Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Diclekent Mahallesi'nde bulunan bir sitede bir kedi, patileri kesik halde bulundu. Hayvanseverler tarafından alınıp veterinere götürülen kedi, burada tedavi altına alındı. Patileri bağlanarak tedavisine başlanan kedi, veteriner hekim tarafından uygulanan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.Kedilerin patilerinin büyü nedeni ile kesildiği iddia edildi. Olayı gerçekleştiren kişi ya da kişilerin bulunması için çalışma sürerken vahşete ilişkin Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır gazetemize konuştu.  

 

“BİZ BUNA TEPKİ GÖSTERİYORUZ, KABULLENMİYORUZ”

Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır,“Büyü yapmak zaten dinimizce haram veya büyü ile hurafe işlerle uğraşmak dinimizce haramdır zaten. Bir de ne olursa olsun, bir mahlûkata, hayvanlara, masum hayvanlara bu şekilde eziyet edilmesi değil dinde, insanlıkla bağdaşmayan bir şeydir. Biz buna tepki gösteriyoruz, kabullenmiyoruz. Böyle bir inancın kesinlikle bozuk olduğunu, bir suç olduğunu, bir günah olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz. Büyü zaten haramdır. Bu işlerle uğraşılmaması gerekir inanan bir insanın, inanan bir Müslüman’ın bu tarz şeylerle işi olmaz. Karınca bile incitilmezken, kalkıp da böyle sapık bir inançla kedilere veya hayvanlara zarar vermek değil dinde, insanlıkla bağdaşmayan şeylerdir. Biz buna tepki gösteriyoruz, doğru değildir, caiz değildir.”

 

“KÖPEK YAVRULARI İÇİN ORDUNUN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREN BİR PEYGAMBERİN ÜMMETİYİZ”

“Hayvanları koruma adına yapılan her türlü şeyi tabi ki biz de destekliyoruz. Savaşa giderken bile ordunun yönünü değiştiren bir Peygamberin ümmetiyiz. Ordunun yönü niye değiştiriliyor? Herhalde önemli bir hadisedir ki değiştirildiği sanılıyor. Ancak gidilirken bakılıyor ki bir köpek yavrularını emziriyor, yuvaları var. O yavruları rahatsız etmemek için koskoca ordunun yönünü değiştiren bir Peygamberin ümmetiyiz. Bu manaya uygun olan her türlü uygulamanın da destekçisiyiz. Bu tarz şeylerin yaygınlaşması bir fitnedir, bir zulümdür. Devletimizin yetkili kurumlarının da, bu tür kişilere gerekli cezayı vermeleri gerekir. Ama öyle ama böyle bu durum durdurulması gerekir.

 

“HAYVANLARA VERİLEN BU ZARARIN KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE CEZASIZ KALMAMASI GEREKİR”

Hayvanlara verilen bu zararın kesinlikle ama kesinlikle cezasız kalmaması gerekir. İster maddi olsun, ister manevi olsun kesinlikle dinimiz bunu kabul etmez. Peygamberimiz bir hayvanın merkebil, dağlanmış yüzünü görüyor. Kim ki bu hayvana böyle bir eziyet etmişse Allah’ın laneti onun üzerine olsun, diyen bir Peygamber. Peygamber’imiz bu duruma son derece kızmıştır. İnfaza yük yüklediği için ceza vermiştir Peygamberimiz. Ecdadımızda gerek Osmanlı’da, gerek bu bölgede İslam tarihi boyunca hayvanlara fazla yük yükletip de, onlara eziyet edenlere cezalar vermişlerdir. Mesela mola yerinde adam çay içiyor ama hayvanın üstünde yükle bekletiyor. O yük hayvanın üstündeyken adam zevkinde. Ecdadımız bu tür insanlara cezalar vermişlerdir. Her insan gibi biz de hayvanlara yapılan bu eziyeti reddediyoruz, protesto ediyoruz ve hak ettikleri cezaları da almalarını bekliyoruz.”

Editör: TE Bilisim