MÜCADELE HABER- Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), bölgede yaşanan kuraklığa ilişkin yazı bir açıklama yaptı. Yaşanan kuraklık nedeniyle karasal iklim yaşayan bölgenin ciddi sıkıntılar yaşadığı belirtilen açıklamada çiftçiler ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucu önerilerini de sundu.  

 

“HALKIN TEMEL GEÇİM KAYNAĞI TARIM VE HAYVANCILIKTIR”

“Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yaşayan halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Bu nedenle bölge ekonomisinde tarımsal faaliyetlerin ve tarım ürünlerinin önemi oldukça büyüktür. Bölgenin coğrafi yapısının tarıma elverişli olması ve verimli topraklara sahip olmasından dolayı tarımsal ürün çeşitliliği görülmektedir. Tarımsal ürünlerin sanayi ile buluşması halinde bölgedeki işsizliği azaltmakta, istihdam alanı yaratmakta ve ülke ekonomisine ciddi bir değer katmaktadır. Karasal iklim taşıyan bölgemiz zaman zaman kuraklık nedeniyle ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalmaktadır. Bölgede yapılan barajların sulama ünitelerinin devreye girmemesi bu risk oranını artırmaktadır.

 

Bu yıl bölgede son 20 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Çiftçiler ile gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde tarımsal ürünlerde ortalama kayıp u civarında ve acil talepleri şu şekilde ifade edildi;

 

1. Bölge illerimiz acilen afet bölgesi ilan edilmelidir.

 

2. Dekar bazlı 350 TL kuraklık desteği sağlanmalıdır.

 

3. Çiftçilerin kullandıkları kredilerin faiz borçları silinmeli ve ana paranın ödenmesi geniş bir zamana yayılmalıdır.

 

4. Çiftçinin BAĞ-KUR primleri 1 yıl devlet tarafından karşılanmalıdır. 5. Elektrik borcu olan çiftçilerin, elektrikleri kesilmemeli ve ödeme planı geniş zamana yayılmalıdır.

 

6. Sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirime gidilmelidir.

 

7. Mazot, gübre ve tohum desteği artırılmalıdır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim