Devrim AKTÜRK

MÜCADELE HABER- İzcilik Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Burhanettin Turan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Diyarbakır’da son yıllarda bisiklet, paten, kaykay, doğa sporları, vb. birçok spor dalına büyük rağbetler ve gençlerden büyük talepler meydana gelirken, bu spor dalları arasına kendine yer edinen kampçılık ve izcilik faaliyetleriyle alakalı önemli bilgiler veren İzcilik Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Burhanettin Turan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik Dairesi Başkanlığı tarafından Dicle ilçesinde ve Merkezde Deve Geçidi piknik alanında izcilik kamp alanlarının yapılacağını söyledi. İzciliğin ana hususlarını sayan Turan, “İzcilik; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir.” dedi.

 

 

İzci olmanın önemli bir vazife olduğunu dile getiren Turan, “İzcilik bir sistemler bütünüdür. Nasıl izci olunur sorusuna gelecek olursak, eğer 7 ila 17 yaşları arasında iseniz, izci olabilmek için en yakınınızdaki ‘İzci Kulübüne’ müracaat edebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

 

İzcilik Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi Burhanettin Turan, gazetemizin sorularını şöyle yanıtladı.

 

“İZCİLİK, DİSİPLİNLİ BİRER VATANDAŞ YETİŞTİRMEKTİR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da temsilciği bulunan İzcilik Federasyonu hakkında bilgi verir misiniz?

Burhanettin Turan: İzcilik Federasyonu; gençlere kendi kendine yetme ve doğada hayatta kalma eğitimi vererek, karakter ve fiziksel gelişimlerini destekleme amacı güden uluslararası bir harekettir. İzcilik din, dil, ırk, cinsiyet ve benzeri hiçbir ayırım gözetmeyen, herkese açık,  gönüllülük esasına dayalı, politik hedefleri olmayan, eğitim amaçlı bir gençlik hareketidir. Çocuklarımızın fiziksel, psikolojik, zihinsel ve sosyal yönden gelişimine katkıda bulunmak; öğrencilerimizi milli ve manevi değerlerine saygılı, doğru, temiz, düzenli, disiplinli, zamanlarını yararlı ve zevkli çalışmalarla değerlendirebilen birer vatandaş olarak yetiştirmek; okulda, okul dışında, evde ve iş hayatında her türlü şiddetin önüne geçmek, çocukların öz güvenlerini kazanmasını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz açık hava programlarıdır.

 

“DİYARBAKIR’DA İZCİLİK KAMP ALANLARI YAPILACAK”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da izcilik ve kampçılık yapılır mı, nerelerde yapılıyor?

Burhanettin Turan: Diyarbakır’da yakın zamana kadar güvenlik gerekçesiyle kamp yapma imkanlarımız olmadı. Çevre illerden Malatya, Şanlıurfa ve Gaziantep illerindeki alanları değerlendirdik. Sayın Valimizin gayretleri ile Dicle ilçesinde ve Merkezde Deve Geçidi piknik alanında izcilik kamp alanlarının yapılacağı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Gençlik Dairesi Başkanlığı tarafından bizlere beyan edildi. Bu kapsamda inanıyoruz ki kentimiz çevresinde ve yakın bölgelerimizde çok güzel işlere ve hizmetlere imza atacağız. Bundan kimsenin kuşkusu dahi olmasın.

 

Mücadele Haber: Bugüne kadar hangi izcilik ve kampçılık etkinliklerini yaptınız?

Burhanettin Turan: İzcilerimizin kamp alanları ve etkinlikleri konusunda Çanakkale 57. Alay Kampı, İstanbul Beykoz Kent Orman, Bolu Aladağlar Kamp Alanı, Samsun Kurtuluşa İlkadım Kamp Alanı, Muş Malazgirt Kampı ve Manisa Demirci Akıncıları Kamp, Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitleri Anma alanlarında faaliyet yapıyoruz. Yurtdışında ise Balkanlar Ayvaz Dede Törenleri, Azerbaycan Hocali Soykırım, Gürcistan Kampı faaliyetleri olarak İzcilik Federasyonu mensupları katılım sağlamaktadır.

 

“İZCİLİK BİR SİSTEMLER BÜTÜNÜDÜR”

Mücadele Haber: Nasıl izci olunur?

Burhanettin Turan: İzcilik bir sistemler bütünüdür. Nasıl izci olunur sorusuna gelecek olursak, eğer 7 ila 17 yaşları arasında iseniz, izci olabilmek için en yakınınızdaki “İzci Kulübüne” müracaat edebilirsiniz. 18 yaşın üzerinde iseniz gerekli kurs ve eğitimleri tamamlayarak lider olabilir veya izcilik gönüllüsü olabilirsiniz.

 

“SİZLER İÇİN EN GÜZEL HİZMETLERİ SUNACAĞIZ”

Mücadele Haber: Son olarak neler eklemek istersiniz?

Burhanettin Turan: Kentimiz Diyarbakır turizm, kültürel ve tarih hususunda geçmişe dayanan büyük bir şehirdir. Bizim şehrimizin çatısı altında çok güzel kampçılık ve izcilik faaliyetleri yapılabilir. Bunun için de inanıyorum ki yakın tarihlerde şehrimizde büyük bir genç gönüllü izci ve kampçı adayları oluşacaktır. Ben buradan tüm izci ve kampçı meraklılarına sesleniyorum, sizler için en güzel hizmetleri sunacağız. Şimdiden tüm dostlarımıza başarılar diliyorum.

Editör: TE Bilisim