MÜCADELE HABER- İsrail ile Hamas arasında, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Mısır'ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes, yerel saatle 02.00'de yürürlüğe girdi. İsrail'in işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinli aileleri tahliye edip yasa dışı yerleşimcileri yerleştirme girişimiyle alevlenen ve Gazze'ye yönelik hava saldırılarıyla tırmanan gerilimde, 65'i çocuk 232 Filistinlinin öldüğü açıklandı. İsrailli yetkililer, ikisi çocuk 12 kişinin öldüğünü duyurdu.

 

11 gün süren saldırıların ardından yüzlerce Filistinli, ateşkesi kutlamak için sokağa çıktı. Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın avlusunda bir araya geldi. Benzer kutlamalar işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti ile Gazze Şeridi'nde de düzenlendi.

 

HAMAS İLE İSRAİL'DEN ZAFER AÇIKLAMALARI

Ateşkes öncesi gerilimin yüksek olduğu bölgede, hem İsrail hem Hamas, zafer açıklamaları yaptı. AP'ye konuşan Hamas yetkilileri, ateşkesin 'İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için bir yenilgi, Filistin haklı için bir zafer' olduğunu söyledi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada da, 'büyük başarılar elde edildiği' belirtildi.

 

HAMAS: ELİMİZ TETİKTE

Hamas’ın üst düzey siyasi yetkililerinden Ezzat El-Reshiq, "Çatışmaların bugün sona erdiği doğru ancak Netanyahu ve tüm dünya, elimizin tetikte olduğunu bilmeli" dedi.

 

BIDEN'DAN 'DEMİR KUBBE'Yİ ONARMA SÖZÜ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, ateşkesin sağlandığının duyurulmasının ardından Twitter'dan yaptığı paylaşımda 'ateşkes girişimindeki başarı ve sükunetin sağlanmasındaki rolü' için ABD Başkanı Joe Biden'a teşekkür ettiğini söylemişti.

 

ABD basınının, İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışını onayladığını duyurduğu ve bu süreçte kendi partisi içinde sert eleştirilerle karşı karşıya kalan Biden ise Beyaz Saray'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gerek Demokrat Parti'den, gerekse dünya liderlerinden Gazze'deki orantısız saldırılar karşısındaki tavrı nedeniyle tepki çeken Biden, İsrail'in Demir Kubbe hava savunma sistemini onarma ve yenileme sözü verdi.

 

ABD Başkanı, Gazze Şeridi'nde ise insanı yardım çalışmalarının hızlandırılması için Filistin Yönetimi'yle iş birliği içinde çalışacaklarını aktardı. Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in saldırıları nedeniyle en az 52 bin Filistinlinin yerinden edildiğini duyurmuştu.

 

'ATEŞKES SAĞLAMLAŞTIRILSIN'

İsrail-Hamas ateşkesini 'memnuniyetle karşıladığını' söyleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İki devletli çözüm için barış sürecini başlatmak çok önemli" ifadelerini kullandı.

 

Her iki tarafı da ateşkesi 'sağlamlaştırmaya' çağıran Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kalıcı barış ve güvenlik ancak siyasi çözüm ile sağlanır" dedi. AB Komisyonu Başkanı Charles Michel ise 'barış ve güvenlik fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini' söyledi. (Duvar)

Editör: TE Bilisim