Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Türk Kızılay Güney Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Naif Yılmaz,Pandemi ve Ramazan ayında uygulanan ‘Tam Kapanma’nedeniyle kan bağışlarında yüzde 80-90 oranında bir düşüşlük yaşandığına dikkat çekerek vatandaşlara kan bağışında bulunması için çağrıda bulundu. Koronavirüsün kan yoluyla değil solunumla bulaştığını hatırlatan Yılmaz, Ramazan ayı nedeniyle kan alımlarının iftardan sahura kadar aldıklarını söyledi. Diyarbakır'da iki alanda kan bağışı yapıldığını belirten Yılmaz, "Ceylanlar AVM ve Ofis Ekinciler Caddesi olmak üzere iki tane birimimiz var. Evi o noktaya yakın olan vatandaşlarımız 168 danışma hattımızı ya da  Kızılay.org.tr adresinden de randevular oluşturup gelebilir. Randevu oluşturdukları takdirde bizler zaten mesaj atmış oluyoruz. Vatandaşlara onu emniyet ve ya kolluk kuvvetlerine gösterdikleri takdirde ceza yemeden rahat bir şekilde gelip bağış yapabilirler." dedi.  

 

 

“KAN STOKLARIMIZ ÇOK KRİTİK SEVİYEYE DÜŞTÜ”

Mücadele Haber: Kan stokları kritik seviyeye düştü mü?

Dr. Naif Yılmaz: Kan stoklarımız çok kritik seviyeye düştü. Bağışlarda %80-90 bir düşüş oldu. Stoklarımız çok çok az kaldı. Kritik bir döneme girdik gündüz insanlarımızın oruçlu olması gecede sokağa çıkma yasaklarının olması kan alamıyor olmamız nerdeyse bütün imkanlarımızı elimizden aldı. Şimdi bu maksatla vatandaştan alamayınca biz Diyarbakır Valiliğimizi İl Emniyet Müdürlüğümüz, Jandarmamız ve bununla beraber Sağlık İl Müdürlüğümüzle bir kampanya başlatıp kurumsal anlamda desteklerini rica ettik. Bunun çalışmaları şu an yürütülüyor. Bunun dışında vatandaşın direkt kendisinden kan alamayınca birkaç kurumun gelmesiyle doldurulacak değil. Bu anlamda vatandaşın desteği gerçekten şart yoksa 3 gün 5 gün sonra bir annemiz doğum yapar, bir vatandaşımız kaza yapar ve kan ihtiyacı oluşursa onu bile karşılamanın ötesine geçmiş oluruz.

 

“168 DANIŞMA HATTIMIZI YA DA KIZILAY.ORG.TR”

Mücadele Haber: Kan bağışı yapmak isteyenler kısıtlamadan muaf mıdır?

Dr. Naif Yılmaz: Bizim Ceylanlar AVM ve Ofis Ekinciler Caddesi olmak üzere iki tane birimimiz var. Evi o noktaya yakın olan vatandaşlarımız 168 danışma hattımızı ya da Kızılay.org.tr adresinden de randevular oluşturup gelebilir. Randevu oluşturdukları takdirde bizler zaten mesaj atmış oluyoruz. Vatandaşlara onu emniyet ve ya kollu kuvvetlerine gösterdikleri takdirde ceza yemeden rahat bir şekilde gelip bağış yapabilirler.

 

Mücadele Haber: Peki isteyen randevu almadan gelip bağış yapabilirler mi?

Dr. Naif Yılmaz: Yani direkte gelebilirler bizler Kızılay’a kan bağışı yapıyoruz diyebilirler. Bize geldiklerinde vatandaşlara kan verdiklerine dair belge veriyoruz. Sadece geliş yolunda bir sıkıntı yaşamamaları için randevuyu söylüyoruz. Biz belge verip ibraz ediyoruz ve vatandaşa teslim ediyoruz herhangi bir sıkıntı yaşamaması adına.

 

“BU VERMİŞ OLDUĞUMUZ KAN GERİ BİZLERE GELECEK KANDIR”

Mücadele Haber: Kurumlara ve vatandaşlara bir çağırıda bulunmak ister misiniz?

Dr. Naif Yılmaz: Kan sürekli bir ihtiyaç yarın benim ihtiyacım olmaz diye düşünmesin bir saat sonra başımıza neler geleceği hangi anımızda hangi durumda bizim ve sevdiklerimizin başına ne geleceği belli olmayan bir ihtiyaçtır. İş bu sıkıntılı sürece gelmişken bu desteği Kızılay’dan mahrum edilmemesi gerekir. Bu vermiş olduğumuz kan geri bizlere gelecek kandır.

 

“İFTARDAN SAHURA KADAR AÇIĞIZ”

Ramazan Ayındayız gündüz oruçtan dolayı vatandaşımızın kan vermesi husussunda sıkıntıları olabilir ama iftardan sonra sahura kadar gerektiğinde açığız yeter ki vatandaşlarımız bu işe teveccüh etsinler ama alınmaması durumunda ise büyük bir felaket bizi bekliyor. Trafik kazaları pandemiden dolayı azalmadı, apandisit ameliyatı olan insanlarımız pandemiden dolayı azalmadı, kalp krizi geçirenler azalmadı. Her şey çok doludizgin gidiyor tek azalma kan da ve bu da ciddi bir boyuta ulaşmış durumda biz vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın bu anlamda farkında olarak gönüllülük üzerine kan bağışında biraz daha önem göstermelerini bekliyoruz. Aç karınla bayılma ve diğer reaksiyonlar görüldüğü için biz aç karınla kan almıyoruz ama iftardan sonra sahura kadar açığız. Biz her zaman ordayız yeter ki insanımız olsun. Diyarbakır’da iki noktada tek bulunuyor Ceylanlar AVM’NİN önünde ve Ekincilerde otobüsümüz var ve sürekli alım oluyor ilçelerimizde yok. Bölgede ise Mardin, Batman, Siirt, Şırnak ve Bingöl’de var.

 

“HER TÜRLÜ TEDBİR ALMIŞ DURUMDAYIZ”

Mücadele Haber: Pandemiden dolayı endişeleri olan insanlarımız için ne söylemek istersiniz?

Dr. Naif Yılmaz: Vatandaşımızın o konuda illa ki sakıncaları olabilir ama her türlü tedbir almış durumdayız. Bütün hijyenik kurallara sağlık kurallarına bir bulaşma olmaması durumunda alınan her türlü tedbiri ve önlemi almış durumdayız. Bu konuda herkes rahat bir şekilde gelip kanı bağışlayabilir. Bu konuda vatandaşın canı da sağlığı da bize emanettir endişeleri olmasın.

 

“KAN YOLUYLA VİRÜS BULAŞMIYOR”

Mücadele Haber: Kanın koronavirüse bir etkisi var mı?

Dr. Naif Yılmaz: Kan yoluyla virüs bulaşmıyor. Bütün bilimsel çalışmalarda gösterilmiş bir gerçek kan verilebilir hatta kan savunmayı güçlendirdiği içinde katkısı var canlandırıyor yani kan veren insanın vermeyen insana göre o virüsü def etmesi çok daha sağlam ve kuvvetlidir.

Editör: TE Bilisim