MÜCADELE HABER- BOTAŞ tarafından yayımlanan tarife tablosuna göre haneler için doğalgazın metreküp fiyatı yüzde 1 artışla 1.2896 liradan 1.3025 liraya çıktı. Sanayi ve elektrik üretim için kullanılan doğalgaza da aynı oranda zam yapıldı. BOTAŞ’tan yapılan LNG alımlarında metreküp fiyatı ise yüzde 1.8 artırıldı. Doğalgaz fiyatlarına ocak, şubat ve mart aylarında da yüzde 1 zam yapılmıştı.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, “2019 Ocak ayından bu yana 1. kademe küçük işletmeler ve hanelerin tükettiği doğalgaza yüzde 46,34 oranında zam yapılırken, 2. kademe büyük işletmelere yapılan zam oranı sadece yüzde 7,79. Aynı dönemde elektrik santrallarına ise zam bile yapılmazken, yüzde 6 indirim yapıldı.” dedi. Yener, yurttaşların fatura giderlerinin asgari ücretin dörtte birini aştığını kaydederek, “Burada dikkat çeken nokta, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışıyla büyük özel şirketlerin desteklenmesidir. Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor" ifadelerini kullandı.

 

Corona virüsü salgınının körüklediği ekonomik kriz nedeniyle işsiz kalan veya geliri azalan vatandaşların sayısı hızla artarken, birçoğu faturalarını bile ödeyemez hale geldi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim