Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER -Diyarbakır’da son günlerde korona virüs vakalarının artması ve ikinci bir dalga endişesi yaşanması üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca bugünden itibaren vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirildi. Maskesiz dışarı çıkıp dolaşanlara ise cezai işlem uygulanacak. 1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme süreciyle birlikte vatandaşların rehavete kapılıp kurallara aldırış etmemesi ve özellikle de toplu olarak bir araya gelmeleri vaka sayılarının artmasına neden oldu.  Vakaların artması, Diyarbakır’da ikinci bir dalga beklentisine yol açarken, pandemi klinikleri sayısının arttığı hastaneler ise, hızla artan vakalara yetişmekte oldukça zorlandığını açıkladılar.

 

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımla kent genelinde bugünden itibaren maskesiz dolaşımın yasaklandığını ve herkesin kurallara uyulmasını istedi. Güzeloğlu ayrıca, ayakta yolcu ve maskesiz yolcu taşıyan tüm toplu  taşıma araçları hakkında trafikten men ve cezai işlem yapılmasının kararlaştırıldığını duyurdu.

 

KENT GENELİNDE MASKE TAKMAK ZORUNLU OLDU

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu,  koronavirüs tedbirleri kapsamında  tiwetter üzerinde yaptığı yaptığı paylaşımda, “Değerli Hemşehrilerim, Diyarbakır genelinde Maske Kullanımı ve Mesafe konusunda istediğimiz bir düzeye gelemedik. Bu nedenle Toplum Sağlığımızı korumak için İl Hıfzıssıhha Kurulunca 10.06.2020 tarihinden itibaren il genelinde sokağa maskesiz çıkma ve dolaşma yasaklanmıştır” dedi.

 

TOLU TAŞIMA ARAÇLARI SÜRÜCÜLERİNE ÇAĞRI

Tüm toplu taşıma araçları sürücülerine de çağrıda bulunan Güzeloğlu,  “İl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca toplu taşım araçlarının tümünün yoğun bir şekilde denetlenmesi,hiçbir şekilde ayakta yolcu ve maskesiz yolcu taşımaya izin verilmemesi, Aksine davranışlarda bulunanlar hakkında trafikten men ve cezai işlem yapılmasını kararlaştırmıştır” diye konuştu.

 

AÇIK ALANLARDA SOSYAL MESFAYE DİKKAT

Herkesin her alanda sosyal mesfaye dikkat etmelerini isteyen Güzeloğlu başka bir paylaşımında ise, “İl Genelinde bulunan park,dinlenme,mesire ve yeşil alanlarda ne yazık ki sosyal mesafeye uymayan ve maskesiz olarak artan yoğunluklar yaİl Hıfzıssıhha Kurulu kararınca şanmaktadır. Bu doğrultuda her park ve alanda görevlilerce sıkı bir denetim gerçekleştirilecek, aykırılıklar halinde cezai işlem yapılacaktır” şeklinde konuştu.

 

SEMT PAZARLARINDA SIKI DENETİM

Semt pazarlarındaki kurallara  ilişkin de sosyal medyada paylaşım yapan Güzeloğlu,  “İl genelinde kurulan semt pazarları ile ilgili olarak; Pazar yerinin tespiti,hijyen kurallarına bağlı olarak pazar tezgahlarının kurulması,maske ve eldiven kullanılması,giriş ve çıkışlarda kurallar doğrultusunda temizlik önlemlerinin alınması sıkı bir şekilde denetlenecektir. Çok değerli hemşehrilerim, İl Hıfzıssıhha Kurulumuzca alınan tüm kararlar Vatandaşlarımızın başta kendileri ve sevdikleri olmak üzere tüm toplumumuzun sağlığı içindir. Lütfen, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyalım.

 

Bu arada Güzeloğlu başkanlığında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti toplantımızı gerçekleştirildi. Toplantıda yeni normal döneminde alınması gereken tedbirler,üretim önceliklerini ve yatırım taleplerini değerlendirildi. Toplantıda konuşan Güzeloğlu,  sanayide çarklar döndüğünü ve Diyarbakır’ın üretim yaptığın adikkat çekti.

 

SEMT PAZARINDA KORONA TESTİ

Denetimler kapsamında Bağlar İlçe Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği yaparak yeni tip korona virüs salgınına karşı örnek bir çalışmaya imza attı. Türkiye'nin ilk kadın semt pazarı olan Bağlar Belediyesine bağlı kadın semt pazarında çalışan kadın esnaf, korona virüs testinden geçirildi. Uygulamadan memnun kalan kadın esnaflar, örnek çalışmadan dolayı Bağlar Belediye Başkanı

Hüseyin Beyoğlu’na teşekkür etti.

 

Başkan Beyoğlu da vatandaşların alışveriş yaptığı semt pazarlarının insan sağlığı için taşıdığı riske dikkat çekerek, “Semt pazarları insan sirkülasyonu en fazla yaşanan yerlerdir. Bu yüzden İl Sağlık Müdürlüğüne test için destek talebinde bulunduk. Talebimizi yerine getiren İl Sağlık Müdürümüz Dr. Cihan Tekin’e teşekkür ediyorum. Esnafımızın ve vatandaşlarımızın sağlığını korumaya yönelik çalışmalarımız devam edecek” dedi.

 

PANDEMİ TOPLANTISI

Öte yandan  Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu,   Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar ile video konferans yöntemiyle toplantı yaptı. Toplantıda koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni tedbirler ele alındı. Ayrıca ‘Pandemi Durum Değerlendirme Toplantısı’ gerçekleştirdi. Toplantıda normalleşme sürecinde kentte yürütülen çalışmalar değerlendirildi. İl Hıfzıssıhha Kurulumuzca alınan tüm kararlar İlçe Kaymakamlarımızın sorumluluğunda ilçelerimizde hayata geçirilecek ve sıkı bir şekilde takip edilecektir.

Bu arada Güzeloğlu başkanlığında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti toplantımızı gerçekleştirildi. Toplantıda yeni normal döneminde alınması gereken tedbirler,üretim önceliklerini ve yatırım taleplerini değerlendirildi. Toplantıda konuşan Güzeloğlu,  sanayide çarklar döndüğünü ve Diyarbakır’ın üretim yaptığın adikkat çekti.

 

İKİNCİ DALGA ENDİŞESİ

Yetkililer, kentte vakalardaki artışın en büyük sebebinin vatandaşların koronavirüs tedbirlerine yeterince uymamalarından kaynaklandığını açıklarken, özellikle  yeni normalleşme sürecinin başladığı 1 Haziran'dan itibaren koronavirüs vakalarının artmasıyla kent merkezi ve birçok ilçedeki mahalle ve yerleşim yerleri karantinaya alınmış durumda.   Vakaların artması, Diyarbakır’da ikinci bir dalga beklentisi paniğe ve tedirginliğe yol açarken, pandemi klinikleri sayısının arttığı hastanelerin hızla artan vakalara artık yetişemediklerini belirttiler.

Vatandaşların kurallara yeterince uyulmadığı için Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, kent genelinde vatandaşların bugünden itibaren maskesiz dışarı çıkmasını yasakladığını duyurdu.

 

“TEDBİR AZALISA, TEHDİT ARTACAK”

Vatandaşları tedbirli olmasını ve kurallara uyulmasını isteyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yaptığı payşaımda "Vaka sayısında, maske ve mesafe kuralına uyulması şartıyla önü kesilmesi kolay bir hareketlilik var. İyileşen hasta sayımızda ciddi artış gerçekleşti. Solunum desteğine ihtiyaç azaldı. Yoğun bakım hasta sayısı yükselişte. Tedbir azalırsa, tehdit artacak" dedi.

Editör: TE Bilisim