Fatih SURUÇ

MÜCADELE HABER- Psikolog Yiğit, Sürecin şüphesiz ki ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak oldukça sancılı geçtiğini dile getiren Psikolog Yiğit, “Tabi bu sürede bu sıkıntılarla nasıl daha iyi başedebiliriz, stresi yönetme ve başa çıkma yolları geliştirebilmeliyiz” dedi.

 

“STRESİ YÖNETME VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI GELİŞTİREBİLMELİYİZ”

Mücadele Haber: Bu süreci en iyi nasıl atlatabiliriz?

M. Fatih Yiğit: Süreç şüphesiz ki ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak çoğumuz için oldukça sancılı. Üzülüp sıkılıp kendimizi yiyip bitirmemizin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğinin farkında olmak gerek. Bu tüm dünyanın, tüm insanlığın karşı karşıya kaldığı bir durum ve bir şekilde üstesinden gelinecektir. Tarihte maalesef benzer birçok salgın yaşanmış durumda ve geçmişte kalmış tedavisi bulunmuştur. Bilimin geçmişe kıyasla oldukça ileri olduğunu düşününce tedavinin de çok gecikmeyeceği kanaatindeyim. Tabi bu sürede bu sıkıntılarla nasıl daha iyi başedebiliriz, stresi yönetme ve başa çıkma yolları geliştirebilmeliyiz.

 

“BEDENİMİZDE MUTLULUĞU SAĞLAYAN VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI”

Bedenimizde mutluluğu sağlayan ve başa çıkma yollarını geliştiren, kendimizi iyi hmemize yarayan daha doğrusu görevi bunlar olan bazı kimyasallar var. Bu kimyasalları bazı davranış ve yiyeceklerle destekleyebiliriz. 4 temel kimyasaldan söz edebiliriz.  Bunlardan Dopamin mesela Ödül/motivasyon kimyasalıdır, dopamin seviyemizi arttırmak için yapılabilecek bazı şeyler; egzersiz yapmak, kendine bakım yapmak, şükran duymak, bir görevi tamamlamak. Bir diğer kimyasal Serotonin ruh halimizi dengeleyici özelliğe sahiptir ve serotonini artırmak için yapılabilecekler; meditasyon yapmak, güneşlenmek, D vitamini takviyesi almak, derin nefes almak/nefes egzersizleri, yürüyüş yapmak. Sıradaki kimyasalımız Endorfin, endorfini doğal ağrı kesici olarak tanımlayabiliriz ve bunu arttırmak için yapılabilecekler; gülmek/kahkaha atmak, dans etmek, egzersiz yapmak, vanilya ve lavanta yağları sürülebilir ayrıca abartmamak kaydıyla muz ve bitter çikolata tüketilebilir. Son olarak Oksitosin kimyasalı aşk ve bağlılık hormonu olarak görev yapar ve bunu desteklemek için yapılabilecekler; sevdiklerine sarılmak, masaj yapmak (tabi pandemiden ötürü yakın temastan kaçmamız gerekir) temas yerine başkalarına yardım etmek, sağlıklı iletişim ve ilişkiler kurmak, hayvan sevmekte oksitosin kimyasalı üretimine fayda sağlar.

Editör: TE Bilisim