Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Koronavirüs risk haritasının güncellenmesiyle düşük riski temsil eden mavi kategorideki Diyarbakır’ın orta riski temsil eden sarı kategoriye geçmesini gazetemize değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Dr. Elif Turan, tedbirlerin kaldırılmasının vatandaşlarda rehavete neden olduğunu belirterek, “Genel kapanma gerekiyor. Tabi tam kapanma için sosyal ve ekonomik destek de sağlanmalıdır.” dedi.

 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, gazetemizin sorularına şöyle yanıtladı.  

 

“HASTANEYE YATIŞTA BİR ARTIŞ BAŞLAMIŞ DURUMDADIR”

Mücadele Haber: Diyarbakır’da vakalarda son durum nedir?

Dr. Elif Turan: Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, maviden sarıya bir dönüşüm var. Bizim ise sahada topladığımız bilgilere göre daha önce yapılan testlerin yüzde 3 ya da 5’i pozitif iken şimdi ise yüzde 19’u pozitif çıkıyor. Vaka sayısında artışı var. Şu anda hastaneye yatışta da bir artış başlamış durumdadır. Hafif de olsa yatış oranında bir artış bulunmaktadır.  Ancak yer bulunamıyor diye bir problem şu an itibariyle bulunmamaktadır.

 

“TEDBİRLERİN KALDIRILMASI İSTER İSTEMEZ VAHAMETE YOL AÇIYOR”

Mücadele Haber: Kabine toplantısındaki tedbirleri nasıl buluyorsunuz?

Dr. Elif Turan: 1 Mart’tan önce kısıtlı da olsa alınan tedbirler etkili oldu. 1 Haziran öncesi de böyle bir durum yaşanmaktaydı. 1 Mart’tan sonra tedbirlerin kaldırılması ister istemez vahamete yol açıyor. Pandemi maalesef algılar üzerinden yönetiliyor. Tedbirler kaldırılınca, halkta da bir rehavet oluşuyor. Covid-19 artık yok deniyor. Kafeteryalar açıldı, toplu mekânlar açıldı, ayrıca kullanılmaya başlandı. Kapalı mekânlar da açıldığı için, ister istemez kalabalıklaşma durumu ortaya çıktı.

 

“GENEL KAPANMA GEREKİYOR”

Mücadele Haber: Tedbirler konusunda önerileriniz nelerdir?

Dr. Elif Turan: Genel kapanma gerekiyor. Tabi tam kapanma için sosyal ve ekonomik destek de sağlanmalıdır. Bölgesel tedbirler alınması gerekiyor. Yani o yerelin dinamikleriyle bir araya gelinip, onlarla görüşülüp kararların alınması bilimsel veriler ışığında anlamlı olacaktır. Özellikle kapalı ortamlarda toplu bir araya gelişler önlenmelidir. Toplu taşıma araçları buna göre organize edilmelidir. Kişisel hijyen, maske ve mesafeye dikkat edilmelidir. Başta maske olmak üzere kişisel hijyen ürünleri ücretsiz bir şekilde dağıtılmalıdır.

 

Yaygın test yapılmalıdır. Filyasyon çalışmalarına önem vermek gerekiyor.  Temaslıların takibi yapılmalı, böylece belirti göstermeyenler de tespit edilir testi pozitif çıkanlar izole edilir ve bulaş engellenmiş olur. Bölgeyi düşündüğümüzde hane içi nüfus fazla olduğu için aile içi bulaş görülmektedir. Covid-19 testi pozitif çıkanların izolasyonlarının sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor.

 

“TEDBİRLERİN KALDIRILMASI BİR REHAVETE YOL AÇIYOR”

Mücadele Haber: Sizce Diyarbakır neden sarıya döndü?

Dr. Elif Turan: Bu tedbirlerin kaldırılması bir rehavete yol açıyor. Toplu alanlar, bir araya gelişler de artınca ister istemez vakalarda artış yaşanıyor.

 

“YURTTAŞLARIMIZI AŞI OLMAYA DAVET EDİYORUZ”

Mücadele Haber: Aşı çalışmaları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dr. Elif Turan: En son aşı durumu yüzde 60’a çıkmış durumdaydı. Biz her zaman yurttaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Aşı olanların hastalığı daha hafif geçirdiğine dair gözlemler var. Aşı sıranız geldiğinde mutlaka aşı olunuz. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için mutlaka yaygın aşılama yapılmalıdır. Aşı olsak bile tedbirlerimizi aksatmayalım. Aşı olsak bile maskelerimizi takalım. Pandemi daha bitmiş değil. En azından bireysel tedbirlerimizi sağlayalım.

Editör: TE Bilisim