Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip olan ve bölge illerden de yoğun bir şekilde hasta alan Diyarbakır’da, Çocuk Nöroloji Uz. Dr. Bahattin Sayınbatur’un istifa etmesi ve Çocuk Nöroloji Uz. Dr. Dilek Cebeci’nin de doğum izninde olması,  hasta ve hasta yakınlarını mağdur etti. Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü Çocuk Nöroloji Uz. Dr. Bahattin Sayınbatur’un istifa etmesini doğrularken, Çocuk Nöroloji Uz. Dr. Dilek Cebeci’nin de doğum izninde olduğunu açıkladı.

 

Daha önce sadece söz 2 nöroloji doktorunun görev yaptığı ve birinin doğum izninde olması kentteki birçok hasta ve yakınlarını mağdur etmişti.  Özel ve Dicle Üniversitesi Hastanelerinde de Çocuk Nöroloji uzanmalarının bulunmaması ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Sayınbatur’un istifasıyla hasta ve hasta yakınları bir kez daha çaresiz kalıp mağdur olduklarını söylediler. Kimi hastalar rapor süreleri dolduğu için kimileri de hastalarına randevu almak için hekim bulamadığını iddia ederken, konuya ilişkin ağustos ayında yaptığımız haberde, İl Sağlık Müdürlüğü,  Bakanlıktan defalarca çocuk nöroloji hekimi istediklerini açıklamıştı. Bakanlığa çağrıda bulunan SES Diyarbakır Şubesi ise, bu konuda gerekli adımların atılmasını istemişti.

 

 

“RAPOR İÇİN ÇOCUĞU MARDİN’E GÖTÜRÜN DİYORLAR”

Çocuk Nöroloji Uzmanı Uz. Dr. Bahattin Sayınbatur’un istifa etmesiyle ne yapacaklarını bilemediği için mağdur olduğunu belirten hasta yakınlarından Halil Aslan, “Yaklaşık 1.5 yıl önce oğlum Muhammed Enes Aslanı el titremesi şikayetiyle hastaneye götürdüm. Tahlillerini falan aldılar hidrosefali teşhisi koydular. Oğlumu İstanbul Cerrahpaşa’da ameliyat ettirdim. Diyarbakır’a geldik ondan sonra oğlum şant enfeksiyonu dediler ve tedaviye başladılar. Ondan sonra durumu kötüye gitti ameliyatlar geçirdi yaklaşık yedi ay oğlum bilinci kapalı bil şekilde yoğum bakımda kaldı. Taburcu olduktan sonra senin oğlunun takibini Çocuk Nöroloji yapacak dediler. Bir defa gittim yanına durumu anlattım ve bana ilaç tavsiye etti. Ondan sonra zaten randevusuz ulaşamadım. Oğlumun sağlık raporu onayı 50 gündür hoca olmadığı için onaylayamadım. Rapor için çocuğu Mardin’e götür diyorlar. Bu virüsten dolayı onu evden çıkarmaya bile korkarken rapor için nasıl Mardin’e götüreyim?” diye konuştu.

 

Konuya ilişkin 24 Ağustos’ta yaptığımız haberde hasta yakınları nöroloji doktor sayısının yetersiz olduğunu belirtmişti. İl Sağlık Müdürlüğü ve SES Diyarbakır Şubesi de konu ile ilgili gazetemize açıklamada bulunmuştu.   Ayrıca Dicle Üniversitesi Rektörü de konu ile ilgili sorumuza cevap vermişti.

 

"Diyarbakır'da 'Çocuk Nöroloji' hastaları mağdur!" Haberinin linki: https://mucadelegazetesi.com.tr/haber-video--diyarbakir-da-cocuk-noroloji-hastalari-magdur-98768.html

 

“KONUYU GÜNDEME TAŞIMIŞTIK”

Konuya ilişkin 23 Ağustos’ta gazetemize açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürlüğü, ““İlimizde 2 (iki) Çocuk Nöroloji Uzmanı bulunmaktadır. Çocuk Hastalıkları Hastanesi Uz.Dr. Bahattin Sayınbatur (1 haftalık yıllık izinde. 24.08.2020, Pazartesi günü göreve başlayacak) SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uz. Dr. Dilek Cebeci (Doğum İzninde) görev yapmaktadır. Bakanlığımızca yapılan Mecburi Hizmet atamalarında, Müdürlüğümüz tarafından Çocuk Nöroloji Hekimi talebi sürekli yapılmaktadır ve bu dönem de talep yapılmıştır. Az sayıda mezun veren ve Yan Dal Uzmanlık Alanı olan Çocuk Nöroloji Uzmanlık dalında atama planlaması Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. Dicle Üniversitesi Hastanelerinde ise Çocuk Nöroloji Uzmanı bulunmamaktadır” açıklamasını yapmıştı. 

 

“BÖLGE İLLERİNDEN DE YOĞUN BİR HASTA POTANSİYELİ VAR”

Konuya ilişkin 23 Ağustos’ta gazetemize açıklamalarda bulunan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Psikolog Şiyar Güldiken ise, “ Diyarbakır yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip bir kent. Konumu itibariyle sağlık hizmeti bakımından bölge illerinden de yoğun bir hasta potansiyeli var. Ancak var olan sağlık kurumları ve sağlık çalışanı sayısı açısından bakıldığında yeterli gelmiyor. Özellik bazı branşlardaki hekim sayısındaki eksiklik ciddi bir şekilde vatandaşın mağdur olmasına neden oluyor. Çocuk alanında bu eksiklik daha fazla yaşanıyor maalesef. Çocuk Nöroloji, Çocuk Psikiyatri gibi branşlar çok önemli olmasına rağmen tüm kentte ancak birer hekim bulunuyor. Bakanlığın bu konuda gerekli adımları atmasına yönelik taleplerimizi birçok defa ifade ettik. Ancak bugüne kadar bir gelişme olmadı” demişti.

 

Konuya ilişkin 23 Ağustos’ta gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır’da birçok yan dal doktorlarının bulunmadığı ve doktorların Diyarbakır’da mecburi hizmet için tercih ettiğini söylendi.

 

“BİRÇOK YAN DAL DOKTORU BULUNMAMAKTADIR”

Diyarbakır Tabip Odası’ndan gazetemize yapılan açıklamada; “İlimizde Çocuk Hastalıkları yan dal Hekimi sayısında genel bir eksiklik yaşanmaktadır. Aktif çalışan Çocuk nöroloğu bir kişidir. Diyarbakır’da Çocuk Genetik; Çocuk Metabolizma Hastalıkları ve Çocuk Enfeksiyon hekimleri bulunmamaktadır. Yine Çocuk Romatolojisi yan dalına ilimizde tek hekim bakmaktadır. Dicle Üniversitesi Çocuk Sağlığı Anabilimdalı’nda birçok yan dal bulunmamaktadır. Bu durum çocuk sağlığı açısından kıymetli olan multidisipliner yaklaşımı engellemektedir.

 

Geçtiğimiz günlerde Dicle Üniversitesi Rektörü ise konuyla ilgili sorularımıza şöyle yanıt vermişti:

“1996’dan bu yana buradayım. Bu süreçleri çok iyi bilirim. Geçen bir vatandaş geldi bütün doktorları da biliyor. Oda da Nöroloji doktoru bulun kriterleri de var zaten kim oluyorsa gelsin hemen göreve başlatalım dedim. Bununla birlikte çocuk hastalıklarında eksik olan doktor açığımızı bulursak hemen göreve başlatacağız. Özellikle yan dal olması önceliğimizdir.”

Editör: TE Bilisim