MÜCADELE HABER- Rengârenk Umutlar Derneği’nden yapılan açıklama şöyle, “Çocuk haklarına dair çalışmalarımızı yürüttüğümüz Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 18 yaşından küçüklere torpil, maytap vb. patlayıcı, piroteknik maddelerin satışının uzun yıllardır gerçekleştiğini gözlemlemekteyiz.

 

Yönetmelik çerçevesinde piroteknik maddeler olarak adlandırılan bu patlayıcı maddelerin satışları yasak olmasına rağmen çocuklar mahalle aralarında bakkallardan temin ettiklerini ifade ederek bu patlayıcı maddelerle oyunlar oynamaktadır. Çocuklar bu patlayıcılarla sürekli oynamakta ancak bayramlarda bu durum daha da artmaktadır. Patlayıcıların, çocuklara, hayvanlara ve doğaya zarar verdiği tartışılmaz bir gerçekliktir. Diyarbakır’da kaç çocuğun bu patlayıcı maddeler nedeniyle yaralandığını, yaşamını kaybettiğini veya kalıcı sakatlıklara maruz kaldığına ilişkin bilgi edinme başvurumuz ise, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bu bilginin ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz gerektireceği öne sürülerek olumsuz yanıtlanmıştır. Bu patlayıcı maddelerle ilgili yaş sınırlamaları, daha önce pek çok defa çocukların ve doğanın zarar görmesine nedeniyle yönetmelik çerçevesine girmiştir. Ancak mevcut durumda kaç çocuğun bu nedenle yaralandığı veya yaşamını kaybettiğine ilişkin bir bilginin Emniyet Müdürlüğü tarafından veya diğer kamu kurumları tarafından takip edilmiyor olması kamunun çocuk hakları bağlamında sorumluluklarını yerine getirmediğine de işaret etmektedir.

 

Devletin çocuk haklarıyla ilişkili olarak saygı gösterme, koruma ve yerine getirme yükümlülükleri bulunmaktadır.

 

Bu bağlamda;

Öncelikle devletin, daha özelde ise Çocuk Koruma koordinasyondan sorumlu olması nedeniyle başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı yükümlülüklerine yerine getirmeye davet ediyoruz. Yerelde ise belediyelere bağlı zabıta müdürlüklerini, önümüzdeki bayramdan önce tek bir çocuğun veya canlının dahi patlayıcılar nedeniyle zarar görmemesi için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.

 

Diyarbakır’daki esnaflara ise çocukları ve doğayı daha fazla tehlikeye atmamaları için torpil vb. patlayıcı maddeleri satmamaları konusunda çağrıda bulunuyor, bu patlayıcı maddelerin satışının takipçisi olacağımızı paylaşmak istiyoruz. Başta Esnaf ve Sanatkârlar Odası olmak üzere tüm meslek odaları ve sivil toplum örgütlerini ortak bir söz ve eylem birliği oluşturmaya davet ediyoruz." (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim