Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında dün polis ekiplerince HDP ve Rosa Kadın Derneği’ne operasyon düzenlendi. Operasyonlarda Rosa Kadın Derneği yöneticileri, TJA aktivistleri, DBP ve HDP’li siyasetçiler gözaltına alındı.
Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde yapılan operasyonlardsa Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Narin Gezgör, Diyarbakır’da ise Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve TJA aktivisti Gülcihan Şimşek gözaltına alındı. 
Şanlıurfa'da gözaltına alınan Narin Gezgör’ün sağlık kontrollerinin ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne getirileceği açıklandı.  
Operasyon kapsamında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Özlem Gündüz, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş ile Nazile Tursun da evlerinde gözaltına alındı.
Polisler, ayrıca üye ve yöneticilerini gözaltına aldıkları Rosa Kadın Derneği'nin Kayapınar ilçesindeki binasına da operasyon yaparak burada arama yaptı. Söz konusu operasyon ve gözaltıları derneğin sosyal medya hesabı üzerinden de duyuruldu. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimizi kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bu gün de Derneğimize karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Kadına ve kadın mücadelesinin kazanımlarına yönelik erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!"
Yürütülen operasyon kapsamında gözaltına alınanlardan bazılarının isimler şöyle: Rosa Kadın Derneği Kurucu üyeleri Narin Gezgör ve Ayla Akat Ata, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği Yöneticisi Fatma Gültekin, Özgür Kadın Hareketi ( TJA) üyeleri Gülcihan Şimşek ve Zelal Bilgin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eş Başkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş, Nazile Tursun. Bağlar Belediyesi Meclis üyeleri Hüseyin Harman ve Gönül Aslan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Selin Coşkun, Yenişehir Belediyesi Meclis üyesi Nevriye Çur ile Diyarbakır Barış Anneleri Meclisi üyesi Havva Kıran.


Gözlatılara tepki

 Gözaltına alınanlar arasında aktivistleri bulunan TJA,  gözaltılara ilişkin Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezinde basın açıklaması düzenleyerek tepki gösterdi.
Açıklamaya HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Feleknas Uca, Semra Güzel, Ebru Günay, Remziye Tosun, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim Dağ, HDP Diyarbakır il Eşbaşkanı Hülya Alökmen, Barış Anneleri ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz katıldı.
Açıklamada konuşan TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan, gözaltıların hukuksuz bir şekilde gerçekleştirildiğini iddia ederek, “Bugün sabah saat 4 itibariyle evler koçbaşlarıyla kırılarak, Rosa Kadın Derneği kapısı kırılarak baskınlar düzenlenmiş. Derneğin tüm yöneticileri, üyeleri, aynı zamanda aktivisti olan herkes gözaltına alınmıştır. Şu ana kadar bize ulaşan bilgiye göre 18 kişi  gözaltında. Dosyaya gizlilik kararı getirildiği için net bilgiye ulaşamadık. Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın” dedi.
Operasyona tepki gösteren HDP Sözcüsü Ebru Günay ise, “Bu sabah dernekte saatlerce aramalar gerçekleştirildi, evraklarına el konuldu. Buradan tekrar söylüyorum, kadın arkadaşlarımız ve gözaltına alınan diğer partililerimiz derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.
Operasyona tepki gösteren DTK ise gözaltındaki barış annesi Havva Kıran'ın sağlık sorunlarından kaynaklı derhal derhal serbest bırakılmasını istedi. DTK’dan yapılan açıklamda, “Acil koduyla çağrı yapmak istiyoruz. Barış Annesi Havva Kıran'ın  yaşı 65 üzeri olup hem salgın açısından riskli grupta hem de başka hastalıkları var.  Onun için Havva Ana bir an önce serbest bırakılmalıdır” denildi.  Haber Merkezi
 

Editör: TE Bilisim