Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- İşsizliğin gün be gün arttığını iddia eden ve kentte fabrikaların açılması için iktidara çağrıda bulunan Bozan, vatandaşın temel ve öncelikli ihtiyacının iş ve aş olduğunu belirtti. Geçen hafta kente gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun kent halkına verdiği müjde kentte yaptıkları yatırımlara değinen Başkan Bozan, “Geçen hafta Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Diyarbakır’daydı. Bize, Millet Bahçesi ve 18 yılda 7 milyar TL yatırımın yapıldığı iki müjdeyi verdi. Yani on binlerce işsiz vatandaşımızın öncelikle iş ve aşa ihtiyacı var. Biz isterdik ki, Sayın Bakanın 45 bin M2 Millet Bahçesi müjdesinden önce,  4 bin 500 kişinin istihdamın sağlandığı bir fabrika müjdesini verseydi” dedi.

 

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, yaptığı yazışı açıklamada özetle şöyle dedi:

 

“Maalsef, 18 yıldır vatandaşın temel sorunlarından kopuk bir iktidarla karşı karşıyayız. Zaman geçtikçe,  işsiz sayısı artıyor, iş sahipleri işlerini kaybediyor ve vatandaş  fakirleşirken, İktidar sakinleri, zamansız ve acil olmayan yatırmlar yapmaya devam ediyor. Ve bunu da on binlerce işsiz ve aşsızların olduğu ilimizde bir müjde olarak sunuyor.

 

HAZİRAN AYI İŞSİZLİK RAKAMLARI

TÜİK, geçen hafta Haziran ayı, yeni işsizlik rakamlarını açıkladı! Gerçeği yansıtmasa da rakamlar yine çok yüksek çıktı.

 

Türkiye Geneli:

İssizlik Oranı: %13.4'e yani 4 Milyon 330 bin kişi. Ama gerçek işsiz rakamlarının, uzmanlar 8-10 milyon civarında olduğunu söylüyorlar.

 

Tarım Dışı İşsizlik Oranı: %16'ya

Ve en önemlisi de Genç Nüfus İşsizlik oranı ise maalesef %26.1'e çıkmış durumda. Üniversite mezunu her 3-4 kişiden biri işsiz.

 

D.Bakırda ise durum daha da vahim.  Siz bunu en az %50 fazlasını düşünün. Diyarbakır’ da, yaklaşık 150 bin kişinin işsiz olduğu ve bunlarında %50si genç olduğu biliniyor.

 

Başta Diyarbakır olmak üzere ülkemizin en büyük sorunu işsizlik olduğuna göre yapılması gereken nedir? Üretim ve istihdamı artıracak yatırımlar, tarım ve hayvancılığı canlandıracak teşvikler olması gerekir değil mi? Ama iktidar ne yapıyor? Park ve Bahçe müjdesi veriyor!

 

 MİLLET BAHÇESİ MÜJDESİ

Hatırlanacağı gibi geçen hafta Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Diyarbakır’da idi. Bize iki müjde verdi

 

Biri, Millet Bahçesi

ikincisi de, 18 yılda 7 milyar TL yatırımın yapıldığını.

 

İşsizlik rakamları ortadayken,  Bakan gelmiş  D.Bakır'a fabrika yerine, 45 Bin m2 Millet Bahçesi açılacak müjdesini veriyor. Güler misin, ağlar mısın?

 

Bu neye benziyor? Vatandaşa, ‘ekmek bulamıyorsan pasta ye’ demek gibi oluyor. Elbette, Bizim Diyarbakırlı hemşerilerimiz, en güzel bahçelere,  parklara ve yollara layıktır.  Oksijen deposu olan yeşillik, elbette Diyarbakır'ımız için bir nimet ve ihtiyaçtır. İş ve aşı olanlar içinde güzel ve gerekli bir hizmettir. Buna karşı olmamız mümkün değildir.? Biz, on binlerce gencimiz işsizken ve yeterli bir bütçeye sahip değilsek, önce istihdam ve üretimi sağlayacak fabrikalar açılsın, sonra hizmete yönelik yatırımlar yapılsın diyoruz. Keşke hem fabrikalar hem de park ve bahçeler beraber açılabilinse ne güzel olurdu. O zaman itiraz yerine teşekkür ederdik.

 

Diğer bir örnek verecek olursak

 

Mesela Devegeçidi’nde yapılmakta olan köprüd e buna benziyor.  

 

Devegeçidi  herkesin bildiği gibi çok virajlı ve her gün kazaların olduğu bir yer değilken, Asma köprü yapılıyor. 113 Milyon köprü, 86 Milyon da bağlantı yolları olmak üzere, 199 milyona ihalesi yapılmış. Burada da diyoruz ki, zaruri olmayan bu köprü yerine, 3-4 bin kişinin istihdam edileceği 3-4 fabrika yapılsaydı daha doğru olmaz mıydı?

 

Yani on binlerce işsiz vatandaşımızın öncelikle iş ve aşa ihtiyacı var. Biz isterdik ki, Sayın Bakanın 45 bin M2 Millet Bahçesi müjdesinden önce,  4 bin 500 kişinin istihdamın sağlandığı bir fabrika müjdesini verseydi. 

 

Bu müjdeyi beklemek elbette bir hayaldir.  

 

DİYARBAKIRA 7 MİLYAR YATIRIM VAR AMA İŞSİZLİK  ARTIYOR

 

Ve yine Sayın Bakan "18 yılda Diyarbakır'a 7 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı" diye açıklama yaptı.

Bizde Sayın Bakana soruyoruz?

Sayın Bakan! Bu harcamış olduğunuz 7 Milyarla

 

1) Kaç fabrika kurdunuz? Ve

2) Kaç bin kişiyi istihdam ettiniz?

 

Diyarbakır’da yaşayan herkes bilir ki, 18 yıldır AK Parti iktidarı Diyarbakır’da bir tane fabrika açmış değil. Yani bu 7 milyar, yol, köprü, kaldırım v.s ihalelerle yandaşa ve betona gömülmüş üretim yerine hizmete gitmiş.

 

ÖNERİLER

Başta Temsan olmak üzere, var olan tüm fabrikalar aktif hale getirilmeli en yüksek verimlilikte çalıştırılmalıdır. Bunun için de ehil ve liyakatlı kadrolara önem verilmelidir.

Ham maddesi olan ürünlerin işlenmesi için, istihdam ve üretime yönelik fabrikalar kurmak veya kurdurmak. Örneğin

 

- Buğdayımız var Makarna fabrikası yok

 

- Domatesimiz var salça fabrikası yok

 

- Pamuğumuz var İplik ve Kumaş fabrikaları yok. Bugüne kadar özel sektör kurmadığına göre, en kısa zamanda devlet bu fabrikaları kurmalıdır.

 

Tekrar İktidara hatırlatıyoruz. Lütfen milletin gerçek ve acil sorunlarıyla uğraşın. Vatandaşın temel ve öncelikli ihtiyacı iş ve aştır.  Milletin işsiz, aç ve borç altında olduğu, evine bir ekmek götüremediği, çocuklarına ve eşine harçlık veremediği, geçim sıkıntısından dolayı ailelerin dağıldığı, hatta intiharların yaşandığı bir dönemde, siz altın ve gümüşten yollar ve kaldırımlar yapsanız, her tarafı park ve bahçelerle donatsanız da hiç bir değeri olmayacaktır.”

Editör: TE Bilisim