Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye genelinde olduğu gibi Diyarbakır’da da koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan tam kapanma kararı uygulaması bugün saat 19.00’da başladı ve 17 Mayıs’ta sona erecek. Tam kapanma öncesi bayram ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar çarşı-pazara akın ederken, pandemi tedbirleri kapsamında bugüne kadar işyerleri bir açılıp bir kapandığı için ekonomik sorunlar yaşayan, borç batağında çırpınan esnaf tam kapanma ile artık tükenip bittiklerini dile getirdiler.

 

Pandemi süreci boyunca ekonomik imkânsızlıklar yüzünden geçim sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çeken Diyarbakır esnafı, tam kapanmayla birlikte artık ayakta duracak güçlerinin kalamadığını söylediler. Pandemi döneminde yaşadıkları sıkıntı ve sorunlara vurgu yapan kent esnafı tam kapanma nedeniyle iş yapamadıkları için yetkililerden yardım talebinde bulundular. Ramazan Bayramına iki hafta kala arefe yoğunluğu yaşayan esnaf 17 günlük ‘Tam Kapanma’ hakkında gazetemize görüşlerini bildirdiler.

 

“ZATEN PERİŞAN OLMUŞTUK BU TAM KAPANMA BİZİ TAM PERİŞAN ETTİ”

Giyimci esnafı İbrahim Ökten, “Zaten perişan olmuştuk bu tam kapanma bizi tam perişan etti. Belki şartlar bunu gerektiriyor ama biz kazanca bakıyoruz, giderlere bakıyoruz. Bayram haftası kapanabilir onu normal karşılıyoruz ama bu hafta da yasak olmayabilirdi. Eşya zaten getirmedik elimizdeki malları tüketmeye çalışıyoruz. Elimdekileri satmaya çalışıyorum ama o da maalesef olmadı. 3 ayda 3 bin TL destek aldık tabi ki bu para hiçbir şeyimize çare olmadı.”   

 

“350 MİSAFİRİMİZ MAĞDUR OLDU, TÜM ÖDEMELERİ GERİ ÖDEMEK ZORUNDA KALDIK”

Turizm Acente Yetkilisi Murat Gezer, “Bizim aslında sezonun tam girişindeyiz. Bizim sezonlar yaz ayı ve bayramla beraber başlıyor şu an bayramın girişinde olduğumuz için 3 aylık bir iş sezonumuz vardı. 3 aydır turlara kayıt alıyoruz bayrama tüm kayıtları almıştık yaklaşık 350 misafirimiz mağdur oldu. Tüm ödemeleri geri ödemek zorunda kaldık. Tüm paralarını geri ödedik şu an da dükkanı kapatıp gitmek üzereyiz batmışız diyebiliriz. Çünkü bu yasaklarla birlikte ne yapacağımızı artık bilmiyoruz. Yazın girişine göre her şeyimizi ayarladık bu sadece Diyarbakır’da değil Mardin, Şanlıurfa ve Batman da şubelerimiz var, bu şubelerimizin hepsindeki personelleri ücretsiz izne göndermek zorunda kalıyoruz. Dükkanları kapatmak zorunda kalacağız dükkanların kiralarını ödemek zorundayız geri iadelerin hepsini yapmak zorundayız. Yardım olarak sadece Ticaret odasından aldığımız 1.500 TL bir yardım var başka da hiç kimseden bir yardım alamadık.”

 

“YASAK BAYRAMDAN SONRA OLSAYDI DAHA İYİ OLURDU”

Ayakkabıcı esnafı Mustafa Boztoğan, “Esnaflar son 10 güne bakıyordu son 10 günde iş yapılırsa 1 ayımız kurtulacaktı şu an o da olmadı 1 ay çöp’e gitti. Bugünde tüm esnafların yani bizlerin arefe günüdür yarından itibaren Allah büyüktür yapacak bir şey yok bir sürü mal getirdik ve hepsi kaldı elimizde şu an borçlu da borcunu istiyor. Açıkçası nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum bir yardım paketi dediler o da yok. Şu ana kadar hiç yardım almadım. Yasak bayramdan sonra olsaydı daha iyi olurdu. Sonuçta esnaf mal aldı, bayramını yapacaktı. Borcu var insanların tüm borçlarını bayramda öderdi esnaf eskiden öyleydi bayram zamanı tüm borcumuzu kapatırdık şimdi o da olmayacak bir yardım falanda ortada yok umarım bir şey yaparlar.”

 

“İNSANLARDA TRAŞ OLAMAMA KORKUSU BAŞLADI”

Berber Muhammet Polat, "Pandemi süreci bizim için zor geçti. Kapalı olduğumuz dönemler oldu. Bayramdan önce yasakların olması bizim sektörü çok etkiledi. İnsanlarda traş olamama korkusu başladı. Bayrama 2 hafta kalmasına rağmen bugün arefe gününü yaşadık. Geçindirmek zorunda olduğumuz ailemiz var. Tabi sağlık her önce gelir. İnşallah en yakın zamanda bu virüsten kurtuluruz.”

Editör: TE Bilisim