MÜCADELE HABER- İnsan kaçakçıları tarafından korona virüs salgınına rağmen çoğunluğu Afganistan'dan yasa dışı yollarla Türkiye’ye getirilen düzensiz göçmenler HDP Milletvekilli Remziye Tosun tarafında Meclise soru önergesi verdi. Tosun, "Diyarbakır'da Afgan mülteciler temel yaşam koşullarından mahrum durumda! Son yıllarda savaş, çatışma, şiddet gibi sebeplerle binlerce insan Türkiye'ye göç etmiştir. Mayıs ayında Afganistan, Pakistan, göç etmiştir. Mayıs Bangladeş, İran ve Irak gibi ülkelerden Türkiye'ye gelen göçmenlerin sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı Diyarbakır'da mahsur kaldıkları basına yansımıştır. Bugün hala yüzlerce göçmen Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali çevresinde bulunmaktadır. Son olarak, Afganlı bir göçmenin tavuk dürüm alabilmek için yolun karşısına geçmek isterken yaşamını yitirmesi göçmenlerin temel yaşam koşullarından mahrum olduğunu göz önüne sermektedir.

 

Remziye Tosun’dan Afgan göçmenler için soru önergesi

 

Bu bağlamda;

 

1- Çoğunluğu Afganistan’dan gelen göçmenlerin yasal statüsü nedir?

 

2- Ülkelerinden göç etmek zorunda kalan ve beslenme, barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken göçmenlerin koşullarının iyileştirmesine ilişkin Bakanlığınızın çalışması var mıdır?

 

3- Göç ettiği ülkede hayati tehlikesinin olmasına rağmen göçmenlerin Bakanlığınızca sınır dışı edilmesinin gerekçesi nedir?

 

4- Bakanlığınızın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün göçmenlere yönelik planlaması nedir?" (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim