MÜCADELE HABER- 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger ve Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın açıklama yaptı.

 

 

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya Öger, dünyayı etkisi altına alan ve koronavirüs salgınında alınan tedbirlerin tütün kullanımını engellemede de kullanılmasını söyledi. Öger, “Bugün dünyada Covid-19 virüsüyle mücadele ciddiyeti, tütün ile mücadelede de gösterilmelidir. Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün kullanımı dünyada 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Bu rakam 1,5 yıldan fazladır covid-19 salgın hastalıkta kaybettiğimiz can sayısının iki katıdır.” Dedi.

 

“HER YIL 1 MİLYON KUŞ YERE ATILAN İZMARİTİ YUTTUĞU İÇİN ÖLÜYOR”

Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger’in açıklamaları şöyle, “Sigara sadece içene zarar vermiyor. Ekoloji için en büyük tehdittir. Her yıl 6 trilyon sigara üretiliyor.50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen tek bir kişinin, 1,4 milyon litre suyun tükenmesinden sorumlu olduğunu hesaplanıyor. Tütün ürünlerinin üretilmesi sırasında kullanılan yöntemler sebebiyle 2 milyon ton CO2 (karbondioksit) ve 5 milyon ton CH4 (metan gazı) atmosfere karışıyor. Her 3000 paket sigara kâğıdı için 1 ağaç kesiliyor. Her yıl 1 milyon kuş yere atılan izmariti yuttuğu için ölüyor. Ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısına yakınına sigara izmariti sebep oluyor. Her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmarit atılıyor. Çimenlerin büyüme oranını yüzde 10, yoncaların gelişme oranını ise yüzde 27 düşürdüğünü veriler doğruluyor. Deniz kıyılarından toplanan atıkların %73,8’i sigara, izmariti ve sigara ambalajı atığı oluşturuyor. Ürün hasat dönemi ve sonrasında ki anız yangınlarında, rastgele atılan sigara izmaritleri yol açıyor.

 

“Z KUŞAĞINDA KULLANIM YAYGIN HALE GELDİ”

Pandemi döneminde Dünyada olduğu gibi ülkemizde de maalesef tütün tüketimi artmış durumdadır. Özellikle de Z kuşağında kullanım yaygın hale geldi. Pandemi sürecinde uygulanan karantina nedeniyle gelecek kaygısı, artan stres ve sosyal izolasyon ile beraber yaşanılan Sosyal-ekonomik krizler tütün kullanımını artış sebepleri arasındadır.

 

Kapitalizmin büyük kâr elde ettiği bir alanı denetimsiz bırakarak tütünün bırakılacağına inanmak saflıktır. Bugün dünyada covid-19 virüsüyle mücadele ciddiyeti, tütün ile mücadelede de gösterilmelidir. Sigara içimini engellemenin koşulu, sigara üretiminin yasaklanmasından ve satımının tamamen engellenmesinden geçiyor. Nereden bakarsanız bakın külliyen zarar ve hastalık olan tütünün bırakılması ve sigara ile mücadele edilmesinin ciddiyetle yürütülmesi noktasında bu yıl 31 Mayıs tütünü bırakma günü Bir milat olarak kabul edilmelidir.”

 

“PANDEMİDE SİGARA KULLANIMI ARTTI”

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın da, kovid-19 pandemisi sürecinde sigara kullanımının artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine geldiğini kaydetti. Doç. Dr. Aydın, “Türkiye en çok sigara kullanılan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Alınan tedbirleri sıkı bir şekilde denetlemeliyiz.  Bu konunun üzerinde hassasiyetle durulmalı, aksi takdirde bugüne kadar yapılan çalışmalar ve alınan yol boşa gidebilir. Zira sigara, diğer sağlığa zararlı uyuşturucu maddelerine göre 8 kat daha fazla bağımlılık yapma gücüne sahip” dedi.

 

Doç. Dr. Aydın, şöyle devam etti:  “Ancak sigaranın bilinen zararlarının üstüne her gün yeni bir soruna sebep olduğu da ortaya çıkıyor. Araştırmalar, pasif içicilik dediğimiz, sigara içen kişinin yanında olmanın ötesinde, farklı bir ortamda sigara içip diğer insanların yanına gelen insanın da en az pasif içicilik kadar çevresine zarar verdiğini gösteriyor. Örneğin, anne bebeğini salonda bırakıyor, balkona çıkıyor. 1 adet sigara içip tekrar salona giriyor. Ardından bebeğini kucağına alıyor. 1 saat sonra bebeğe idrar tahlili yapıldığında, idrarda sigaraya dair atıklar saptanıyor. Yani annenin teninden, nefesinden sigaranın toksinleri bebeğe geçiyor” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim