MÜCADELE HABER- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır'da gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, "6 şehre hastane yapacağız. Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin. En yüksek standartta en ileri teknolojinin kullanıldığı merkezler olarak hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:Bugün Diyarbakır'daki incelemelerimizi tamamladık. Bölgedeki son durumu masaya yatırdık. Diyarbakır'ı merkez tutarak bölgedeki mevcut durumu detayları ile detaylandırdık.

 

Bildiğiniz üzere bu hastalığı kesin tedavisi olmamakla birlikte erkenden başlanan tedavilerle en başarılı ülkelerden birisiyiz. Bu yüzden vefat sayısını az sayıda tutmayı başardık.

 

"ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER İL İL DEĞERLENDİRİLDİ"

Yatak ve yoğun bakım doluluklarını her an izlemekteyiz. Türkiye genelinde sorunuz olmadı. Bazı illerimizde hasta akışı açısından sorunlar yaşadık. Alınması gereken tedbirleri il il değerlendirdik.

 

"5 İLDE VAKA ARTIŞI VAR"

Hasta artışının olduğu iller arasında Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak var.

 

DİYARBAKIR'DA SON DURUM

Diyarbakır'da yoğun bakım yatak sayımız Mart ayında 370 idi. Bu süreçte 44 yoğun bakımı hizmete sunduk. 106 yatak ilavesiyle kaphasitemizi 520'ye çıkarmış olacağız Yoğun bakım yüzde 66, solunum cihazı ise yüzde 17,5. Mardin'de 139'dan 42 yatak ilavesiyle 182 yatağa çıkarmış olacağız. Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 81'dir. Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 68"

 

FİLYASYON EKİPLERİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Önceliğimiz hasta sayısının artışını durdurmak. Aksi durumda bu tedbirlerin yetersiz kalma ihtimali olabilir. Diyarbakır'da salgın başında 118 olan filyasyon ekip sayımızı 385'e yükselttik. Her ekip 3 kişiden oluşmakta. Birkaç gün içinde 450'ye ulaşacak. Batman'da 100'e çıkardık. Mardin'de şu an 110 oldu. Siirt'te ise şu an 80 ekiple filyasyon çalışması yapıyoruz Şanlıurfa'da bugün 330'a çıkardık. Şırnak'ta şu an 54 ekiple filyasyon çalışması yapıyoruz.

 

"TEMASLILARIN VAKAYA DÖNÜŞME ORANINDA DÜŞÜŞ VAR"

Diyarbakır'da temaslılara ulaşma süremizi 12 saate kadar düşürdük. Hasta sayılarındaki artış durduruldu, aktif hasta sayıları düşmeye başladı. Bu düşüşü sürdürebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı örnekler vereyim. Diyarbakır'da temaslı kişilerin yüzde 91'nin aile içinde bulaştığını tespit ettik. Temaslıların vakaya dönüşme oranında ise düşüş var. Bu veri bize sosyolojik faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor. Filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,7. Temaslı ve şüpheliler kendilerini mutlaka izole etmeli.

 

"ARTIŞLAR KONTROL EDİLEBİLİR SEVİYEDE"

Artışa karşı yapılan çalışmalar sayesinde yeni hasta sayısındaki artışlar kontrol edilebilir seviyeye çekildi. Şanlıurfa'da vaka sayımızda yüzde 34, Diyarbakır yüzde 49, Siirt'te yüzde 37, Şırnak'ta yüzde 42 azalma oldu. Bir tek hasta kalmayıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. 6 şehre hastane yapacağız. Şanlıurfa, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Siirt ve Mardin. En yüksek standartta en ileri teknolojinin kullanıldığı merkezler olarak hedefliyoruz.

 

ŞEHİR HASTANELERİ

Yatak kapasiteleri ile nitelikli personelle şehir hastanelerinin ne kadar önemli ve kritik yatırımlar olduğu salgın döneminde bir kez daha anlaşılmış oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın hayalim dediği projeleri hayata geçirmek ve halkla buluşturmak bizim görevimiz. Şanlıurfa şehir hastanemizin inşaatına en kısa sürede başlıyoruz. Diyarbakır 1000 yataklı şehir hastanesi için arsa yeri belirlendi, proje ihalesini bu ay içinde yapıyoruz. Şırnak'ta 500 yataklı devlet hastanesi, Şırnak-Cizre arasında bir arazi tahsis edildi, projelerin tamamlanmasından sonra bu yıl yapım ihalesini gerçekleştireceğiz.

Editör: TE Bilisim