Orhan YALÇIN

MÜCADELE HABER-  Pandemi tedbirleri kapsamında birçok işletmenin kapatılması, bir yandan işletmecilere ekonomik sorunlar yaşatırken bir yandan da birçok işsize çalışma imkanı sağladı. Uzun süredir kıraathanelerin (kahvehaneler) kapalı olmasını fırsat bilen kimi işsiz vatandaş, neredeyse her köşe ve sokak başında her kaldırım ve parklarda seyyar çaycılık yapmaya başladı. Bir yandan iş yerinin kapalı olmasıyla evine ekmek götüremediği için her gün kan kaybeden esnafın hali öte yandan da kahvehanelerin kapalı olmasıyla seyyar çaycılık yaparak (çalışma imkanı oluşarak) büyük bir mutlulukla evine ekmek götürebilen işsizin hali.  Kahvehanelerin kapalı olması sahibini mağdur ederken, kimi işsiz vatandaşa da geçici de olsa çalışma imkanı oluşturdu. İşte bu işsizlerden biri de 56 yaşındaki 6 çocuk babası Enver Turan. 

 

Aynı zamanda nakliye işi de yapan Turan amca, pandeminden ötürü yaşanan ekonomik krize karşı ayakta kalabilmesi için kıraathanelerin kapalı olmasını da fırsat bilerek seyyar çaycılık yapmaya başladı. Nakliye işi olmadığı zamanlarda seyyar arabasıyla çay ve mısır sattığını dile getiren Turan amca, özellikle de pandemi döneminde işyerleri kapatılan esnafın ekonomik yönden oldukça zor günler geçirdiğini dile getiriyor.

 

Esnafın ayakta kalacak gücünün artık kalmadığını hüzünlü bakışlarıyla anlatmaya çalışan 6 çocuk babası Turan amca, insanlığa musallat olan ve hayatı alt üst eden ölümcül koronavirüsün bir an önce bitmesi için her gün dua ettiğini endişeli haliyle aktarıyor bize. Merkez Yenişehir ilçesindeki Eski Hal’de nakliye işinin çıkması için sabahtan akşama kadar umutsuzca beklediklerini belirten Turan amca, “Malum kahvehaneler kapalı. Ben de hem esnafı çaysız bırakmamak hem de bir kazanç elde edeyim diye seyyar çaycılık yapmaya başladım. Çünkü çocuklarımı kimseye muhtaç etmek istemiyorum. Alın terimizle helal rızık peşinden koşmaya çalışıyoruz.

 

Benim gibi nice işsiz vatandaş, kahvehanelerin kapalı olmasını fırsata çevirip benim gibi seyyar çaycılık yapmaya başladı. Esnaf bu durumdan memnun; çünkü çaysız kalmak istemiyor. O yüzden kentte seyyar çaycılar artmış durumda. Uzun süreli olmasa da birçok işsiz vatandaş seyyar çaycılıkla az çok aile bütçesine katkıda bulunuyor. Tabi dediğim gibi bu da kısa süreli bir iş olacak” diyerek esnaf ve işsiz vatandaşın yaşadığı ekonomik sorunları sayarmışçasına tespih çekerek aktarmaya çalıştı dalgın ve düşünceli haliyle.

 

Editör: TE Bilisim