MÜCADELE HABER- TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Abdusamed Ucuman, kuraklığın toplumsal sorunlara yol açtığını ve kuraklıkla birlikte gıda krizinin yaşanacağını savundu. 

 

“KURAKLIK TOPLUMUN FAKİR VE YOKSUL KESİMİNİ VURUYOR”

Ucuman, “Çiftçi şu anda ürünü elde edemediği için bankalara, özellikle tohum satan, ilaç satan, gübre satan firmalara da borçlandı. Bu ciddi bir mağduriyet oluşturdu.  Ürün ve yem gelmediği için bundan hayvancılık etkilenecek. Bu noktada kırmızı ve beyaz etin fiyatı yükselecek.  Yine buğday, mercimek, arpa fiyatları yükseldiği için un ve ekmek fiyatları da yükselecek. Çorba fiyatı yükselecek. Bunun etkisi görüşmeye başlandı. Bu özellikle toplumun fakir ve yoksul kesimini vuruyor.  Yoksul kesim ekmeği alamama noktasına geldi. Bu kuraklığın toplumsal soruna nasıl yol açtığını gösteriyor.  Bunların tümünün önlemi alınabilirdi.

 

“KÖYLERE GİDEN SU YA EKSİLECEK YADA HİÇ OLMAYACAK”

Bölgede yapımı devam eden 7-8 baraj var.  Bölgede toplamda 53 baraj mevcut. Bu barajlardan 42’ye yakını şirketlerin yaptığı ve bu şirketlere ait. Barajların kurulduğu alanın tümünde kuraklığın olduğunu görüyoruz. Bu bölgelerdeki su kaynakları kuruduğu için alanda olan endemik bitkiler kuruyor. Topraktaki nem oranı ciddi anlamda düştüğü için yağan yağmur bile etkisini gösteremiyor. Bitkiler kolay çimlenemiyor. Çünkü barajların yapıldığı alanların altında bulunan geniş alanların tümü kuruyor. Dolayısıyla bir çeşit lokal kuraklık bu barajlardan dolayı yaşıyoruz. DSİ şu anda çalışmaları başlatmış. 52 baraj faaliyete sokulacağı söyleniyor. Biz bunu görebiliyoruz. Yerüstü sisteminin bozulması, yeraltındaki o suyun tutulmasından kaynaklı su kaynakları artık çalışmayacak.  Köylere giden su ya eksilecek yada hiç olmayacak. Köyden kentlere yoğun göçlerin yaşanacağı toplumsal bir facia öngörüyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim