MÜCADELE HABER- Binlerce öğrenci ve ailesinin heyecanla beklediği Liseye Giriş Sınavı (LGS) bugün yapılacak. Bu yıl tüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs salgınının gölgesinde gerçekleştirilecek olan sınavda, öğrencilerin sağlığı için her türlü önlem alındı. Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) 8. sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav bugün yapılacak. Sosyal mesafe sağlandıktan sonra isteyen öğrenci maskesini çıkaracak. Öte yandan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de LGS’ye girecek öğrenciler, veliler ve sınav görevlilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağını açıkladı.

 

Koronavirüs nedeniyle LGS sınav sisteminde bazı değişiklikler yapıldı. Öğrenciler bu yıl ilk kez sınava kendi okullarında girecek ve yanlarında kalem, kalemtıraş, silgi, su ve kimlik belgelerini getirebilecekler. Kimliklerde bu seneye özgü olarak, 15 yaşını doldurmuş olan öğrencilerde fotoğraf şartı aranmayacak. Sınav günü sokağa çıkma kısıtlaması olmasıyla da öğrencilere güvenli ortam sağlanacak.

 

Merkezi sınavda, 2019-2020 öğretim yılında 8. sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınacak. Sınav, iki oturum halinde uygulanacak, çoktan seçmeli 90 soru sorulacak ve aynı gün yapılacak.

 

Birinci oturum, 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika; ikinci oturum ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve süresi 80 dakika olacak.

 

 

SONUÇLAR 16 TEMMUZ`DA

Öğrencilere birinci oturumda, 8. sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, ikinci oturumda ise matematik ve fen bilimlerinden sorular yöneltilecek. Sınav sonuçları, 16 Temmuz`da ilan edilecek.

Yeni tip koronavirüs (COVID-19) önlemleri altında yapılacak sınavda, birinci oturum saat 09.30`da başlayıp 10.45`te, ikinci oturum saat 11.30`da başlayıp 12.50`de tamamlanacak.

 

 

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'LGS ve YKS tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Genelge ile Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) yapılacağı 20 Haziran Cumartesi günü saat 09.00 ile 15.00, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) yapılacağı 27 Haziran'da 09.30-15.00, 28 Haziran'da ise 09.30-18.30 saatleri arasında istisnalar hariç 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. LGS öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak, sınavın sorunsuz yapılmasını temin etmek amacıyla bugün 09.00 ile 15.00 saatleri arasında 81 ilde istisnalar hariç vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.

 

Toplu taşıma kullanılacaksa sınava girecek adayın bir yakını kısıtlamadan muaf tutulacak. Özel araç kullanılacaksa, sürücü ve adayın bir yakını kısıtlamadan muaf olacak. Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından bilet almış olanlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

 

 

KISITLAMA SAATLERİNDE NERELER AÇIK?

Fırın, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlı üretim ve satışı yapılan iş yerleri açık olacak.

Öğrencilerin, kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için en geç saat 09.00`da sınava girecekleri binada hazır bulunması gerekiyor. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi ile en az 2 koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak.

 

Bu yıl öğrenciler, sınava öğrenim gördükleri okullarda girecek. Geçen yıl sınav yapılan okul sayısı 3 bin 873 iken, Bakanlık bu sene okul sayısını 18 bin 139`a, salon sayısını 59 bin 568`den 111 bin 918`e çıkardı. Ayrıca Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeyi sağlayabilmek için güvenli alanlar oluşturuldu ve okullar dezenfekte edilerek hijyen sağlandı.Öğrencilerin sınavın yapılacağı okulun bahçesine girişleri sırasında en az 1 metrelik (3-4 adım) sosyal mesafenin korunması sağlanacak ve yığılma oluşmasını engelleyecek önlemler alınacak. Öğrenciler, sosyal mesafe kuralına uygun şekilde, bekletilmeden okul bina ve salonlarına alınacak. Öğrenciler, sınav salonlarına tıbbi maskeyle girecek. Yerlerine oturduklarında diğer öğrenciler ile aralarında sosyal mesafe sağlandıktan sonra isteyen öğrenci maskesini çıkararak sınava devam edebilecek.Gerek birinci oturum sonunda gerekse sınav bitiminde, tüm öğrenciler aynı anda dışarı çıkarılmayacak. Binanın durumuna göre zaman aralıklarıyla, gerekirse sınıf sınıf olmak üzere sosyal mesafeyi koruyacak şekilde öğrenciler, gerekli önlemler alınarak sınav salonu ve binadan çıkarılacak. Öğrencilerin, iki sınav oturumu arasındaki 45 dakikalık zaman diliminde okul içinde veya bahçesinde sosyal mesafe kuralına uyacakları şekilde gerekli tedbirler sınav görevlileri tarafından alınacak.

 

Öğrenciler, okul koridorları ve okul bahçesinde maskelerini çıkaramayacak.Sınavda verilecek 45 dakikalık arada hava koşulları bahçeye çıkmaya uygun değilse, okulun sınav olmayan koridor, boş derslikler, spor salonu, yemekhane gibi bölümlerinde öğrencilerin arayı sosyal mesafeyi koruyarak geçirmeleri için yedek gözetmenler görev alacak.Öğrencilerin sağlığı için veliler, okul bahçesine girmeyecek.Daha önce, sınavdan bir saat sonra öğrencilere dağıtılan soru kitapçıkları, bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında olası bir kargaşaya olanak verilmemesi için 22 Haziran Pazartesi günü velilere teslim edilecek. Soru kitapçıklarını dağıtan görevliler eldiven kullanacak.

 

BAKAN SELÇUK: LGS SINAVINDA MASKE ÇIKARILABİLİR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına girecek öğrencilerin, sınav esnasında maskelerini çıkarabileceğini açıkladı.  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Her öğrenci için okullara maske gönderildi. Bu konuda çok dikkatli ve kararlıyız. Maskedeki esnekliğimiz, Bilim Kurulu'nun önerdiği şekilde 'sınav esnasında sosyal mesafenin korunması ve sınav bitiminde tekrar takılması şartıyla çıkarılabileceği' yönündedir. Bakan Selçuk, çocukların ve tüm toplumun sağlığı için her türlü tedbirin alındığını ve bu tedbirlerin sınav günü titizlikle uygulanacağını belirterek, "Bu yıl sınav, geçtiğimiz yıllardakinin ötesinde çok çok özel bir takip gerektiriyor. Önceliğimiz öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin sağlığıdır. Rahat olsunlar, çocuklarımız yalnızca sınavlarına odaklansın. Onlardan tek ricamız sağlımız için belirlediğimiz kurallara hassasiyetle uymalarıdır" dedi. Bakan Selçuk, “Hastanede tedavisi süren öğrencilerin sınava girmesi on sene önce de vardı, geçen sene de vardı. Bu yeni bir şey değil. ‘Karantinadaki çocuğum, sınava girmek istiyor.’ Bu yasal bir hak. Sanki biz bütün hastaları zorla sınava alıyormuşuz gibi bir şey var. Bu durumda olanların sayısı çok çok az. Az sayıda da olsa biz ayrı binada tedbiri almak zorundayız. Bunun tedbirlerini aldık, ayrı binaları oluşturduk, hiç merak etmesinler” dedi. İsteyen öğrencilerin sınav sırasında maskelerini çıkartabileceğini hatırlatan Selçuk,  “Okul sayısını 13 bin küsurdan, 18 bin küsurlara çıkarttık çünkü ortam rahat olsun istiyoruz. Bina sayısını arttırdık. Hiçbir zaman rehber öğretmen görevli olmazdı. 18 bin arkadaşımızı velilere destek olmaları için görevlendirdik. 148 bin civarındaki görevliyi çocuklarımıza birebir ilgilensin diye 353 bine çıkarttık. Bunun ötesinde çok fazla tedbirimiz var. Tüm senaryolara yönelik tedbirleri alıyoruz. Velilerimizin okul bahçesine alınmasını istemedik. O karmaşanın bir kaosa yol açmasını istemiyoruz. Okula gelen velilerimizin de bahçede bir yığılmaya neden olmasını istemiyoruz” dedi.”

 

BAKAN KOCA’DAN BELEDİYELERE ÇAĞRI

LGS’ye ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Günü sınav gençlerine bırakıyoruz. Cumartesi biz evdeyiz. Bütün şehirlerimizde, belediye başkanlarımızdan gençler adına istirhamım, belediye otobüslerinin herkes dışarıdaymış gibi tam kadro hizmette olması. Otobüste az olmak, gençlere iyi gelir. Sınava daha iyi odaklanırız" dedi.

 

LGS’YE GİRECEK ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ ULAŞIM

 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, bugün yapılacak Liselere Geçiş Sınavına (LGS) girecek öğrenciler, veliler ve sınav görevlilerin toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanacağını açıkladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 20 Haziran Cumartesi günü yapılacak olan LGS'ye ilişkin yaptığı açıklamada ÖSYM tarafından yapılacak LGS'ye girecek öğrencilerin, velilerin ve sınav görevlilerinin sınava giriş belgelerini göstermeleri halinde belediyenin yürüttüğü ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanacağını kaydetti. Açıklamada ayrıca pandemi nedeniyle seferlerine ara verilen dış ilçe hatlarının da 20 Haziran Cumartesi günü karşılıklı olarak 13 ilçede 26 adet otobüs ile hizmet vereceği bildirildi. 20 Haziran Cumartesi günü tüm ilçelerde iki araç, sabah 06.40 ve 13.40’ta kalkış yapacağı ifade edildi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim