Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Zihinlerde çok büyük bir ön yargı olan kadınların futbol oynayamaz ya da oynamamalı algısını kırdıklarını dile getiren Dündar, futbolu erkek egemen bir spor olmaktan çıkararak bu alanda kadınların da erkekler kadar başarılı olabileceğine dikkat çekti. Amedspor Kadın Futbol Takımımız, bu ön yargıların dışına çıkarak kadının toplumsal yaşamın her alanında söz sahibi olabileceğini kaydeden Dündar, “Takımımız kadına biçilen toplumsal rol ve kimliklerin dışına çıkarak yaşamın her alanında üretimin içinde olabileceğini gösterdi” dedi.

 

 

Amedspor Kadın Futbol Şube Sorumlusu Hatice Dündar, Kadın Futbol Ligleri’nin oynatılmaması ve Amedspor Kadınlar Futbol Takımı’nın çalışmaları hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. 

 

“11 YILDIR AMEDSPOR KADIN FUTBOL KULÜBÜ AKTİF OLARAK DEVAM ETMEKTEDİR”

1) Amedspor Kadın Futbol takımının tarihinden biraz bahseder misiniz?

Hatice Dündar: Amedspor 2009 yılında Büyükşehir Belediye Spor tarafından kurulmuştur. Tamamı Diyarbakırlı kadınlar tarafından oluşturulmuş olan takım 2014-2015 sezonunda üçüncü ligde şampiyon olup 2.lige yükselmiştir.2015-2016 sezonunda Doğu grubunda şampiyon olup 1. Lige yükselmiştir ve halen 1. ligdeki yerini korumaya devam etmektedir. Bu süre zarfında kadın futbolcumuz olan Büşra Becerikli milli takıma gitmiştir. 11 yıldır Amedspor Kadın Futbol kulübü aktif olarak devam etmektedir.

 

“KADINLAR FUTBOL OYNAYAMAZ YA DA OYNAMAMALI ALGISINI KIRILMIŞTIR”

2) Amedspor Kadın Futbol Takımı şehirde kadınlarda neyi değiştirdi?

Hatice Dündar: Amedspor Kadın Futbol Takımı egemen olan anlayışın dışına çıkarak kadının toplumsal yaşamın her alanında söz sahibi olabileceğini, kadına biçilen toplumsal rol ve kimliklerin dışına çıkarak yaşamın her alanında üretimin içinde olabileceğini göstermiş olup, zihinlerde çok büyük bir ön yargı olan kadınlar futbol oynayamaz ya da oynamamalı algısını kırmıştır. Futbolu erkek egemen bir spor olmaktan çıkararak bu alanda da kadınların erkekler kadar başarılı olabileceğini göstermiştir.

 

“100’E YAKIN KADIN SPORCUMUZU FUTBOL CAMİASINA KAZANDIRDIK”

3) Futbol oynamak isteyen genç kadınlara ne söylemek istersiniz?

Hatice Dündar: Futbol veya spor yapma haklarına sahip çıksınlar.Spora erkek bakış açısıyla değil,yenme-yenilme gözüyle değil de bir oyun bir eğlence ve paylaşım gözüyle baksınlar.Sosyalleşebilecekleri kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri kadının iradesini daha güçlü açığa çıkarabilecekleri Amedspor’a gelsinler. Kulüp olarak bu güne kadar 100’e yakın kadın sporcumuzu Futbol camiasına kazandırdık. Onlarca genç kadın arkadaşımızı da spor akademisine yerleştirdik ve bunları yapmaya devam ediyoruz neden bunlardan biri de siz olmayasınız. Bu vesileyle tüm kadın arkadaşlarımızı Amedspor’a davet ediyorum.

 

“BİLAL YAKUT HOCAMIZLA YOLA DEVAM ETME KARARI ALDIK”

4) Amedspor Kadın Futbol Takımının son durumu nedir?

Hatice Dündar: Amedspor Kadın Futbol A takımı,gençler ve yıldızlar olmak üzere 3 kategoriye sahiptir.Kadın Futbol A takımımız da 14 sporcuyla anlaşma sağlanıp 3 sporcuyla yollarımızı ayırma kararı aldık.Pandemiden kaynaklı liglerin durumunun net olmayışı nedeniyle şu an herhangi bir transfer durumumuz söz konusu değil. Antrenör olarakta daha öncede takımımızla çalışmış olan Bilal Yakut hocamızla yola devam etme kararı aldık.

 

“KADIN FUTBOLU GÖRMEZDEN GELİNİYOR”

5) Liglerin oynanmaması hakkında ne düşünüyorsunuz ,sizce ligler başlamalı mı?

Hatice Dündar: Pandemiden kaynaklı maalesef kadın liglerinin oynatılma kararı sürekli ertelenmektedir. Sağlık bahane edilerek birçok branşta maçlar oynatılırken kadın futbolu görmezden geliniyor.Tüm uluslararası müsabakaların oynandığı, Şampiyonlar Ligi mücadelesinin devam ettiği bir dönemde kadın liglerinin oynatılmaması kabul edilemez olduğu gibi sporda kadına bakış açısını da ortaya koymaktadır.

 

“YENİ BİR AMEDSPOR HİKAYESİ YAZMAK İSTEYEN BİR YÖNETİMİMİZ VAR”

6) Ekonomik olarak zorluk yaşandı mı?

Hatice Dündar: Yeni yönetimimiz çok güçlü ve özverili bir yönetim olduğu gibi bizi seven desteklerini esirgemeyenlerle birlikte yeni bir Amedsporhikayesi yazmak isteyen bir yönetim.Ekonomik olarak şu ana kadar herhangi bir zorluk yaşanmadı, bundan sonrada yaşanmayacak.

 

TFF, KADIN FUTBOL LİGLERİNİN DEVAM EDİLMEMESİNE KARAR VERMİŞTİ 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Yönetim Kurulu, yeni tip kononavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oynatılmamasına karar verilen 2019-2020 Kadın Futbol Ligleri Özge Kanbay Sezonu ile ilgili kararını açıklamıştı.

 

TFF'den yapılan açıklamada, Kadınlar 1. Ligi'nin oynatılmamasına karar verilen tarihteki mevcut puan sıralamasına göre tescil edilmesine, ligde şampiyon ilan edilmemesine, alt lige düşme uygulamasının yapılmamasına, şampiyonluk, ikincilik ve üçüncülük ödülü verilmemesine, puan sıralamasına göre en üst sırada yer alan ALG Spor Kulübü'nün UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi'nde Türkiye'yi temsil etmesine karar verildiği bildirilmişti.

Kadınlar 2. Ligi'nin de oynatılmaması kararlaştırılan tarihteki mevcut puan durumuna göre tescil edilmesine, ligde şampiyon takım ilan edilmemesine, bir alt lige düşme cezası alan takımlar hariç ligden düşme uygulamasının yapılmamasına, İlkadım Belediyesi Yabancılar Pazarı Kulübü, Dudullu Kulübü, 1207 Antalyaspor Kadın Futbol Kulübü ve Kayseri Gençlerbirliği Kulübü'nün Kadınlar 1. Ligi'ne terfi ettirilmelerine karar verildiği belirtilmişti.

 

Kadınlar 3. Ligi'nin de mevcut puan durumuna göre tescil edilmesi, ligde şampiyon ilan edilmemesi, takımların mevcut puanlarının oynadıkları maç sayısına bölünmesi suretiyle elde edilen ve bir maça karşılık gelen ortalama puanı 2'nin üzerinde olan 24 takımın Kadınlar 2. Ligi'ne terfi ettirilmesi kararlaştırıldığı aktarılmıştı.

 

SÜPER LİG'DE 2020-2021 SEZONUNUN PLANLAMASI

Öte yandan Süper Lig'de 2020-2021 sezonu, 11, 12, 13 ve 14 Eylül'de yapılacak ilk hafta maçlarıyla başlamıştı. Sezonun ilk yarısı 24 Ocak'ta sona erecek. İkinci yarısının 29 Ocak 2021'de başlayacağı sezon, 16 Mayıs 2021'de oynanacak 42. hafta karşılaşmalarıyla sona erecek.

Süper Lig'de 14, 17, 20, 23, 28, 33, 36, 38 ve 41. hafta maçları hafta içi oynanacak. Bu sezon 21 takımla ve her takımın oynayacağı 40 maçla tamamlanacak. Süper Lig'de devre arası olmayacak.

TFF 1. Lig'de de 2020-2021 sezonu 11 Eylül'de yapılacak ilk hafta müsabakalarıyla başlamıştı.  İlk yarı 4 Ocak'ta sona erecek. İkinci yarı 22 Ocak'ta başlayacak ve sezon 8 Mayıs 2021'de yapılacak 34. hafta müsabakalarıyla sona erecek. TFF 1. Ligde 6, 13, 23 ve 30. hafta maçları hafta içi oynanacak.

TFF 2. Lig ve TFF 3. Lig'de yeni sezon 19 Eylül'de başlarken, normal sezon TFF 2. Lig'de 8 Mayıs 2021'de, TFF 3. Lig'de ise 1 Mayıs 2021'de tamamlanacak.

Ampute futbol liglerinde çekilen 2020-2021 sezonu fikstürüne göre de maçların Süper Lig'de 11 Ekim'de, 1. ve 2. liglerde ise 18 Ekim'de başlatılması planlanmıştı.

Editör: TE Bilisim