Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, pandemi döneminde kent esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, özellikle de iş yeri kapalı olan esnafın bankalara olan kredilerini ödeyemediği gibi eve de ekmek götüremediğini söyledi. Pandemi tedbirleri kapsamında  yüzlerce iş yerinin kapalı olduğunu  ve işsiz sayısının giderek arttığını kaydeden Başkan Bozan, tedbirlerin uzaması  halinde  birçok işyerinin daha da kapanacağını savundu. Esnafın faturalarının ödenmesi ve borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi konusunda hükümete çağrıda bulunan ve kenti ‘işsizler diyarı’ olarak nitelendiren Başkan Bozan, “Diyarbakır esnafı “dezavantajlı sınıf” olarak görülmeli ve daha fazla yardım yapılmalıdır” dedi.

 

Zor günler geçiren esnaf için hükümete öneri ve taleplerde bulunan Başkan Bozan yaptığı açıklamada özetle şöyle konuştu:

“Diyarbakır esnaf odalarında kayıtlı, 60 bin esnaf ve bunlara bağlı 100 binin üzerinde nufus zor günler geçirmektedir. Özellikle gıda sektörü dışında birçok alanda hizmet veren esnafın, pandemi önlemleri doğrultusunda iş yerlerinin kapalı olması veya sınırlı saatlerde ve ancak paket servisi yapabilmeleri sebebiyle, esnaflarımız zor durumda, binlerce vatandaşımızda işsiz kalmıştır. Son bir yıl içerisinde, sadece esnaflar odasına kayıtlı 850 işyeri kapanmıştır.

Pandemi önlemlerinin uzaması halinde, bu sayının çok daha artacağı kesindir. Kapanan iş yerleri veya esnafın küçülmeye gitmesi ile, Diyarbakır'daki işsizlere yaklaşık 35 bin yeni işsiz eklenmiştir. Bu kadar kapsamlı olan sıkıntıya, iktidarın kısmi olarak yaptığı 750 kira gibi cüzi yardımlar, il valiliğin 2750 kişiye verceği 1500 TL nakit ve 7500 kişiye vereceği gıda kolisi önemlidir ve takdir ediyoruz, ancak çok yetersiz ve sembolik olmuştur.

Türkiye'deki tüm esnaflar sıkıntı içinde olduğunu biliyoruz, ancak Diyarbakır'daki işsizlik oranının yüksekliği, üretimin yetersiz oluşu ve terör olaylarının getirdiği ekstra sıkıntılar yüzünden, Diyarbakır esnafının sıkıntıları çok daha fazladır. Bundan dolayı;

1. Diyarbakır esnafı “dezavantajlı sınıf” olarak görülmeli ve daha fazla yardım yapılmalıdır.

2. Bağkur ve vergi borçları ertelemek yerine silinmelidir. Aylardır kapalı veya belli saatlerde açık ve paket servisi yapan esnaf kirasını ödeyemezken kısa vadeli ertelenmiş vergi, prim veya kredi borçlarını nasıl ödesin? Vergi Uzlaşma Komisyonu, yandaş büyük şirketlerin borçlarını silmek yerine, can çekişmekte olan esnafın biriken borçlarını silmelidir. Esnaf iktidardan bu yardımları beklerken, çok konuşup çok umut veren iktidar ne yapmış? Bağkur primlerini artırmış ve esnafı faizli kredilere yönlendirmiştir.

3. Elektrik, su ve doğalgaz faturaları pandemi önlemlerinin son bulması ve esnafın iş yapmaya başladığı, en az 6 ay sonrasına ertelenmelidir.

4. Esnafın ayakta kalabilmesi için, meslek ve iş hacmine göre, en az bir yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli ve faizsiz, 50 bin ile 150 bin TL arası nakit desteği verilmelidir.

5. Esnafın daha önce aldığı krediler, pandemi önlemlerinin son bulması ve esnafın iş yapmaya başladığı aydan itibaren, en az 6 ay sonrasına faizsiz olarak ertelenmelidir.

6. İktidar, beton yatırımlarından vaz geçip üretim ve istihdama yönelik yatırımlara dönmelidir.

İşsizlik, borç ve evine ekmek götürememe gibi sıkıntıların devam etmesi durumunda ilimizde, aile içi anlaşmazlıklar ve boşanmalar, alacak verecek kavgaları, suç işlemelerde artış, intihar, icra dosyalarında artış ve göç gibi bir çok sosyal sorunların artacağı muhakkaktır.”

 

Vali Karaloğlu: Kentte bin 28 iş yeri, 229 şirket kapandı 

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan  Vali Münir Karaloğlu, pandemi döneminde Diyarbakır’da sosyal destek ve çalışma hayatına dönük yapılan desteğin toplam tutarının 528 milyon 82 bin 102 TL olduğunu söylemişti. Karaloğlu, son tedbirler nedeniyle iş yeri kapalı olan 2 bin 761 esnafa 1500 lira ek nakdi destek, bu işyerlerinde çalışan 7 bin 362 kişiye erzak yardımı yapılacağını açıklamıştı.  Diyarbakır’daki ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılan yardımların banka kartları aracılığıyla yapılacağını, belirten Karaloğlu, bunun için 4 ilçede 2700 banka kartı dağıtımının tamamlandığını, 17 ilçede bu kartların dağıtılmaya devam edeceğini söylemişti.   Karaloğlu ayrıca,  geçen yıl kentte yapılan yatırım ile kentte açılan ve kapanan dernek ile işyerlerine ilişkin verileri paylaşmıştı.  Vali Karaloğlu, “241 Yatırım Teşvik Belgesi ile tüm zamanların rekoru kırıldı. 1.81 milyar TL sabit yatırım ve 15 bin 570 yeni istihdam. Kentte bin 28 iş yeri, 229 şirket kapanırken, 4 bin 556 yeni iş yeri ve bin 994 yeni şirket açıldı” demişti.  

Editör: TE Bilisim