MÜCADELE HABER- Türkiye'de sarıkız olarak bilinen solifugae örümceği geceleri özellikle askerlerin kabusu oluyor. Halk arasında et yiyen örümcek olarak bilinen türün zehirli olmamasına rağmen çok saldırgan olduğu ve güçlü çene yapısıyla et yiyebildiği belirtiliyor. Özellikle Kuzey Irak ve Hakkari çevresinde bulunan bu örümcek Amerikalı askerlerin değimiyle "camel spider" (deve örümceği) olarak da adlandırılıyor.

 

 

Bu tehlikeli eklembacaklı türü, özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da askerlik yapanlar tarafından çok iyi bilinir. Geceleri genelde ortaya çıkan bu örümcek askerlerin kabusu olmuş durumda. Türkiye'de ismi "böğ" olarak biliniyor. Böğü, böyü olarak da kullanılıyor. Sarı ömer ismini ise Hakkari komandolarının verdiği söyleniyor. Bir diğer bilinen ismi ise; sarıkız. Bilimsel olarak solifugae adıyla biliniyor.

 

 

Halk arasında et yiyen örümcek olarak bilinen türün zehirli olmamasına rağmen çok saldırgan olduğu ve güçlü çene yapısıyla et yiyebildiği bilirtiliyor. Amerikalı askerler arasında ise "camel spider(deve örümceği)" olarak biliniyor.

 

Çölün bu saldırgan sakinlerinin avları arasında böcekler, kemirgenler, kertenkeleler, yılanlar ve hatta küçük kuşlar bile var. En çok 55 gram ağırlığında oluyor, bacaklar dahil uzunlukları ise 13 santimi geçebiliyor. Bu örümceğin çok hızlı hareket ettikleri ve 1 metreye kadar sıçrama özelliği olduğu biliniyor.

 

Editör: TE Bilisim