Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türkiye dahil tüm dünyaya yayılan ve binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgını devam ederken, salgının ülkeler üzerinde birçok alanda bıraktığı olumsuz etkilerini, bu süreci ve sonrasında yaşananlarla ilgili Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır, Meryem Ana Kilisesi Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkan Vekili Saliba Açiş ve Cemevi Diyarbakır Şubesi Yön. Krl. Başkanı Aydın Atlı, sorularımıza yanıt verdi.  Bu süreçten maddi ve manevi olarak nasıl etkilendiklerini, neler yaptıklarını ve nelerin yapılması gerektiğini anlatan Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır,  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Atlı ve Meryem Ana Kilisesi, Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkan Vekili Saliba Açiş,  gazetemize önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

Gündeme ilişkin sorularımıza yanıt veren Diyarbakır İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır şöyle konuştu:

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Yavuz Selim Karabayır: 1969 yılında Sarıkamış'ın Parmakdere köyünde dünyaya geldim. 1988 yılında Adapazarı'nın Kaynarca ilçesi Birlik köyünde İmam-Hatip olarak göreve başladım. 1997 yılında Erzurum Atatürk üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. 3 Mayıs 2018 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kararla Diyarbakır İl Müftülüğüne atandım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

 

2)Pandemi sürecinde Ulu Cami nasıl etkilendi, şimdiki durumu nedir?

Yavuz Selim Karabayır: Mart ayı itibariyle camilerde cemaatle namaz kılınması kısıtlanınca Ulu Camide de cemaatle namaz kılınması kısıtlanmasına gidildi. Namaz kılmak isteyen vatandaşlar münferit olarak ibadetlerini eda ediyorlardı. 29 Mayıs itibariyle maske, sosyal mesafe ve bireysel seccadeye riayet edilerek cemaatle namazlar eda edilmektedir.

 

3) Camilerin ibadete açılmasını nasıl değerlendirirsiniz?

Yavuz Selim Karabayır: Halkın talepleri göz önüne alınarak camilerin yeniden ibadete açılması olumlu bir adımdır.

 

4) Kur’an Kursu öğrencilerinin durumu ne olacak?

Yavuz Selim Karabayır: Kurslarımız milli eğitim ile birlikte aynı çizgide pandemi sürecine uygun olarak hareket etmektedir. Kur’an kurslarımızın yatılı hafızlık eğitimi veren kısımlarında kapasitenin  %30-50 arasında eğitime devam edilmektedir. Diğer öğrencilere de öğreticilerimiz tarafından on-line eğitim verilmektedir. İhtiyaç odaklı ve 4-6 yaş Kur’an kursunda ise eğitime henüz başlanmamıştır.

 

5) Camilerde merkezi sistemle ezan okuma sürüyor mu yoksa kaldırıldı mı kaldırıldıysa neden?

Yavuz Selim Karabayır: Teknik bir arıza olmadığı müddetçe camilerimizde sedası güzel müezzin arkadaşlarımız tarafından merkezi sistemle ezan okuma devam edilmekle beraber isteyen görevlimiz kendisi de ezanı okuyabilmektedir

 

6) Cemaat pandemi kurallarına ne kadar riayet ediyor?

Yavuz Selim Karabayır: Basın ve sosyal medya takip eden vatandaşlarımız yakinen şahit olmuşlardır. Kurallara en çok riayet edilen yerler camilerimiz olmuştur. Camilerde ibadete gelen vatandaşlarımız maske takmakta, seccadesini kendisi getirmekte ve sosyal mesafeye uyarak ibadetini eda etmektedir.

 

7) Bu süreçte vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

Yavuz Selim Karabayır: Vatandaşlarımızdan pandemi sürecine uygun hareket ederek kul hakkına girmemelerini, temizlik, maske ve mesafe kurallarına uymalarını tavsiye eder bu hastalığın bir an önce bitmesini temenni ederim.

 

 

Gündeme ilişkin sorularımıza yanıt veren Meryem Ana Kilisesi ve Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkan Vekili Saliba Açiş şöyle konuştu:

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Saliba Açiş: Meryemana Kilisesi, Süryani Kadim Kilisesi Vakıf Başkan Vekiliyim.

 

2) Pandemi sürecinde Meryem Ana Kilisesi nasıl etkilendi, şimdi ki durumu nedir?

Saliba Açiş: Pandemi sürecinden dolayı Kilisemiz hep kapalı kaldı. Maddi ve manevi olarak Kilisemiz kötü etkilendi. Şimdiki durumu halen ziyarete kapalıyız.

 

3) Kilise ibadete veya ziyarete açıldı mı?

Saliba Açiş: Kilisemiz pandemiden dolayı ziyarete açılmadı. İbadet ise topluca değil bireysel olarak yapılıyor.

 

4) Meryem Ana Kilisesinde ders veriliyor mu?

Saliba Açiş: Hayır ders verilmiyor.

 

5) Pandemi sürecinde cemaate yardım yapıldı mı, ayrıca Kilisenin bu süreçte ekonomik olarak zorlandı mı?

Saliba Açiş: Cemaate herhangi bir yardım yapılmadı. Kilisemiz bu süreçte ekonomik olarak çok kötü etkilendi.

 

6) Cemaat pandemi kurallarına ne kadar riayet ediyor?

Saliba Açiş: Süryani cemaatimiz pandemi kurallarına harfiyen riayet ediyor.

 

7) Bu süreçte vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

Saliba Açiş: Hepimizin kurallara riayet ederek ve dua ederek pandeminin bir an önce bitmesini isteriz.

 

8) Son olarak sizin eklemek istediğiniz var mı?

Saliba Açiş: Diyarbakır'da Süryanilerin unutulmaması ve 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan kilisemizin bilinmesini, unutulmamasını ve tanıtılmasını isteriz.

 

 

Gündeme ilişkin sorularımıza yanıt veren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi Yön. Krl. Başkanı Aydın Atlı öyle konuştu:

 

1) Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Aydın ATLI:  1961 Diyarbakır Merkez Büyükkadı Köyü doğumluyum. D.Ü. Eğitim Fakültesi mezunuyum. Diyarbakır’da çeşitli eğitim kurumlarında sınıf öğretmeni ve idareci olarak çalıştım. 2014 yılında emekli oldum. 4 yıl özel eğitim kurumlarında çalıştım. 2020 Ocak ayından bu yana Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı yapıyorum.

 

“CEMEVİ’NDE 22 AY ELEKTRİKLER KESİK KALDI”

2) Pandemi sürecinde Cemevi nasıl etkilendi, şimdiki durumu nedir?

Aydın ATLI:  Küresel bir salgın olan Covid-19’dan tüm dünyanın etkilendiği gibi Cemevimiz ve Canlarımız etkilendi. Mart ayında yayınlanan bir genelge ile tüm inanç kurumları ibadete kapatıldı. Cemevimizde ibadete ve ziyarete 1 Hazirana kadar kapattık. Tüm inanç merkezleri gibi bizde 1 Haziran sonrası Cemevimizi açtık. Ancak Cemevimizin elektrikleri 2018 Eylül ayında borç nedeniyle kesildi. Yaklaşık 22 ay elektrikler kesik kaldı ve aboneliğimiz iptal edildi. Bu süreçte Cemevinde ibadetlerimiz ve etkinliklerimiz çok olumsuz etkilendi. Cemevinde bulunan morg hizmetinden Canlarımız maalesef uzun bir süre yararlanamadı. Bu zaman zarfında etkinliklerimiz ve ibadetlerimiz (Cemlerimiz, taziyelerimiz) jeneratörle ancak yapılabilindi. Çünkü biz Alevilerin inanç merkezi olan Cemevleri diğer inanç merkezleri gibi ücretsiz elektrik kullanımından faydalandırılmıyor. Ancak Temmuz ayında elektrik kurumuna yaptığımız 85.000 TL’lik (Bu para üyelerimizin büyük fedakârlığı ile toplandı) bir ödeme sonrası elektrikler açıldı. Tabi Pandemi sürecinde de yine toplu etkinlik ve ibadetler, cenaze işlemleri, taziyelerimiz maalesef yapılamadı.

 

“İNSAN YAŞAMI İBADETTEN DAHA ÖNEMLİDİR”

Şu ana kadarda Cemevimizde toplu ibadet, toplu etkinlik ve taziyeler Pandemi nedeniyle yapılmıyor. Muharrem ayındaki Aşure etkinliği Pandeminin Diyarbakır da pik yaptığı bir döneme rastladığı için ve bizlerde insan yaşamının daha önemli olduğunu düşündüğümüzden dolayı yapmadık. Biz Aleviler için insan yaşamı ibadetten daha önemlidir. İbadet evlerde de yapılabilir.Önemli olan insan sağlığıdır.

 

“CEMEVİMİZ ZİYARETE AÇIKTIR”

3) Cemevi ibadete veya ziyarete açıldı mı?

Aydın ATLI:  Cemevimiz de Pandemi sürecinden(Mart ayından) bu yana toplu ibadet ve taziye yapmıyoruz. Cemevimiz açık durumdadır ama Cem töreni, taziye ve etkinlikler yapılmamaktadır. Cemevimiz ziyarete açıktır.

 

4) Cemevi’nde ders veriliyor mu?

Aydın ATLI:  Cemevimizde Pandemi öncesi çeşitli kurslar yapılıyordu. Semah kursu, saz kursu gibi ama pandemi sürecinde bu etkinlikler yapılmıyor. Okul öncesi eğitimi için bir odayı çocuklarımızın eğitine ayırıp buna göre donanımını yaptık ama Pandemi sürecinde bu odayı da kapattık.

 

“CİDDİ BİR EKONOMİK SIKINTIYA DÜŞMÜŞ DURUMDAYIZ”

5) Pandemi sürecinde cemaate yardım yapıldı mı, ayrıca Cemevi bu süreçte ekonomik olarak zorlandı mı?

Aydın ATLI:  Pandemi sürecinde yardıma ihtiyacı olan Canlarımıza ayni yardımlar yapıldı. Zaten ayni yardımlarımız Pandemi öncesi de ihtiyacı olan ve bizde yardım talebinde bulunan Canlara ve üyelerimize yapılıyordu. Yardım yapmak isteyen üyelerimiz yardımlarını Cemevimize veriyor ve bizde ihtiyacı olan Canlarımıza ulaştırıyoruz. Cemevimiz Pandemi sürecinde tabi ki ekonomik sıkıntılar yaşadı ve yaşıyor. Zaten bu ekonomik sıkıntılar vardı ama bu süreç sıkıntılarımızı kaldıramaz duruma getirdi. Etkinlikler yapamadığımız için üyelerimizin yaptığı yardım ve bağışlar iyice azaldı. Zaten bizim gibi kurumlar sadece üye aidatı ve bağışlarla ayakta duruyor, bu yardım ve bağışlar azalınca ciddi bir ekonomik sıkıntıya düşmüş durumdayız.

 

6) Cemaat Pandemi kurallarına ne kadar riayet ediyor?

Aydın ATLI:  Cemevimiz sadece bir kez Pandemi süreci başladığında Büyükşehir Belediyesi tarafından dezenfekte edildi. Bir daha gelinmedi. Cemevimize  gelen konuklarımız ve üyelerimiz hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymakta, kapalı alanlarda ve açık alanda yakın mesafelerde maske kullanımına uyulmaktadır.İnsan yaşamına önem verdiğimizden dolayı bilim insanlarının önerdikleri Pandemi kurallarını uygulamakta ve uymayanları da uyarmaktayız.

 

“KURALLARA UYULMALI, UYMAYANLARI İSE UYARMALIYIZ”

7) Bu süreçte vatandaşlara neler söylemek istersiniz?

Aydın ATLI:  İçinde yaşadığımız bu süreç çok zorlu ve uzun zamanlı bir süreç. Pandemi tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi ve de yaşadığımız şehri  etkilemektedir. Bu salgın ortamında toplumun sağlığını düşünerek hareket etmemiz ve sorumluluk sahibi olmamız gerekir. Tüm vatandaşlarımızın sosyal mesafe kurallarına, hijyen kurallarına ve maske takmaya azami ölçüde uyması gerekmektedir. Sadece uymamız yeterli değil uyulmasınıda sağlamamız gerekmektedir. Pandemi kurallarına uymak toplum sağlığı açısından bir zorunluluktur. Kurallara uymalı, uymayanları ise uyarmalıyız. İnsan yaşamına saygı göstermeliyiz.

 

8) Son olarak sizin eklemek istediğiniz var mı?

Aydın ATLI:  Bu zorlu süreci en az kayıpla atlatabilmek için ya da en aza indirebilmek için kurallara uymalıyız. Tüm toplumun dil, din, ırk ve inanç ayrımı gözetmeden birbirine yardım etmesi gerekir. Toplumsal yardımlaşma ve dayanışmayı elbirliği ile hayata geçirmemiz gerekir. Maske takmalı, sosyal mesafe kurallarına uymalıyız. Güzel bir güne, umutla, sağlıkla, hep beraber…

Editör: TE Bilisim