Devrim AKTÜRK

 

MÜCADELE HABER- Diyarbakır Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve beraberindeki polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik semti Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde 2001 yılında araçlarıyla seyir halindeyken uğradıkları hain silahlı saldırı sonucu şehit edilmişti. Hain saldırıda 5 polis ve Emniyet Müdürü Okkan’ın şehit edilmesi Diyarbakır’da 7’den 70’şe herkesi yasa boğmuştu. Diyarbakırlıların gönlünde taht kuran Sakaryalı Okkan, Diyarbakır ve Diyarbakır halkına olan sevgisini her yerde dile getirmişti. Ölümünün üzerinden neredeyse 20 yıl geçen Okkan’a, Diyarbakırlıların olan sevgisi daha da arttı. Şehit edilmesinden sonra nerdeyse her işletme ve evlerde resmi bulunan Okkan’ı asla unutamayan Diyarbakırlılar,  Okkan’ın ölümün her yıldönümünde şehit olduğu yere giderek burada dua edip karanfil bırakıyorlar. 

 

Şehit Ali Gaffar Okkan’ın ölümünün 20. Yıl dönümü yaklaşırken, merkez Kayapınar İlçesi Park 75 yolu üzerinde bulunan bir duvara portresi resmedildi. Kayapınar Belediyesi Başkanı Ünal Koç’un başlattığı “Küçük Fırçalarla Büyük Dokunuşlar” projesi kapsamında duvara çizilen Okkan’ın portresinin yanında ise, Diyarbakır halkı için oldukça meşhur olan bir sözü yazıldı. Bir zamanlar herkesin dilinde dolanan ve hala da hafızalarda yerini koruyan şehit Okkan’ın,“3310 ben Ali Gaffar Okkan. Diyarbakır halkına eziyet edeni yakarım!” sözünün yer alması dikkat çekti.

 

 Duvardaki resim ve yazıyı gören Diyarbakır halkı “Baba” dedikleri Ali Gaffar Okkan’ın portresi önünde fotoğraf çekip sosyal medya hesaplarında paylaşıyor. Renkli ve anlamlı çalışmaya ilişkin twitter hesabından paylaşım yapan Kayapınar Belediyesi Başkanı Ünal Koç, “Diyarbakırlıların gönlünde iz bırakan şehit emniyet müdürümüz Ali Gaffar Okkan’ı Park 75’te resmettik. Seni unutmadık! 3310, ruhun şad, mekanın cennet olsun” dedi.

 

ŞEHİT ALİ GAFFAR OKKAN KİMDİR?

Ali Gaffar Okkan, Sakarya ilinin Hendek ilçesinde 1952 yılında doğdu. 30 Eylül 1970 tarihinde Polis Koleji'nden, 29 Eylül 1973 tarihinde Polis Akademisi'nden mezun olarak İzmir İl Emniyet Müdürlüğü'ne komiser yardımcısı olarak atandı.

 

18 Kasım 1997 tarihinde Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak göreve başladı. Bu arada İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi kamu yönetimi bölümündeki lisans eğitimini tamamlayarak mezun oldu. Kars emniyet müdürü iken, Diyarbakır gibi yıllarca PKK ve Hizbullah terörünün ve aşırı göçün ağır sonuçlarını yaşayan bir ile emniyet müdürü olarak atandı. Gaffar Okkan, Hizbullah'ın çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Kadın polisler Diyarbakır'da ilk kez onun emriyle sokağa çıktılar, trafiği yönettiler. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü görevinde iken 24 Ocak 2001 günü saat 17:40 sıralarında makâmından valilik binasına makam aracıyla seyir hâlinde iken, Sezâi Karakoç Bulvarı üzerinde Et Balık Kurumu ile Eflatun Park arasında, kimliği belirsiz kişilerce pusuya düşürülerek açılan ateş sonucu olay yerinde 5 polis arkadaşıyla şehit edilmişti.

Editör: TE Bilisim