MÜCADELE HABER- Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Diyarbakır’da 96 mobil ekibin sahada olduğunu ve aile hekimlikleri, hastaneler olmak üzere yaklaşık 230’a yakın sabit noktada aşılama çalışmalarının olduğunu söyledi. Aşıya karşı önyargıların bilimsel dayanağının olmadığını aktaran Tekin, “bahsedilen unsurların hiçbirinin bilimsel bir kanıtı yok, hepsi dedikodudan ibaret… Yapacağımız her işlemin bilimsel bir dayanağının olması gerekiyor. Aşılamadan sonra özellikle hastaneye yatışların yüzde 80-85 oranında azaldığı, yüzde 95’e yakın ölümlerin azaldığı bilimsel olarak ortaya konulmuş, kanıtlanmıştır. Sağlık Bakanlığının böyle bir hizmeti vatandaşımızın ayağına kadar götürmesine rağmen talebin düşük olmasını anlamakta güçlük çekiyorum.” Diye konuştu.

 

İDDİALARIN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK

Diyarbakırlılara seslenen Dr. Cihan Tekin, “Şunu unutmamak lazım, bu bahsedilen unsurların hiçbirinin bilimsel bir kanıtı yok, hepsi dedikodudan ibaret… Yapacağımız her işlemin bilimsel bir dayanağının olması gerekiyor. Aşılamadan sonra özellikle hastaneye yatışların yüzde 80-85 oranında azaldığı, yüzde 95’e yakın ölümlerin azaldığı bilimsel olarak ortaya konulmuş, kanıtlanmıştır. Bugün İngiltere, İsrail, ABD neredeyse tüm popülasyonunu aşıladı. Bizim 75 bine yakın aşı elimizde hazır aşılama için bekliyor. Bugün dünyada 130-140’tan fazla ülkenin aşı bulamadığı bir ortamda Sağlık Bakanlığının böyle bir hizmeti vatandaşımızın ayağına kadar götürmesine rağmen talebin düşük olmasını anlamakta güçlük çekiyorum.”

 

96 MOBİL EKİP SAHADA

Diyarbakır’da AVM’lerde, meydanlarda aşılama merkezleri kuruldu. Dr. Tekin, aşı hızını artırmak için neler yaptıklarını da anlattı: “Kurduğumuz sabit stantlarla, otogar, tren istasyonu, hava alanı büyük alışveriş merkezleri, kalabalık park bahçelerde, bununla birlikte çantamız sırtımızda, site site, köy köy dolaşarak vatandaşımıza ulaşmaya ve vatandaşımızın aşıya ilgisini arttırmaya çalışıyoruz. Her konuda bize danışabilirler. Farklı söylemlere sarılmaktansa bizlere bu noktada itimat edip bu aşıyı yapmaları hem kendi sağlıklarını korumak hem de topluma karşı olan vicdani sorumluluğunu da aynı zamanda hukuksal olarak da görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Bizim 96 mobil ekibimiz var. Bunun yanı sıra aile hekimlikleri, hastaneler olmak üzere yaklaşık 230’a yakın sabit noktamız var. Özel hastaneler, kamu hastaneleri, üniversite hastanesi, aile hekimlikleri olmak üzere her taraftan hem bilgilendirme alabilirler hem aşılarını yaptırabilirler. Bunun yanı sıra kurduğumuz mobil ekiplerle ve sabit stantlarımızla her alanda vatandaşımızla temas etmeye çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki sağlık sektörünün de bir kapasitesi vardır. Biz şu anda mevcut kapasitemizin maksimumunu kullanarak vatandaşımıza ulaşmaya vatandaşımıza aşı noktasında teveccühlerini artırmaya yönelik çalışıyoruz. Bu çalışmalarımızda yılmadan devam edeceğiz, bunun başka bir alternatifi yok. Bu toplumu aşılayıp mutlaka sağlıklı bir ortama getirmemiz gerekiyor. Çünkü bu mücadele topyekûn bir mücadele, farklı bir noktada yüzde 80’i yakalayıp da bu bölgede yüzde 30’larda kalırsak bu homojen yapı olmaz. Bu virüsü bu şekilde biz ortadan kaldıramayız.”

 

EKİPLERİN ÇOĞU DİYARBAKIRLI KÜRTÇE ZAZACA BİLİYOR

Dr. Tekin, yapılan kitlesel çalışmaları da anlattı: “Cuma günü sendikalarla bir araya gelerek aşı etkinliği yaptık. Burada Türkçe, Kürtçe, Arapça yazılarla birlikte ortak bir pankartın altında birleştik. Geçenlerde tabip odamız, ticaret odamız ve birçok siyasi partinin liderleriyle birlikte ortak bir açıklama yapıldı. Bunun yanı sıra bizim personelimizin çok büyük bir kısmı Diyarbakırlı, bunların içinde Kürtçe, Zazaca bilen insanlar da var. Dil açısından da bir sıkıntımız yok. Sadece bir cami hoparlöründen tek bir anonsla çözülecek bir iş değil. Vatandaşa birebir ulaşmak birebir anlatmak gerekiyor ki biz bu noktada mevcut ekiplerimizle birlikte vatandaşa en yakın en hızlı şekilde ulaşıp derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Ekiplerimiz de köye gittiğinde köy muhtarları ve köy imamlarıyla konuşup gerekirse anons da yaptırıyorlar. Bu uygulamaların hepsini yapıyoruz, eksik kalan bir şey yok. Eksik kalan şu, vatandaşımızın aşı için isteğini ve hevesini biraz daha arttırması gerekiyor. Bu sadece kendi canını değil toplumun canını da korumak için önemli.”

 

Dr. Cihan Tekin sözlerini şöyle noktaladı: “Diyarbakır halkının bundan sonraki süreçte daha duyarlı davranıp hem kendi sağlıklarını hem toplumun sağlığını hem de ülke çapında bu virüs belasından kurtulmanın ortak yolu olan toplumsal bağışıklık seviyesine ulaşmak için gerekli desteği vereceğine ben inanıyorum. Tekrar maskesiz ve sağlıklı günlerimize geri döneceğimizi ümit ediyorum.”

 

RANDEVUSUZ AŞI

Randevusuz aşı olunabileceğine dikkat çeken Tekin, “Randevuyla ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Randevusuz aşı yapıyoruz, vatandaşımız yeter ki gelsin. Halkın çok gittiği AVM’lerde açtığımız stantlarda da gelen herkesin aşısını yapıyoruz. Teknoloji kullanma sorunu diye bir problem yok, aşı uygulama noktalarımızda herkes aşısını rahatlıkla yaptırabilir” dedi. (Aydınlık)

Editör: TE Bilisim