MÜCADELE HABER- Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan,  “2021 Newrozu’nun tüm dünya halklarına barışı, özgürlüğü, kardeşliği ve demokrasiyi getirmesini yürekten temenni ediyorum. Dünya halklarının en fazla demokrasiye, özgürlüğe, kardeşliğe ihtiyaç duyduğu bir dönemde, pandemi koşullarında 2021 Newrozunu kutlayacağız. Geçen sene hastalıktan kaynaklı Newrozumuzu kutlayamadık. Ama bu dönem elbette ki pandemi şartlarını da gözeterek, halkımızın sağlığını gözeterek, Ortadoğu halklarının kadim bayramı olan Newroz bayramını coşkuyla, barışa ve demokrasiye vesile olması temennisiyle kutlayacağız.

 

'2013 NEWROZ'U TARİHSEL ÖNEME SAHİP'

Bu coğrafyada Newroz her zaman coşkuyla kutlandı. En anlamlı Newrozu 2013 yılında kutladık. Bu ülkenin geleceği açısından 2013 Newroz’u tarihsel öneme sahip ve Türkiye tarihine, Kürtlerin tarihine, tüm Ortadoğu halklarının tarihine bir milat olarak geçti. Çözüm sürecinin devam ettiği bir dönemde, Sayın Öcalan’ın milyonlara hitaben yazmış olduğu deklarasyon, burada, Amed Newrozu’nda tüm dünya halklarına hitaben okundu ve deklare edildi. Ve biz o süreç içerisinde okunan Newroz deklarasyonuyla birlikte, önemli bir şey elde etmeye çalıştık. Eğer okunan deklarasyon dikkate alınmış olsaydı ve orada yazılanlar, söylenenler, ifade edilenler dikkate alınmış olsaydı, bugün Türkiye’de yaşananlar, Ortadoğu’da yaşananlar böyle olmayacaktı.

 

'MEKTUBUN ARKASINDAYIZ'

Türkiye halklarının ve Ortadoğu halklarının geleceği, Türkiye’nin demokratikleşmesi, Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi amacıyla yazılan o mektup ne yazık ki heba edildi. Ancak biz  hala okunan o mektubun arkasındayız ve hala o mektubun geçerli olmasını temenni ediyoruz. O mektupta önemli birşey vardı. Eğer süreç devam ederse, PKK’nin Türkiye’ye karşı silahları bırakacağı çağrısı yapılacaktı.  Türkiye halkları, Türkiye toplumu, toplumsal barış istiyor. Bu toplumsal barış, Kürtleri inkar ederek olmaz, Kürtlerin diline, kimliğine, kültürüne yasaklar koyarak olmaz. Bizler gerçek barışı ve demokrasiyi ancak ve ancak birbirimizin kimliklerine, dillerine ve kültürlerine saygı duyarak ve kabul ederek gerçekleştirebiliriz. Bu kadim Newroz bayramının buna vesile olmasını yürekten temenni ediyoruz. İşte bunun için bu Newroz bayramının, 2021 Newroz’unun bir kez daha barışa, eşitliğe, adalete, kardeşliğe vesile olmasını temenni ediyor, tüm halklarımızın Newroz bayramını kutluyorum.” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim