Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un, yürütülen koronavirüsle mücadelede SGK tedbileri kapsamında hastane ve ASM'lerde mağduriyet, yoğunluk ve salgın bulaşı riskinin yaşanmaması amacıyla kronik, engelli ve büyük risk grubu hastaların 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçetelerinin yeniden yazdırılmaması için ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağını açıklamasının ardından Diyarbakır'daki birçok medikalci, bunu fırsata çevirip haksız kazanç sağladı.

 

HASTA  YA DA HASTA YAKINININ BİLGİSİ DIŞINDA REÇETE DÜZENLENDİ

Bakan Selçuk'un bu açıklamasının ardından harekete geçen Diyarbakır'daki birçok medikal ve tıbbi ürün satıcıları, daha önce kendilerinden hasta bezi alan engelli ve kronik hastaların kimlik ve rapor bilgilerini, hasta ya da yakınlarını bilgilendirme amacıyla kendi  sistemlerinde kaydettiler. Ancak süresi dolan rapor ve reçetelerinin ikinci bir duyuruya kadar yeniden geçerli olacağını bilen kentteki birçok medikalci, bu kez sistemlerindeki kayıtlı hasta bilgilerine hastanın bilgisi dışında girerek hastaların adlarına sahte reçete düzenledi. Hasta ya da yakınının bilgisi dahilinde yapılıyormuş gibi düzenlenen reçete ve yapılan işlemler nedeniyle birçok engelli ve kronik hastası, tıbbi ve medikal ürün ile 2 ayda bir 240 adet bez aldığı medikalciden başka bir medikalciye almaya gittiğinde hayatının büyük şokunu yaşadıklarını öğrendiler.

 

MÜCADELE GAZETESİ OLARAK SKANDALA BİZZAT ŞAHİT OLDUK

Konuya ilişkin merkez Sur ilçesindeki görüştüğümüz ve hedef gösterilmesin diye isminin ve fotoğrafının haberde yayınlanmasını istemeyen birkaç medikalci de yaşanan büyük skandalı doğrularken, görüşmemiz sırasında bizzat şahit olduğumuz söz konusu durum yaşandı.  Konu ile ilgili görüştüğümüz bir medikalciye gelen engelli bir hasta yakını olan 55 yaşlarındaki bir kadın, buradan hasta bezi almak için medikalciye engelli hasta bireyinin kimlik, reçete ve raporunu verdi. Ürünleri vermek için hasta bilgileriyle sisteme giriş yapan medikalci, sistemde söz konusu engelli hastanın faydalandığı bezlerinin en az 15-20 gün önce başka bir medikalciden aldığı görünüyor. Ürünlerini başka bir medikalciden aldığını öğrenen engelli hasta yakını kadın, olanlara inanamadıklarını, hiçbir medikalciden hiçbir hasta bezi almadığını ve koronavirüs salgını nedeniyle dışarıya bile çıkmadığını belirterek duruma tepki gösterdi.

 

KENDİNİ SAVUNAN MEDİKALCİ: SİSTEM OTOMATİK OLARAK İŞLEM YAPTI

Bakanlığın kararının ardından hasta ya da hasta yakınlarının bilgisi dışında sahte reçete ve buna benzer  durumlarla çok sık karşılaştıklarına dikkat çeken medikalci, kadını sistemde hasta bezini almış gibi gösteren ve kendi iş yerlerine çok yakın olan söz konusu medikalciye gönderip, hastanın oradaki kayıt ve işlemlerinin silinmesini istedi. İstenen medikalciye gidip hastanın oradaki işlem ve kaydını sildirerek tekrar gelen engelli hasta yakını 55 yaşlarındaki kadın, medikalcinin kendisine, hastanın faydalandığı 240 adet hasta bezinin alma süresinin geldiği için işlemin sistem üzerinden otomatik olarak yapıldığını söylediğini ifade etti.

 

“TUTULAN HASTA BİLGİLERİ ART NİYET OLARAK KULLANILDI”

Bakanlığın böyle bir işleminin olup olmadığını görüştüğümüz ve isminin yazılmasını istemeyen medikalciye sorduğumuzda ise, “Kesinlikle ama kesinlikle bakanlığın böyle bir işlemi yoktur” yanıtını verdi. Bu tür durumlarla sıkça karşılaştıklarını kaydeden medikalci, " SGK, raporlu ve reçetesini getiren hastalara 2 ayda bir 240 adet hasta bezi verilip ve hasta günlük 4 bezi ücretsiz olarak kullanabiliyor. SGK tarafından karşılanan bu bezlerin ücreti yaklaşık 255 TL’dir. Geçen günlerde de hasta bezlerini almak isteyen 3 hasta yakını bugün yaşanan aynı durumu yaşadı. Daha önce başka medikalciden hasta bezi aldıkları için o medikalci hastanın tüm bilgilerini bilgisayarlarındaki sistemde kaydediyor. Hasta ya da hasta yakınlarını bilgilendirmek, ürünlerinin sürelerini takip etmek ve işlemlerini daha hızlı yapmak için biz bazı medikalciler bu kayıtları tutarız. Ama bu bilgileri art niyet kullanarak, vatandaşları ve devletimizi dolandırmak için tutmayız. Biz medikalcilerin görevi vatandaşları mağdur etmek, onlar üzerinden vurgun yapıp haksız kazanç sağlamak değil, onların mağduriyetini, ihtiyaçlarını gidermek ve onlara her zaman ve her konuda destek olmaktır" dedi.

 

“BUNUN ADI EVRAKTA SAHTECİLİK”

Birçok medikalcinin kendilerinde kayıtlı hasta bilgileriyle hasta veya hasta yakınlarının bilgisi dışında göz göre göre evrakta sahtecilik yapıp devleti dolandırdığına dikkat çeken medikalci, "Maalesef bazı meslektaşımız bunu çok yapıyor. Hasta ya da hasta yakınının bilgisi dışında sahte reçete düzenleyerek hasta bezinin yanı sıra birçok tıbbi malzeme ve ilaç gibi üründe de haksız kazanç sağlıyor. Bunun adı dolandırıcılık ve devleti büyük zarara uğratmaktır.

Bu yapılanları katiyen doğru bulmuyorum.  Bu yanlış yoldan dönsünler. Engelli ve hastalarımızın bu şekilde mağdur edilmesi, onlar üzerinden haksız kazanç sağlanması bizi çok üzüyor. Birkaç kişinin yaptığı bu skandal, bu vicdansızlık, bu evrakta sahtecilik maalesef tüm medikalcilere mal oluyor ya da yapıyorlar. Koronavirüsü fırsat bilen bu kişiler, bakıyorlar ki hasta ya da hasta yakını evinden çıkamıyor, hasta bezi alma günü de gelmiş, biz bunu sistem üzerinden hastaya vermiş olarak gösterelim diyorlar. Bunu yapanlarda vicdan ve merhamet yok.  Valilik ve  Diyarbakır Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri bunun önüne geçip yapanlara gereken cezayı versinler. Ayrıca ürün fiyatları konusunda da  denetleme yapsınlar. Bu işin önü kesilmezse daha da yayılır" diyerek hem yaşanan duruma tepki gösterdi hem de yetkililerin bu dolandırıcılara aman verilmemesini istedi. 

 

RAPOR VE REÇETELERİN SÜRESİ İKİNCİ BİR DUYURUYA KADAR UZATILMIŞTI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yeni tip koronavirüsile mücadelede, Sosyal Güvenlik Kurumu tedbirleri kapsamında alınan yeni karara ilişkin şu bilgileri paylaşmıştı:

"Kronik hastalarımızın 1 Ocak ve sonrasında süresi dolan sağlık raporları ve reçeteleri ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacak. Bu kapsamda, kronik hastalığı nedeniyle sağlık raporuna dayalı olarak ilaç ve tıbbi malzeme alan hastalarımızın yeniden reçete düzenletmelerine de gerek kalmayacak."

Bakanlık, daha önce de kronik hastaların mağdur olmasını önlemek için 1 Mart ve sonrasında süresi dolan raporların ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağı açıklamıştı.

Selçuk, corona virüsle mücadele kapsamında,  “Engelli aylığı alan ve evde bakım yardımından yararlanan engellilerimizin, 1 Ocak 2020 tarihi ve sonrasında süresi dolan raporlarını Mayıs ayı sonuna kadar geçerli sayıyoruz. Evde Bakım Yardımı alan 521 bin engelliden yaklaşık 144 bini süreli rapor alıyor. Bu kapsamdaki hastalar, yeni bir reçeteye ihtiyaç duymaksızın ilaç ve tıbbi malzemelerini sözleşmeli eczanelerden temin edebilecek. Bir ayı geçmeyecek sürelerde bu ilaç ve tıbbi malzemelerin bedelleri SGK tarafından karşılanacak” demişti.

Editör: TE Bilisim