Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Uzun süreden beri yeterli yağışların olmaması sebebiyle çiftçi kesiminin kara kara düşündüğünü kaydeden Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, kar yağışıyla birlikte yeniden umutlu olduklarını ifade etti.  Kuraklık korkusunun ortadan kalktığını belirten İskenderoğlu sorularımıza şöyle yanıt verdi:

 

“BU KAR YAĞIŞI KURAKLIK KORKUSUNU ORTADAN KALDIRDI”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da yağan kar yağışını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Süleyman İskenderoğlu: Bu kar yağışı sevindirici bir durumdur. Bu kar yağışı kuraklık korkusunu ortadan kaldırdı. Hepimizin dört gözle beklediği bir kar yağışına şahit olduk. Bu kar yağışı her birimizin çok hoşuna gitti. Önümüzdeki hafta aynı şekilde hava durumunda kar beklentisinin olduğu aktarıldı. Bu kar yağışı hem üretimin doldurulması, hem de kıtlığın asgari seviyeye düşmesi için güzel bir gelişmedir. Keza yer altındaki su hazinesinin, deposu için bulunmaz bir nimettir. Allah’a şükürler olsun ki kar yağışı yaşandı ve bizler bu bereketten faydalandık.

 

“KAR YAĞMUR GİBİ DEĞİLDİR. KAR SİNDİRE SİNDİRE TOPRAĞIN DİBİNE ÇÖKER”

Mücadele Haber: Toprağın zeminine su ulaşır mı?

Süleyman İskenderoğlu: Hemen hemen zemine ulaşacağını düşünüyoruz. Çünkü kar olduğu gibi dibe çöküyor. Kar yağmur gibi değildir. Kar sindire sindire toprağın dibine çöker. Fakat yağmur belli bir seviyeden sonra artık derelere taşıyor. Ancak kar tarlanın içinde yavaş yavaş bir sünger gibi onu çekiyor, emiyor. Ancak yağmur farz edelim ki 30 santimetreden sonra yavaş yavaş yerin dibine giriyor. Ardından ise nehirlere ve derelere düşüyor. Karın ise tamamı toprağa giriyor. Karın bir diğer yararı da hiç şüphesiz tarlanın içinde bulunan arazilerde mısır, pamuk, ayçiçeği ve tütün saplarının içine giren zararlı böceklerinin üremesini, haşerelerin çoğalmasını önlüyor. Yani karın iki yönden faydası vardır; Hem toprak hazinesine su aktarıyor, hem de sapların içinde bulunan zararlı böcekleri etkiliyor.

 

“KURAKLIK ENDİŞESİ YÜZDE 80 AZALDI DİYEBİLİRİZ”

Mücadele Haber: Halen yağmura ihtiyaç var mıdır?

Süleyman İskenderoğlu: Baharın elbette ki yağmura ihtiyacı vardır. Ancak şu anda yağmura ihtiyaç kalmadı. Fakat üçüncü ve dördüncü aylarda buğday her halükarda yağmuru ister. Ama velakin dile getirdiğim üzere şimdilik kuraklık endişesi yüzde 80 azaldı diyebiliriz. Şöyle ki kar, yağmur gibi değildir. Kar, dağlarda fazla yağar ve dağlardaki karlar eridiğinde derelere, oradan da barajlarımızın üstüne akıyor. Bu yolla hareket ettiğimizde karın yararı çok fazladır. İnanın bu sabah kalktığımda karın yağışını görür görmez çocuklar gibi sevindim.

 

“KARIN HİÇBİR ŞEKİLDE BİR ZARARI YOKTUR”

Mücadele Haber: Karın zararı yok mudur?

Süleyman İskenderoğlu: Karın hiçbir şekilde bir zararı yoktur. Ancak geçmişte Doğu ilçelerinde eskiden ‘esaret’ denirdi. Bu da bir veya bir buçuk metreye kar ulaştığı zamanlarda dillendirilirdi. Yollar kapanıp, gidiş gelişlerde sorunlar yaşandığında belirtilirdi. Bu konuda bir zararı olur ama bunun dışında hiçbir şekilde bir zararı olmaz. Atalarımız eskiden beridir söyler; ‘Kar yağdığı zaman mikrop ölür, toprak da ve hava da temizlenir.’ Karın faydası budur. İnanın son üç ya da dört yıldır böyle rahmet bir biçimde karın yağışını görmediğimiz için, karın yağışına tepkim çocuklar gibi sevinmek oldu. Atalarımızın deyimiyle karın olduğu yılların akabininde bereket ortaya çıkar. İnşallah hem verim yüksek olur, hem de çiftçinin istediği fiyat rakamına ulaşmış olur.

Editör: TE Bilisim