Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Lice, Hazro, Ergani gibi ilçelerinin dağlık alanında yetişen ve Anadolu'da yayla muzu olarak bilinen ışkın şifa dolu bir sebzedir. Reun Ribes yani ışkın otu kuzukulağıgiller familyasına ait bir bitkidir. Nisan sonu ve mayıs haziran aylarında toplanan bu bitki genel olarak 1000 metreden 4000 metreye kadar yüksek dağlık alanlarda yetiştirilir. Doğu Anadolu’nun yüksek rakımlı bölgelerde kendiliğinden yetişen, her ilde farklı farklı isimler verilen ancak genel olarak "Doğunun Muzu” olarak bilinen ışkının kilo fiyatı 10 ile 15 liradan satışa sunuluyor.

 

Doğada topladığı bitkileri yıllardır tezgahta sattığını belirten Diyarbakırlı esnaf Adem Alan, “Astım, tansiyon ve şekeri olanlara bire bir iyi gelen bir yiyecektir. Bunun kökünü de şeker için istiyorlar ama biz doğa tahrip olmasın diye köklerini çıkarmıyoruz. Bunu tanıyanlar, iyi bilenler bayağı alıyor. Ayrıca bunu getirdiğimiz zaman tezgahta iki gün ömrü var. Serin havada muhafaza edilirse bir hafta da kalabilir. Bizim ilçelerimiz olan Lice, Hazro, Ergani’nin dağlık alanlarında yetişiyor. Biz genellikle Muş’tan getiriyoruz.” dedi.

 

IŞGIN NEREDE VE NASIL YETİŞİR?

Diyarbakır, Erzurum, Malatya, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Elazığ, Hakkari, Van ve Mardin civarında bol bol bulmak mümkün ışgını. Toprakta yetişen bu bitkinin tadı kiviyi anımsatıyor. Hafif ekşimsi olan ışgının çiçekleri de oldukça hoş kokulu. Hatta bazı içeceklerin yapım aşamasında da kullanılmaktadır. Toprakta yetişen ışgın bitkisinin gövdesi ve kök kısmı tüketilmeye uygundur.

 

Bilimsel olarak her derde deva bu bitki, özellikle kanser ile mücadelede kullanılıyor. Hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem bir rol oynadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Işgın otunun içerisinde bulunan bol miktarda polifenol sayesinde özellikle lösemi kanserine karşı önleyici ve tedavi edici özelliği vardır. C vitamini açısından zengin olan besin, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

 

Yayla muzunun (Işgın) diğer faydaları nelerdir?

Mideyi rahatlatıcı etkisi vardır.

Sindirimi kolaylaştırır.

Kusmayı önleyici etkiye sahiptir.

Kan şekerini düzene sokar.

İştah açıcı bir bitkidir.

Afrodizyak özelliğe sahiptir.

Şeker ve tansiyona karşı iyi gelmektedir.

Yorgunluk ve uykusuzluğa karşı iyi gelmektedir.

Strese karşı kullanılmaktadır.

Hamilelikte oluşan lekeleri giderici etkisi vardır.

Vücuda zindelik ve direnç verir.

Cildi yenileyici özelliğe sahiptir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kolesterolü düşürücü bir bitkidir.

Astım ve nefes darlığına karşı kullanılmaktadır.

Hemoroid ve ülsere karşı tedavi edici özelliğe sahiptir.

Grip ve ateşli hastalıklara karşı iyi gelmektedir.

Hazımsızlığa iyi gelir.

Editör: TE Bilisim