Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Gazetemize açıklamalarda bulunan Diyarbakır Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Seyithan Atabey, “13 Mart 2020 yılında okullarımız kapandı. Okullar açılmadı, malzemelerin çoğu çöpe atıldı. Bundan dolayı ciddi mağduriyetler yaşandı. Bunun yanı sıra elektrik, vergi ve Bağ-Kur ödemeleriyle boğuştu. Mart ayından bu yana yaklaşık 10 aydır işyerlerini açamayan kantinci esnafı kredi kartlarıyla ve çekmiş olduğu kredilerle geçiniyordu. Bunların geri ödemesini yapamadığı için faiz bataklığına girerek ne yapacağını bilemez halde devletin desteğini bekliyor. 

 

Yaklaşık 10 aydır kapalı olan esnafa tüm girişim ve çabalara rağmen devlet kurumlarının herhangi bir yardımda bulunmadığını savunan Atabey,  “Diyarbakır özelinde 500 kantin işletmecisi elemanlarıyla beraber mağdur durumda. Bunların ailelerini de sayarsak yaklaşık 10 bin kişiye tekabül ediyor. Esnafımızın birikmiş ev kirası, elektrik, su, vergi, işçi ücreti, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Zor günlerden geçen kantinci esnafımızın sorunlarının çözümü için hükümetten ve siyasi parti yetkililerinden destek bekliyoruz” dedi.

 

Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Seyithan Atabey ile bir röportaj gerçekleştirdik. Atabey, kendisine yönelttiğimiz soruları şöyle yanıtladı:

 

“BAĞLI BULUNDUĞUMUZ ODANIN SORUNLARIMIZA DUYARSIZ KALMASI”

Mücadele Haber: Derneği kısaca tanıyabilir miyiz?

Seyithan Atabey: 25 yıllık kantin işletmecisi ve Kantin İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım. Derneğimizi 2019 yılında kantin işletmecilerinin sorunlarına eğilmek, hukuki destek vermek ve mesleki çıtayı yükseltmek için kurduk. Kantincilere ait esnaf odası olmadığı için maalesef bağlı bulunduğumuz odanın sorunlarımıza duyarsız kalmasından dolayı derdimizi, problemlerimizi ilgili mercilere ulaştırmak esnafımız ile idarecilerimiz arasında köprü olma vazifesi üstleniyoruz. Kendi üye işyerlerimizi denetliyor, eksik olursa uyarıyor, mevzuata uygunsa teşekkür ediyoruz.

 

“OKULLAR AÇILMADI, MALZEMELERİN ÇOĞU ÇÖPE ATILDI”

Mücadele Haber: Pandemi kantincileri nasıl etkiledi?

Seyithan Atabey: 13 Mart 2020 yılında okullarımız kapandı. Ellerinde yüklü miktarda malzeme kalan esnafımız her an okullar açılabilir düşüncesiyle mallarını muhafaza etti. Okullar açılmadı, malzemelerin çoğu çöpe atıldı. Bundan dolayı ciddi mağduriyetler yaşandı. Bunun yanı sıra elektrik, vergi ve Bağ-Kur ödemeleriyle boğuştu. Kalifiye eleman sıkıntısı yaşadığımız için elemanlarımıza belli bir süre ücret vermeye devam ettik. Mart ayından bu yana yaklaşık 10 aydır işyerlerini açamayan kantinci esnafı kredi kartlarıyla ve çekmiş olduğu kredilerle geçiniyordu. Bunların geri ödemesini yapamadığı için faiz bataklığına girerek ne yapacağını bilemez halde devletin desteğini bekliyor. Anayasamızın 173.maddesine göre devlet esnaf ve sanaatkarlara koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.

 

“DEVLETİN BİR LİRA DESTEĞİ OLMAMIŞTIR”

Mücadele Haber: Pandemi sürecinde kantincilere bir destek sağlandı mı?

Seyithan Atabey: Yaklaşık 10 aydır kapalı olan esnafımıza devletin bir lira desteği olmamıştır. Kaymakamlarla yaptığımız görüşmelerde bize yardım sözü verilmesine rağmen herhangi bir geri dönüş olmamıştır. Maalesef vergisini düzenli ödeyen ve odalara aidatını veren esnafımız ne devleti ne de esnaf odasını yanında görememiştir. Siyasi partilerin il başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde onlara sunduğumuz raporlarla alakalı da herhangi bir geri dönüş olmamıştır.

 

“BORÇLARIN YAPILANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Mücadele Haber: Kantincilerin sorun ve talepleri nelerdir?

Seyithan Atabey: Başlıca sorun ve taleplerimiz esnafımıza verdikleri 25 bin liralık kredi 6 ay sonra ödenmeye başlandı ama kantinler açılamadığı için ödeme gününde hiçbir meslektaşımız ödemelerini yapamadı. Bunun kantinler açılıncaya kadar ertelenmesini talep ediyoruz. Bağ-Kur borçlarımızı ödeyemedik. Yapılanma yapıldı ama kantinler açılamayacağı için onu da büyük ihtimalle ödeyemeyeceğiz. Bununla ilgili bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Son açıklanan destek paketlerinden bazı arkadaşlarımız vergi ve bağ-kuru ödeyemediği için kapanış verdiler. Bunların da destek paketinden faydalanmalarını talep ediyoruz. Devlet bankalarının faizsiz kredi vererek özel bankalara olan borçların kapatılmasını ve devlet bankalarına olan borçların yapılandırılmasını talep ediyoruz.

 

“AİLELERİ DE SAYARSAK YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ MAĞDUR DURUMDA”

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?  

Seyithan Atabey: Son olarak Diyarbakır özelinde 500 kantin işletmecisi elemanlarıyla beraber 2000 kişi mağdur durumda. Ailelerini de sayarsak yaklaşık 10 bin kişiye tekabül ediyor. Esnafımızın birikmiş ev kirası, elektrik, su, vergi, işçi ücreti, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Zor günlerden geçen kantinci esnafımızın sorunlarının çözümü için hükümetten ve siyasi parti yetkililerinden destek bekliyoruz.

Editör: TE Bilisim