Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Kocaköy’de sokak hayvanlarının perişan halde olduğunu gören hayvansever Hazal Tuğçe Ceylan ilçede seferberlik başlattı. Vatandaşların günlük besleme yapması için çalışmalara başlayan Ceylan, broşür asarak çevreye örnek oldu.  30 köpek ve 20 kediye günlük olarak beslenme ve tedavilerini üstlenen Ceylan, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP)’dan aldığı 500 kg mama ve Kocaköy Belediyesi’nden aldığı destek ile sokak hayvanlarına beslenme alanları oluşturarak aynı zamanda tedavilerini de üstleniyor.

 

Kocaköy Belediyesi’nde çalışan bir veteriner hekimin olmamasından dolayı ilçede sorunlar yaşandığını da belirten Ceylan, hayvanların aşı ve tedavileri için ilaç yardımına da ihtiyacının olduğunu söyledi.

 

 

Hayvansever Hazal Tuğçe Ceylan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Ceylan, sorularımıza şöyle cevap verdi.

 

Mücadele Haber: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Hazal Tuğçe Ceylan: Klinik Psikoloğum. Çalışıyorum. Ankaralıyım. Evliyim. Bir kedim var. İsmi, Hayat Eşim Jandarma personeli. Eşimin tayini nedeni ile Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde yaşıyoruz. Bir yıl kadar daha buradayız.

 

“KOCAKÖY’DE AÇ, SUSUZ SOKAK HAYVANLARI FAZLAYDI”

Mücadele Haber: Kocaköy’e yerleştiğinde sokak hayvanlarının durumunu nasıl gördünüz?

Hazal Tuğçe Ceylan: Kocaköy’e ilk geldiğim gün arabamın bagajında mama ve su kabı olmayışına çok üzülmüştüm. Çünkü Kocaköy’de aç, susuz sokak hayvanları fazlaydı. Kediler bir şekilde çöpten karınlarını doyurmayı başarıyorlardı ama köpekler için aynı durum söz konusu değildi, maalesef. Oldum olası hayvanlarla aramda tarif edilemez bir enerji vardır. O enerjiden de güç alarak hepsini yanıma çağırmaya başladım. Normalde kuyruklarını aşağı eğmiş, insanlardan saklanmaya, kaçmaya çalışan köpekler bir anda etrafımda toplanmaya başladılar. Mamam yoktu belki ama marketten onlar için alabileceğim yiyecekler vardı. Markete girip onlara birkaç şey aldım ve dışarı çıktım. O anı hiç unutmuyorum. Geldiğim yerde yapmış olduğum beslemelerde her köpek sırasını beklerdi ve mamalarını kavga etmeden yerlerdi. Burada da aynı şeyin olacağını beklemekle hata yapmışım. Başladılar kavga etmeye.. O gün hepsinin gözlerinin içine bakarak bir söz verdim. Sizi, elimden geldiğince aç susuz bırakmayacağım diye. Önce sayıları 5’ti sonra 10 oldu şimdi ise yaklaşık 30 tane köpeğim, 20 tane de kedim var :) Birbirlerine karınlarının nerede doyduğunu, nerede sevgi bulduklarını haber verdiklerine yüzde yüz eminim :)

 

“MADDİ, MANEVİ ZORLANMAYA BAŞLADIM”

Mücadele Haber: Kocaköy’de sokak hayvanları adına yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Bu süreçte yardım aldınız mı?

Hazal Tuğçe Ceylan: Sonra onlarla uzun soluklu yolculuğum başladı :) Onları beslemeye önce, büyük damacana şişelerinin altını kesip ekmek, süt, mama vererek başladım. Sonra maddi, manevi zorlanmaya başladım. Sadece kendi bütçemle mama almak maddi açıdan zorladı.

 

HAYTAP VE KOCAKÖY BELEDİYESİ’NDEN YARDIM

Kocaköy’de tek başıma hayvanları besliyor olmak, onların haklarını savunuyor olmak ise manevi açıdan zorladı. Sonra ailemden maddi yardım almaya başladım. Eşim, annem, annemin arkadaşları mama konusunda yardım etmeye başladılar. Kocaköy’de Lojmanda oturuyorum ve bir aileyle tanıştım onların da manevi açıdan desteklerini almaya başladım. Zorlandığım günler, dağıtım konusunda onların desteklerini alıyordum. Fakat bir süre sonra bu yardımlarda yetmemeye başladı. Daha fazla bir şeyler yapmalıydım.

Tam o sıralarda yolum HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ile kesişti. HAYTAP önderliğinde Kocaköy Belediyesi ile iletişime geçtim. Hem damacana altlarından kurtulmam hem de mama desteği almam gerekiyordu.

 

 Kocaköy Belediyesi’nden

-Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması

-Sokak hayvanlarının aşılanması

-Sokak hayvanları için Belediye bünyesinde veteriner hekimin olması

-Sokak hayvanları için bir bakım evi

-Sokak hayvanları için mama odakları

-Sokak hayvanları için mama desteği

-Halkı, sokak hayvanları konusunda bilinçlendirme çalışması

-Okullarda hayvan hakları ile ilgili vereceğim seminerler işlemleri için taleplerimi ilettim.

Ve Kocaköy Belediyesi’nin taleplerim üzerine ayırdığı bütçe ile Kocaköy’ün farklı beş bölgesine beş adet mama odağı yaptırtıp 150 kg da mama aldım.

 

KOCAKÖY’DE AFİŞ ÇALIŞMALARI

HAYTAP aracılığı ile elime geçen hayvanlarla ilgili halkı bilgilendirme afişlerini Kocaköy camisinin, marketlerin, kahvesinin, bakkalının, kolluk kuvvetlerinin yani tüm halkın aktif bir şekilde katılım gösterdiği tüm yerlerin camlarına astım. Şimdi sırada Kocaköy Belediyesi yardımı ile diğer maddelerin gerçekleşmesi adına çalışmaları hızlandırma planlarım var.

 

Ve artık zaman geçtikçe Kocaköy’de hayvanlara karşı bir değişim başlamıştı. Bakkalda beni gören insanların, ‘’bugün kedilere yiyecek vereceksiniz bizim bütçemizden olsun’’ dediklerine şahit oldum. Burada görev yapan Polis arkadaşların benimle tanışmak istemelerine, benim Kocaköy’de yetişemediğim alanlarda köpekleri beslemek için ellerinden geleni yapmak istediklerini söylemelerine şahit oldum.

 

“HAYTAP VE PETLEBİ İŞBİRLİĞİNDE 500 KG MAMA YARDIMI”

Ama bir taraftan da 150 kg bitecek ne yapacağım 5 tane besleme bölgem var sanırım yine yetişmekte zorluk çekeceğim günler geliyor diye düşünmeye başlamışken HAYTAP ve Petlebi işbirliğinde 500 kg mama yardımı geldi. Artık maddi manevi tek başıma değildim. Bu kez de kollarımı, maddi imkanlarımı kullanarak sokak hayvanlarının iç dış parazit, uyuz ilaçlarını temin edebilmek için sıvadım.

 

“İLAÇ YARDIMINA ÇOK İHTİYACIM VAR”

4) Halen ne tür yardımlara ihtiyacınız var?

Şu sıralar özellikle ilaç yardımına çok ihtiyacım var. Kocaköy Belediyesi’nde çalışan bir veteriner hekim yok. Hayvanların aşıları yapılmıyor, sağlıklarıyla ilgili herhangi bir çalışma yok. Ve ben bu açığı ilaçlarla kapatmaya çalışıyorum. Fakat sağlık nedeni ile melek olan çok sokak hayvanına rastlıyorum. Merkez buradan 50 dakika. Her seferinde merkezde bir veteriner hekime götürmem ve sağlık imkanlarını karşılamam mümkün olmuyor. Bu nedenle verdiğim ilaç siparişleri onlara burada bir veteriner hekim varmış gibi ufak da olsa bir fırsat sunuyor.

 

“HER BÖLGEDE BİR KİŞİ BU SORUMLULUĞU”

Mücadele Haber: Sokak hayvanlarına karşı insanları duyarlı olmaları ve besleme yapmaları için neler söylemek istersiniz?

Her bölgede bir kişi bu sorumluluğu alırsa eminim, diğer kişilere de yol göstermiş, sevgi ve merhamet aşılamış olacak. Bir kişiyle neler değişebilir ben Kocaköy’de yaşayarak deneyimledim. İnsanları çöplerini yemek artıklarıyla doldurmamaları, hiç olmazsa yemek artıklarını kaplarla kapılarının önlerine koymaları, merhametlerini sesi çıkmayanlarla paylaşmaları, can acıtanın, örseleyenin, ötekileştirenin karşılarında durmaları, dini inançlarındaki hoşgörüyü, yardım eli olma inancını sokak hayvanlarına da göstermek konusunda çekinmemeleri konusunda işbirliğine davet etmek istiyorum.

 

“TOPLUM, GÖREREK ÖĞRENİR”

Mücadele Haber: Mecliste hazırlığı yapılan ‘Hayvan Hakları Yasası’ hakkında düşünceleriniz?

Birey olarak nasıl sorumluluğumuz varsa, meclisin de sokak hayvanlarının hakları konusunda sorumluluğu var. Meclisin sorumluluğunun; korunan, sağlıkları önemsenen, ihtiyaçları karşılanan, başlarını sokabilecekleri yerleri oluşturulan, mamalarının, sularının karşılanması için maddi destek sağlanan hayvan hakları yasasını bir an önce onaylamak olduğunu düşünüyorum. Toplum, görerek öğrenir. Mecliste, devlet bünyesinde sokak hayvanlarına dair atılacak olan her adım ne kadar önemsenir ve eyleme geçildiği ne kadar gösterilirse halk da o kadar bilinçlenir ve harekete geçer.

 

Mücadele Haber: Son olarak eklemek istediğiniz?

Son olarak size ve gazetenize, Kocaköy’de sokak hayvanları için yaptıklarıma ve sokak hayvanlarının haklarına önem verdiğiniz, bize ses olduğunuz için teşekkürlerimi iletiyorum

Editör: TE Bilisim