Orhan Yalçın

 

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın merkez Yenişehir ilçesindeki Dağkapı’da, tarihi surların karşısında, 1960’lı yıllarda yapımına başlanan ve o dönem bölgenin 13 katlı ilk gökdeleni olarak bilinen Tatlıcı Oteli, Tatlıcı Ailesi tarafından 1971 yılında hizmete alındı.  Yaklaşık 50 yıl önce otel olarak yapılan ve daha sonra orduevi olarak kullanılan 13 katlı bina, 2015 yılında boşaltıldı. Mülkiyeti TOKİ’ye devredilen binanın yıkılacağını Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, resmi twitter sayfasından paylaştı. Vali Güzeloğlu, “Dağkapı Yeni Meydan Projemiz kapsamında eski orduevi binasının yıkım kararı bugün (dün) Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan geldi. Dağkapı’yı şehrimize yakışan bir meydan yapacağız inşallah” dedi.

 

22 Ocakta kente gelerek katıldığı “Diyarbakır Değerlendirme Toplantısı” konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Diyarbakır'da risk taşıyan ve depreme dayanıksız olduğu tespit edilen 2 bin 500 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm projesi başlatılacağını açıklamıştı. Kentte uygulanacak kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklama yapan  Bakan Kurum şöyle konuşmuştu:

 "Sanayi ve Peyas mahallelerinde risk taşıyan 2 bin 500 bağımsız bölüm için kentsel dönüşüm projesi başlatılacak. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımıza ister kendi yerinde isterse Talaytepe mevkisinde içinde millet bahçesinin olduğu yatay mimari esaslı ve Diyarbakır'ın yeni bir uydu kenti diyebileceğimiz kentsel tasarım projesi hazırlıyoruz. Proje çerçevesinde 1000 rezerv konut üreteceğiz. Bu anlamda Diyarbakırımız yeni bir uydu kent kazanıyor diyebiliriz.

 

Bu proje hem Diyarbakır'a hem de bölgemize örnek olacak. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürüteceğiz. Dağkapı Meydanı kentsel yenileme projesini gerçekleştireceğiz. Girişteki meydan ile meydana bakan cephelerin iyileştirilmesi, silüeti bozan yapıların kamulaştırılması, Dilan Sineması'na ait binanın kültür merkezine dönüştürülmesi için çok önemli bir Kentsel Yenileme Projesi'ni gerçekleştirmiş olacağız.  Şehirde yaşayan gencinden yaşlısına tüm Diyarbakırlı kardeşlerimizin bu bölgede 7 gün 24 saat vakit geçirebilecekler.

Bu kapsamda Ulu Cami meydanında da bir proje gerçekleştiriyor olacağız. Bağlar Belediyesi ile önemli bir kentsel dönüşüm projesi başlatıyoruz. Kaynartepe Mahallesi için ilk etapta 200 rezerv konut üreteceğiz. Ayrıca Sakarya Caddesi'nde iyileştirme projesi yapacağız. Eski stadın olduğu yerde 56 bin metrekarelik millet bahçesi inşa edilecek. Yine Bağlar ilçemizde 98 bin, Kayapınar'da 100 bin metrekarelik bahçe inşa edilecek.” 

Öte yandan TOKİ, devraldığı eski bina yerine yeni orduevini yapmıştı.

Editör: TE Bilisim