdürlüğümüze Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi bünyesinde 10 yataklı ÇEMATEM bulunmaktadır. 2007 yılından beri hizmetimiz devam etmektedir. Mevcuttaki hizmetimizi yeni binamızda sürdüreceğiz. Mevcut yerinde hem ayakta tedavi hem de yatarak tedavi hizmeti yanında aile görüşmeleri, resim, spor, müzik gibi sosyal faaliyetlerimiz uzman eğiticiler tarafından devam etmektedir. Aynı zamanda hem çocuklara hem de ailelere yönelik Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı (SAMBA) Psikolog ve Sosyal Hizmet Uzmanlarımızca uygulanmaktadır.

 

Mücadele Haber: AMATEM ve ÇEMATEM tedavi süreçleri nasıl olacak?

Dr. Abidin Tüzün: Klinik sorumlu hekimlerimizce merkezimize gelen çocuk, ergen ve erişkin vatandaşlarımız polikliniklerimize başvuruda bulunacaktır. Ayaktan tedavi kararı verilenler için tedavi protokolleri uygulanacak ve takibi sağlanacaktır. Tedavilerinin yatarak devam etmesine karar verilenler için bir tedavi programı çıkarılacak aynı zamanda terapi ve rehabilitasyon hizmetleri de eş zamanlı yürütülecektir. Bağımlılık tedavisinde tıbbi tedavinin yanında en az onun kadar önemli olan sosyal rehabilitasyon ve uyum programlarını da dikkatlice uygulanacaktır. Tedavisi sürecinde ve tedavisi tamamlanan kişinin bağımlı olduğu durumdan ve maddeden uzak durmasını sağlamak, yeni beceriler kazanmasını ve toplumla bütünleşmesini sağlamak amacıyla merkezimizde birebir çalışmalar yürütülecektir.

 

Mücadele Haber: Sosyal faaliyetler olacak mı, olacaksa neler yapılacak?

Dr. Abidin Tüzün: AMATEM/ÇEMATEM merkezimizde hem ayaktan hem de yatarak tedavileri devam ya da tıbbi tedavileri tamamlanan çocuk, ergen ve erişkin vatandaşlarımıza yönelik rehabilitasyon hizmetlerini uygulayacağız bunun yadında resim, müzik, spor gibi faaliyetlerimiz de kesintisiz olarak devam edecektir.

 

Mücadele Haber: AMATEM ve ÇEMATEM Diyarbakır için yeterli olacak mı, ya da bölgeye de hizmet edebilecek mi?

Dr. Abidin Tüzün: Tüm bölgeye hizmet verecek şekilde planlarımızı yaptık. Bölgeye hizmet verecek şekilde kapasite oluşturulmuş olup ihtiyaç halinde kapasite artırımına gidebilecek durumda olacağız.

 

Mücadele Haber: Başvurular nasıl yapılıyor?

Dr. Abidin Tüzün: Hem Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) hem de ayakta başvuru şeklinde hasta kabulünü gerçekleştireceğiz. ÇEMATEM için 18 yaş altı, AMATEM için 18 yaş üstü hasta kabulü gerçekleştirilecektir.

Editör: TE Bilisim